Συζητήθηκαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (εκλογοδικείο) οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από ένα κάτοικο της Βόρειας Ελλάδας. Με τη προσφυγή ζητείται η ακύρωση της απόφασης 174/2023 του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το σκέλος που ανακήρυξε βουλευτές και αναπληρωματικούς βουλευτές συγκεκριμένα πρόσωπα στην περιφέρεια του.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τονίζεται ότι η ανακήρυξη των βουλευτών ήταν παρακολούθημα της ανακήρυξης του συνδυασμού με τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι, του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Σύμφωνα με την προσφυγή ωστόσο η ανακήρυξη του κόμματος ως υποψηφίου, για την συμμετοχή του στις εκλογές 25 Ιουνίου 2023, ήταν παράνομη καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόμου, αφού την πραγματική ηγεσία του εκλογικού συνδυασμού ασκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν όλες οι πλευρές.

Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του κόμματος λέγοντας πως άρχισε ως φιλανθρωπικό δίκτυο και το 2017 όπως είπε κατέθεσε δικαιολογητικά στον Άρειο Πάγο αλλά δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2019 καθώς δεν είχε χρήματα. «Ακούστηκαν πράγματα για παραστρατιωτική οργάνωση. Πώς γίνεται αυτό; Όλη μου τη ζωή δουλεύω κι έχω παιδιά κι εγγόνια! Είναι δυνατόν να έχω ασχοληθεί με παραστρατιωτικές οργανώσεις;» τόνισε ο κ. Στίγκας και αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη στον οποίο απέδωσε σε πικρία την στήριξη του προς τους «Σπαρτιάτες». «Δεν είχα καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και αποδεικνύεται. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιούνιου το κόμμα του κόπηκε. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος από την πικρία του, την εμπάθεια προς την κυβέρνηση ήθελε να διοχετεύσει τους οπαδούς του σε ένα κόμμα. Εμένα σαν προσωπικότητα με στήριξε παρά πολύς κόσμος. Δεν είμαι αγνώμων, αλλά είπαν για κηροζίνη και καύσιμο! Εγώ στηρίχθηκα από πολλούς» τόνισε επίσης ο κ. Στίγκας, προσθέτοντας πως παρείχε στήριξη στον Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο Αθηναίων καθώς το θεώρησε υποχρέωση του.

Η δεύτερη ένσταση που συζητήθηκε στο Εκλογοδικείο, είναι κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που  αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τους Σπαρτιάτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος συνήγορος εκ  των ενιστάμενων υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών τοι κόμματος Σπαρτιάτες να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος

Εξηγήσεις στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παράλληλα, εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, που είχε «παγώσει» εξαιτίας της δικηγορικής αποχής με τους 11 νυν και πρώην βουλευτές των «Σπαρτιατών» να έχουν κληθεί για εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Αν και οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων είχαν σταλεί πριν τα Χριστούγεννα, οι συνήγοροι των βουλευτών έλαβαν πριν από λίγες ημέρες προθεσμίες για τον Μάρτιο προκειμένου να προετοιμάσουν τα υπομνήματα των εντολέων τους.

Αύριο πρώτος θα υποβάλει τις εξηγήσεις του ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.