Με ενδιαφέρον παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι οι «εκρήξεις» που συνεχίζουν να καταγράφονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη. Κι αυτό, καθώς εκτιμούν ότι έπειτα από τη διπλή ήττα στρατηγικών διαστάσεων του περασμένου καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο, πληρώνοντας τις επιλογές του.

Ουδέν σχόλιον

Σε πρώτο επίπεδο στο Μαξίμου αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εσωκομματικές εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, περιοριζόμενοι σε σχόλια τύπου «όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν», oι καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ωστόσο δεν αφήνουν αδιάφορα τα κυβερνητικά στελέχη, που τονίζουν καταρχάς το προφανές: πως, δηλαδή, η κυβέρνηση -λόγω απουσίας στιβαρού αντιπολιτευτικού λόγου- έχει πλέον ως μοναδικό αντίπαλο τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που πιέζουν, με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της ακρίβειας. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, παραμένει μεν κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό τοπίο, έχει όμως να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε καίρια θέματα που απασχολούν την καθημερινή ζωή. Και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις ευρωκάλπες του καλοκαιριού, που θα αποτελέσουν πιθανότατα την αρχή για επανεκτίμηση των συσχετισμών.

Τοξικότητα και αλαζονεία

«Δική μας δουλειά είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο γρήγορα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, τα προβλήματα των πολλών εισαγόμενων κρίσεων. Καλή είναι η συζήτηση για τα πρόσωπα, σημαντική, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση για τις πολιτικές, για αυτά τα οποία εφάρμοσε το συγκεκριμένο κόμμα, όταν ήταν κυβέρνηση, και ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε θεωρώ ότι είναι πιο σημαντική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (ΕΡΤ), δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβερνώσα παράταξη στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες, με προβολή του κυβερνητικού έργου και των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που συντελέστηκαν, κατά το πρώτο διάστημα της νέας κυβερνητικής περιόδου.

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης, έκανε για μια ακόμη φορά κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2015-2019, λαμβάνοντας ως αφορμή τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το συνέδριο, καταλογίζοντας αλαζονεία, τοξικότητα και επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εντέλει, η απουσία μεγάλου αντιπάλου στην πορεία προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση καθιστά επικίνδυνο… εχθρό για τη ΝΔ τη χαλαρή ψήφο και τις διαρροές σε μικρότερα κόμματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα το πρωθυπουργικό επιτελείο και η Πειραιώς σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα να αλωνίσουν την ελληνική επικράτεια, με περιοδείες και εκδηλώσεις, με σκοπό τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της κεντροδεξιάς παράταξης. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ως βασικό πεδίο συζήτησης την καθημερινότητα των πολλών προβλημάτων: «Καταλαβαίνουμε ότι προκαλείται ένα πρόσθετο βάρος εγρήγορσης εξαιτίας της πολύ μεγάλης δημοσκοπικής αλλά και καταγεγραμμένης σχετικά πρόσφατα διαφοράς στις εκλογές, μας δημιουργεί μεγάλη πίεση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.