«Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως 35%, η λαϊκή στέγη είναι εμπόρευμα και αυτό διευρύνει την ψαλίδα», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στο πλαίσιο της έρευνας του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά 90,1 για τις υψηλές τιμές των ενοικίων στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη.

Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως τα ενοίκια προσδιορίζονται από την αύξηση του κόστους ανακαίνισης αλλά και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Το θέμα των διακιωμάτων των παιδιών μπορούν να λυθούν μέσω διαδικασιών νομικής κατοχύρωσης» ανέφερε για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προβλέποντας πως «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα κατά παραγγελία παιδιά». «Οταν φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο θα τοποθετηθούμε», διευκρίνισε.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νίκου Καραθανασόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για το υψηλό κόστος των ενοικίων:

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία που έχετε πάρει για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ταλανίζει την ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Θα πρέπει να δούμε την αιτία του προβλήματος και για εμάς η αιτία του προβλήματος είναι ότι η λαϊκή στέγη είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα και το γεγονός ότι είναι εμπόρευμα διευρύνει όλο και περισσότερο την ψαλίδα.

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα τα ενοίκια προσδιορίζονται αφενός μεν από την αύξηση του κόστους κατασκευής για παράδειγμα, παραμένουν όμως παγωμένοι οι μισθοί και πολύ περισσότερο για τα νέα παιδιά που έχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης και αφετέρου είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας η πρόταση είναι ότι βεβαίως πρέπει να βγει από τη μέση η λογική του κέρδους και της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Είναι άλλο να έχει ένας ένα διαμέρισμα το οποίο θέλει να το νοικιάσει για να μπορέσει να συμπληρώσει το εισόδημα το οποίο δεν του φτάνει και είναι άλλο πράγμα το ράλι αυξήσεων των ενοικίων το οποίο προέρχεται από ρόλους που ο ίδιος ο ατομικός ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος δεν μπορεί από μόνος του να τους αντιμετωπίσει.

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λέμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, να μπει όριο όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, να υπάρξει παρέμβαση του κράτους για τη δημιουργία λαϊκών κατοικιών και βεβαίως να μπει και όριο στις αυξήσεις των ενοικίων. Δεν μπορεί στην επαγγελματική στέγη να βάζει όριο η κυβέρνηση 3% και αυτό να παραμένει και ταυτόχρονα από την άλλη μεριά τα ενοίκια για την λαϊκή στέγη να έχουν εκτοξευτεί 30 και 35% και να παραμένουν ταυτόχρονα πάνω από 720 χιλιάδες ακίνητα τα οποία είναι αναξιοποίητα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια:

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε και θα καταλήξουμε με βάση και το νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει η κυβερνηση για διαβούλευση. Το βασικό ζήτημα δεν είναι η νομική μορφή της σχέσης την οποία θα αποκτήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια, το σοβαρό ζήτημα κατά τη γνώμη του ΚΚΕ είναι οι προεκτάσεις οι οποίες έχει και αυτές αφορούν το ζήτημα της τεκνοθεσίας, αφορούν το ζήτημα της υπονόμευσης και της αντικατάστασης επιστημονικών όρων όπως πατρότητα-μητρότητα και η αντικατάσταση τους κάτω από έναν ουδέτερο τίτλο περί γονεϊκότητας γενικά και αόριστα όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ που αμφισβητεί τα επιστημονικά χαρακτηριστικά και κάτω από αυτή τη λογική αφήνει ανοιχτή την υπόθεση εμπορίας των παιδιών.

Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών πρέπει να το δούμε κάτω από την ολιστική του άποψη δηλαδή μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από διαδικασίες νομικής κατοχύρωσης. Επί της ουσίας αυτό που μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το ζήτημα εμπορίας παιδιών κατά παραγγελία είτε γίνεται από το εξωτερικό είτε μέσα στη χώρα μας. Να σας θυμίσω το περιστατικό στα Χανιά που μπορεί να βάζει το κράτος αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για το ποιος μπορεί να κατευθυνθεί σε παρένθετη γυναίκα αλλά παρόλα αυτά αυτοί οι όροι δεν τηρούνται και πολύ εύκολα παραβιάζονται.