Σαν... ευαγγέλιο έχουν σε Μαξίµου και Πειραιώς τα ευρήµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να αντιµετωπίσει σε αυτή τη συγκυρία τα πιο δύσκολα κοινωνικά µέτωπα από το 2019 µέχρι και σήµερα, όχι µόνο δεν υφίσταται την αναµενόµενη φθορά, αλλά εσχάτως φαίνεται να κερδίζει περαιτέρω δηµοσκοπικό χώρο. Χαρακτηριστική της παραµέτρου αυτής ήταν η δηµοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η οποία κατέδειξε πως σε ό,τι έχει να κάνει µε την εκτίµηση ψήφου, η Ν.∆. θα µπορούσε να κυµανθεί εµφατικά πιο πάνω από το 33% του 2019, φτάνοντας το 36,5%.

Ο συγκεκριµένος δείκτης, σε συνδυασµό µε την τεράστια διαφορά που χωρίζει το κυβερνών κόµµα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (13,3% και 14,9% αντίστοιχα), αλλά και την εικόνα απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας που διατηρεί ο πρωθυπουργός έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, είναι η αποτύπωση µιας πραγµατικότητας που θέλει το κυβερνητικό σχήµα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφενός να αντέχουν στους κραδασµούς των κινητοποιήσεων των αγροτών, των φοιτητών και της επέλασης της ακρίβειας και αφετέρου να εξακολουθούν να φαντάζουν ως η µόνη αξιόπιστη λύση για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση των µεγάλων ζητηµάτων της επικαιρότητας. Ωστόσο, πέραν της επιβεβαίωσης της υπεροχής της κυβέρνησης και της αδυναµίας της αντιπολίτευσης να εκµεταλλευθεί το µοµέντουµ αυτού του µήνα, οι µετρήσεις αναδεικνύουν κι έναν άλλον σηµαντικό παράγοντα, που έρχεται να προστεθεί στο εν λόγω κάδρο.

Κοινωνική στήριξη

Ο λόγος για τα µεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες των δύο µεγάλων µεταρρυθµίσεων που προώθησε το Μέγαρο Μαξίµου αυτό το δίµηνο και δεν είναι άλλες από τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών (που κέρδισε έδαφος σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν), καθώς και την ίδρυση µη κρατικών Πανεπιστηµίων. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά καταγράφεται η κοινωνική στήριξη των εν λόγω παρεµβάσεων, η οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, συνιστά ένα σηµαντικό όπλο στη φαρέτρα της επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης της κυβέρνησης όχι µόνο έναντι της αντιπολίτευσης, αλλά ακόµη και στο εσωτερικό της, µε φόντο τους κλυδωνισµούς που προκάλεσε στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Οµάδα η καθιέρωση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών και η θέσπιση του δικαιώµατός τους στην υιοθεσία. Υπό αυτό το πρίσµα και µε βασικό στοιχείο της επιχειρηµατολογίας του πρωθυπουργού και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών την ανάγκη διατήρησης της οµαλότητας και της σταθερότητας ως κεντρική προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και τον σχηµατισµό αποτελεσµατικού µετώπου απέναντι στα µεγάλα προβλήµατα, θα εισέλθει η Ν.∆. στο πρώτο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωκάλπες, το οποίο θα περιλαµβάνει το αρχικό µπαράζ ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια και τη «διαρροή» των πρώτων ηχηρών ονοµάτων για το ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής