Την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις, της Opinion Poll και της MRB. Οδεύοντας προς τη μάχη των ευρωεκλογών, η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 δείχνει σταθερή κυριαρχία της ΝΔ με 20 μονάδες διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε πτώση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαθύ τραύμα μετά το συνέδριο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στις 20 μονάδες είναι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. (13,9%), το οποίο εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μένει στην τρίτη με ποσοστό 11,9%. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν πτώση συγκριτικά με προηγούμενη δημοσκόπηση της Opinion Poll πριν από 10 ημέρες.

dia-1

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll καταγράφει άνοδο της Ελληνικής Λύσης (10,2%), οριακά πάνω από το ΚΚΕ (10,1%). Ακολουθεί το κόμμα Νίκη με 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 3,3%, οι Σπαρτιάτες με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

Λίγο ή καθόλου ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το 76,4% εκτιμά πως το συνέδριο τον ενίσχυσε λίγο ή καθόλου, με το 80% να αναφέρει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται δυναμωμένος μέσα από την απόφαση να μη γίνουν εσωκομματικές εκλογές.

dia-2

Πάνω από 75% κρίνει πως τα φαινόμενα εσωστρέφειας θα συνεχιστούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σχετικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, το 66,7% πιστεύει πως δεν βοήθησε.

MRB: Σταθερά κυρίαρχη η ΝΔ

Κυριαρχία της ΝΔ δείχνει και η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει σταθερό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων για τις ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ενισχυμένη είναι η Ελληνική Λύση, που μετά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ξεπεράσει το ΚΚΕ και πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 9,7%, ενώ πίσω του είναι με 8,8% ο ΣΥΡΙΖΑ και με 7,5% η Ελληνική Λύση.

dia-3

dia-4

MRB: Πρόθεση με αναγωγή στις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% μονάδες, διαφορά 23,7 μονάδων σε σχέση με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,5%. Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,7% και ΚΚΕ με 9%.

dia5

dia-6

Δημοσκόπηση MRB: Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο

Μετά τις εξελίξεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η δημοσκόπηση της MRB δείχνει πως το 50,3% θεωρεί πως το κόμμα βγήκε αποδυναμωμένο, σε αντίθεση με το 13,6% που θεωρεί πως βγήκε ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν ίδια.

dia-7

Για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το 47,2% των ερωτηθέντων τη θεωρεί άστοχη και το 30,8% εύστοχη, ενώ το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου κρίνουν εύστοχη την παρέμβαση του πρώην προέδρου, αλλά το 37,1% τη θεωρεί άστοχη.

dia-8

Το νο1 πρόβλημα που απασχολεί τους Έλληνες είναι η ακρίβεια με ποσοστό 53,5%. Δεύτερο είναι η υγεία (31,3%), τρίτο το ύψος εισοδημάτων (20,6%), τέταρτο η παιδεία (17,3%) και ακολουθούν η εγκληματικότητα (15,6%), η ανάπτυξη (15%) και η ανεργία (11,9%).