Το 2024 είναι η χρονιά στην οποία περισσότεροι ψηφοφόροι ίσως από ποτέ στην Ιστορία μέσα στο ίδιο έτος θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς διεξάγονται εκλογές σε συνολικά 64 χώρες στον πλανήτη. Παράλληλα με τις εκλογικές διαδικασίες, στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο στις μεγάλες πρωτεύουσες και στους διεθνείς οργανισμούς εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις για πέντε από τις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως. Οι επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΝΑΤΟ θα κριθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε και το πολιτικό «παζάρι» βρίσκεται ήδη στο φόρτε του. Επισήμως, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις αναμένεται να συζητηθούν και να αποφασιστούν από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, αμέσως δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές. Ανεπισήμως, τα φαβορί έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα - και για πρώτη φορά στην Ιστορία και για τις 3+1 ευρωθέσεις τα φαβορί είναι γυναίκες.

Εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν

Την περασμένη Δευτέρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε από το Βερολίνο την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας. «Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνυπογράψω με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον φίλο μου τον Ντόναλντ Τουσκ. Δύο κόμματα στηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είμαστε εμείς και οι ομόλογοί μας στην Πολωνία. Γιατί είμαστε τα πιο δυνατά κόμματα στην Ευρώπη. Και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υπερψηφιστεί από την (οριακή) πλειοψηφία του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων του Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία που μπορεί να μην υπάρχει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τη διαφαινόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει φανερή η στάση που θα τηρήσουν η Τζόρτζια Μελόνι, η Μαρίν Λεπέν, ο Γκερτ Βίλντερς και άλλοι ηγέτες δεξιών ή ακροδεξιών κομμάτων, που αναμένεται να βγουν ενισχυμένα από τη φετινή ευρωκάλπη.

Τα φαβορί έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα - και για πρώτη φορά στην Ιστορία και για τις 3+1 ευρωθέσεις τα φαβορί είναι γυναίκες

Η Φρεντέρικσεν επικρατέστερη για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, παρόλο που διάφορα ονόματα έχουν ακουστεί για τη θέση του (μεταξύ τους και αυτό του Μάριο Ντράγκι), η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη, καθώς προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, που θα θέλουν να κρατήσουν τη θέση, ώστε να δώσουν ως αντάλλαγμα την ψήφο τους στο ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (εφόσον απαλλαγεί δικαστικά) και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ ακούγονται επίσης ως πιθανοί διάδοχοι του Μισέλ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σήμερα η Ρομπέρτα Μέτσολα, από τη Μάλτα, που επισκέφθηκε προ ημερών την Αθήνα και δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να παραμείνει στο κορυφαίο αυτό πόστο.

Η μοιρασιά

Στην Ευρώπη, πέρα από τις τρεις προαναφερθείσες θέσεις, υπάρχει ακόμα μία ισχυρή θέση που κρίνεται φέτος, αυτή του άτυπου υπουργού Εξωτερικών, δηλαδή του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που τώρα κατέχει ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας -που κάποιοι την έβλεπαν με καλό μάτι και για την ηγεσία του ΝΑΤΟ-, φέρεται να είναι μία από τις ισχυρές υποψηφιότητες για το πόστο αυτό, μια κίνηση που θα ικανοποιήσει και τους Φιλελεύθερους στη «μοιρασιά» των θέσεων, ενώ θα στείλει κι ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού προς τη Ρωσία.

Ευρωπαίος πάντως αναμένεται να είναι ο νέος ηγέτης και σε έναν άλλον διεθνή οργανισμό, το ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνέρχεται για την επετειακή σύνοδο των 75 ετών από την ίδρυσή της, στις αρχές Ιουλίου, στην Ουάσινγκτον, και εκεί τα 31 κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου. Το βασικό σενάριο, επί του παρόντος, θέλει τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, να επιλέγεται για το πόστο με διατλαντική συναίνεση.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η πέμπτη θέση κορυφής στο παγκόσμιο στερέωμα που θα κριθεί μέσα στο 2024 είναι αυτή του επικεφαλής του ΔΝΤ. Το 2019 η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πρώην επίτροπος της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., διαδέχθηκε στο τιμόνι του οργανισμού την Κριστίν Λαγκάρντ και η πενταετής θητεία της ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα που έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι φέρεται να είναι και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα ήταν ένα success story για το ΔΝΤ να έχει ως επικεφαλής τον ηγέτη μιας χώρας που μέχρι πρόσφατα ήταν σε πρόγραμμα του Ταμείου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει μακρινό, ενώ ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν πάει πουθενά» και θα παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»