Στη «σκιά» των συζητήσεων που γίνονται σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την Ουκρανία, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ερυθρά Θάλασσα -ζητήµατα που απασχολούν δηλαδή όλες τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό-, η κυβέρνηση επιχειρεί «αθόρυβα» και συστηµατικά να µετατρέψει σταδιακά τη χώρα σε έναν κρίσιµο ενεργειακό κόµβο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θέτει ακόµα ευρύτερους στόχους.

Σε αυτόν τον αγώνα, που απαιτεί ισχυρές συµµαχίες και γενναία χρηµατοδότηση, η Ελλάδα δεν είναι µόνη, καθώς η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες χώρες φιλοδοξούν να διαδραµατίσουν ανάλογο ρόλο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του στο εξωτερικό, αποτελεί κόµβο µεταφοράς ενέργειας στον διάδροµο Νότου - Βορρά και γέφυρα της Ευρώπης µε τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο µέχρι και την Ουκρανία, ενώ επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η μεταφορά αερίου από Νότο προς Βορρά

Με πρώτο στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ασφάλεια της τροφοδοσίας, το αρµόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαµορφώνει τη δυνατότητα µεταφοράς αερίου από Νότο προς Βορρά και την υλοποίηση έργων ενεργειακών διασυνδέσεων µε γειτονικές χώρες. Επιπλέον, προχωρούν ή δροµολογούνται σηµαντικές διεθνείς διασυνδέσεις προς Βορρά και Νότο, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οταν κοιτάζω τον ενεργειακό χάρτη, βλέπω προφανείς συνέργειες. Βραχυπρόθεσµες, ως προς τη δυνατότητα να τροφοδοτούµε τη Σερβία µε φυσικό αέριο, αλλά να αξιοποιούµε και τις σηµαντικές αποθήκες φυσικού αερίου. Και µεσοπρόθεσµεςµακροπρόθεσµες, όταν διαπιστώνουµε πως µπορούµε να βοηθήσουµε τη Σερβία µε τη δική της πράσινη µετάβαση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προ ηµερών σε οµιλία του στο Σερβο-Ελληνικό Επιχειρηµατικό Φόρουµ στο Βελιγράδι.

Στη σερβική πρωτεύουσα συνάντησε και τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο εξέφρασε δηµόσια τη φιλοδοξία να γίνει η Ελλάδα κόµβος εξαγωγής πράσινης ενέργειας προς τον Βορρά. «Υποστηρίζουµε πάρα πολύ θερµά τον κάθετο διάδροµο µεταφοράς αερίου από τον Νότο στον Βορρά και αντίστροφα. Θα µπορούσαµε να µεταφέρουµε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά µέσω του τερµατικού σταθµού και της Ρεβυθούσας, αλλά και άλλων πλωτών σταθµών, ενώ εσείς µε τη σειρά σας θα µπορούσατε να µας παραχωρήσετε µεγάλους χώρους αποθήκευσης, τους οποίους διαθέτετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έμφαση από ΗΠΑ στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Στη «σκιά» επίσης της αµυντικής συνεργασίας µε τις Ηνωµένες Πολιτείες, µε τα F-35 και τον υπόλοιπο στρατιωτικό εξοπλισµό, έρχεται η ιδιαίτερη έµφαση που αποδίδει πλέον η Ουάσινγκτον στον ενεργειακό ρόλο που µπορεί να παίξει η χώρα µας.

«Η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδοµών Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί κοινή προτεραιότητα για την ενίσχυση του µέλλοντος της Ελλάδας ως εξαγωγέα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, µεταξύ άλλων µέσω της πρωτοβουλίας “Green Aegean”», σηµειώνει το Κοινό Ανακοινωθέν Στρατηγικού ∆ιαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, που υπεγράφη την περασµένη εβδοµάδα από τους κ. Γεραπετρίτη και Μπλίνκεν. «Επιπλέον, οι Ηνωµένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συµβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωµένες Πολιτείες χαιρετίζουν την προσχώρηση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative) ως ένα σηµαντικό βήµα για την ενίσχυση του διαδρόµου Βορρά - Νότου, που προάγει την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».

Πάροχος φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και Ουκρανία

Ειδικότερα, ως προς το φυσικό αέριο, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει σε πρώτη φάση να γίνει η Ελλάδα πάροχος τουλάχιστον για τα Βαλκάνια -και αργότερα µέχρι και την Ουκρανία-, µε την κατασκευή ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, πλωτών µονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα. Ηδη αυτές τις ηµέρες ξεκινά η δοκιµαστική έναρξη λειτουργίας της µονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιηµένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, που θα τροφοδοτεί και τη Βουλγαρία, ενώ προχωρά ο διαγωνισµός για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, είναι σε φάση σχεδιασµού και αναζήτησης πόρων το στρατηγικής σηµασίας έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY Interconnector και σε φάση υλοποίησης, µε ορίζοντα πενταετίας, το εµβληµατικό έργο του EuroAsia Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση µεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η δε ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα -κυρίως από ΑΠΕ- και θα έρχεται µέσω των καλωδίων αυτών θα µεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον βέβαια ευοδωθεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, µέσω της ηλεκτρικής «λεωφόρου» Ελλάδας - Γερµανίας Green Aegean Interconnector. «Το να ενισχύσουµε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας µεταξύ Βορρά και Νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σηµαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή µετάβαση στην Ευρώπη», είναι η θέση που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας τη γενναία ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση του έργου.