Η νέα δηµοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ανιχνεύει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών για µια σειρά από παραµέτρους σχετικές µε τις ευρωεκλογές, αλλά και την επίδραση που είχε στην κοινή γνώµη το θυελλώδες συνέδριο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ.


Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι πολίτες

Κατ’ αρχάς, στη δημοσκόπηση της GPO η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει ότι διανύουµε χρονιά ευρωεκλογών και όσοι από αυτούς προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν θα το κάνουν έχοντας στο µυαλό τους ως βασικό κριτήριο επιλογής τις γενικότερες πολιτικές θέσεις των κοµµάτων σε ποσοστό 44%, τα θέµατα της εσωτερικής επικαιρότητας σε ποσοστό 29,4% και τους υποψηφίους που θα βρεθούν στις ευρωλίστες των κοµµάτων, σε ποσοστό 15,2%.

Μόλις το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέµατα, γεγονός που καταδεικνύει την απόσταση που υπάρχει µεταξύ της καθηµερινότητας των πολιτών και την ευρωπαϊκή ατζέντα. Οι ευρωεκλογές µπορεί να θεωρούνται εκλογές δευτερεύουσας σηµασίας, όµως και σε αυτές κυριαρχούν η εσωτερική επικαιρότητα και ο ανταγωνισµός των εθνικών κοµµάτων.

Αν και τα ευρωπαϊκά θέµατα βρίσκονται χαµηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων, ενδιαφέρον εµφανίζει η διχοτόµηση του εκλογικού σώµατος, µε το 47,2% να ψηφίζει µε στόχο να αποδοκιµάσει τις πολιτικές της Ε.Ε. έναντι 44,2% η επιλογή του οποίου θα στηρίζει τις εφαρµοζόµενες πολιτικές της.

Το ευρωσκεπτικιστικό µπλοκ δυνάµεων στην Ελλάδα παραµένει ισχυρό, παρά το γεγονός ότι το 55,4% διατυπώνει θετική γνώµη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το 60,2% πιστεύει ότι η συνολική αποτίµηση από τη συµµετοχή της χώρας µας σε αυτή έχει θετικό πρόσηµο. Τα συγκεκριµένα ποσοστά είναι σαφέστατα περισσότερο φιλοευρωπαϊκά σε σχέση µε την περασµένη δεκαετία των Μνηµονίων, όταν η σχέση εµπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την Ενωση είχε καταρρεύσει, επί της ουσίας όµως συνεχίζουν να έχουν µια ξεκάθαρη κοµµατική προέλευση, µε τους ψηφοφόρους της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ να συγκροτούν το φιλοευρωπαϊκό µέτωπο έναντι των ψηφοφόρων όλων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κοµµάτων, που εµφανίζονται δύσπιστοι και σε απόσταση από τη λειτουργία και τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών θεσµών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 39,8% -περίπου 4 στους 10- που ενδέχεται να επιλέξει στις ευρωεκλογές ένα διαφορετικό κόµµα από αυτό που ψήφισε στις τελευταίες εθνικές κάλπες.

Χρησιµοποιώντας για την ανάλυσή µας µόνο το 22% που σκέφτεται πολύ σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόµενο, βλέπουµε ότι µεγαλύτερη διάθεση µετακίνησης εµφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ µε 24,4% και της Ν.∆. µε 18,3%, ενώ πιο σταθεροί εµφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.


Τα συμπεράσματα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 

Όσον αφορά τα απόνερα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τόσο εντυπώσεων όσο και των πολιτικών συσχετισµών δείχνει ότι:
  •  Το 30,4% του συνόλου των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρεί ότι όλα όσα έγιναν στο Συνέδριο ενίσχυσαν τη θέση του κ. Κασσελάκη, έναντι 55,9% που θεωρεί ότι ο σηµερινός πρόεδρος βγήκε αποδυναµωµένος.
  • Η παρέµβαση του τέως προέδρου, Αλ. Τσίπρα, αντιµετωπίζεται αρνητικά από το 69,1% του συνόλου, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη µεταξύ των δύο υπο-οµάδων είναι σχετικά ταυτόσηµη, µε το ένα τρίτο να θεωρεί θετική την παρέµβασή του και το 60% περίπου αρνητική.



Κυριαρχία Μητσοτάκη στη δημοφιλία - Τα μηνύματα για τον "Κανέναν"

Μπορεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης να εµφανίζεται ισχυροποιηµένος, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει στο γενικότερο σύνολο, όπου συνεχίζει να βρίσκεται χαµηλά τόσο στον πίνακα δηµοφιλίας των πολιτικών αρχηγών όσο και στον δείκτη καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραµένει αδιαµφισβήτητη, παρά τη µικρή κάµψη, και σε µεγάλη απόσταση από όλα τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Κουτσούµπας συνεχίζει να είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα δηµοφιλίας, ενώ κάµψη καταγράφονται στα ποσοστά αποδοχής του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόµα να κεφαλαιοποιήσει την αδυναµία του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να εδραιωθεί ως ο βασικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη.




Άνετη επικράτηση της ΝΔ ίσως και πάνω από την επίδοση των ευρωεκλογών του 2019

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ µιας άνετης επικράτησης της Ν.∆., η οποία µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα εκτιµάται ότι µπορεί να βρεθεί πάνω από την επίδοση των ευρωεκλογών του 2019, καταφέρνοντας, παρά τη µείωση του ποσοστού της στην πρόθεση ψήφου, να απορροφήσει όλους τους κραδασµούς που έχουν προκαλέσει τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων εβδοµάδων.

Σε µεγάλο βαθµό, βέβαια, η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη και της Ν.∆. οφείλεται στην αδυναµία των κοµµάτων της αντιπολίτευσης να καταστούν για την πλειοψηφία της κοινής γνώµης ισότιµοι και αξιόπιστοι διεκδικητές της εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί ένα µικρό προβάδισµα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διψήφια ποσοστά καταγράφονται στην εκτίµηση ψήφου για το ΚΚΕ, που µαζί µε την Ελληνική Λύση αναµένονται, µε τα έως τώρα στοιχεία, να είναι µεταξύ των κερδισµένων.


Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές

ΝΔ 28,6%
ΠΑΣΟΚ 11,3%
ΣΥΡΙΖΑ 10,6%
ΚΚΕ 8,4%
Σπαρτιάτες 1,7%
Ελληνική Λύση 6,4%
Νίκη 2,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,9%
ΜέΡΑ25 2,1%
Νέα Αριστερά 2,3%
Άλλο 2,5%
Λευκό Άκυρο 1,6%
Δεν θα ψηφίσω 2,4%
Αναποφ. 17,5%


Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές

ΝΔ 36,4%
ΠΑΣΟΚ 14,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ 10,7%
Σπαρτιάτες 2,2%
ΕλληνικήΛύση 8,2%
Νίκη 3,4%
Πλεύση Ελευθερίας 2,4%
ΜέΡΑ25 2,7%
Νέα Αριστερά 2,9%
Άλλο 3,2%



Η ταυτότητα της έρευνας