«Έπαθα σοκ από τις πολλές αποχές» στον προοδευτικό κόσμο, είπε όσον αφορά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον Αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πολιτικό κόστος» όσων υπερψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο, λέγοντας πως είναι «άδικο απέναντι στους συναδέλφους σου που θα σηκώσουν τον σταυρό του μαρτυρίου εσύ να απέχεις».

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ραγκούσης:

Με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία για τον νόμο για την ισότητα στον γάμο, είπε πως «τέτοιες νομοθετικές τομές εγγράφουν μια σημαντική σελίδα ιστορίας στο κράτος δικαίου και στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις στη χώρα μας και υπό αυτή την έννοια όλοι όσοι θέλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε μια κοινωνία που θα επιτρέπει να υπάρχουν όλο και λιγότερες διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να είμαστε χαρούμενοι μετά τη χθεσινή εξέλιξη».

Για το μεγάλο ποσοστό αποχής από τη χθεσινή ψηφοφορία, ο κ. Ραγκούσης είπε πως «έχω πάθει σοκ από τις πολλές αποχές που υπήρξαν γιατί δεν μίλησα τυχαία συνολικά για προοδευτικό κόσμο, συμπεριελάμβανα και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν χθες από τα προοδευτικά κόμματα εμένα τουλάχιστον μου προκαλούν ένα σοκ από τη μια και από την άλλη έχουν ένα στοιχείο μεγάλης αδικίας. Όλοι οι βουλευτές που υπερψήφισαν το χθεσινό νομοσχέδιο θα έχουν πολιτικό κόστος στις εκλογικές τους περιφέρειες ανεξαρτήτως κόμματος. Άρα το να διαφοροποιείσαι και να σπας την κομματική γραμμή, αν μη τι άλλο, πέραν του ότι σε φέρνει σε σύγκρουση με αρχές και αξίες του προοδευτικού κόσμου, είναι και άδικο απέναντι στους συναδέλφους σου οι οποίοι θα σηκώσουν τον σταυρό του μαρτυρίου, θα υποστούν και θα πληρώσουν το πολιτικό κόστος».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να παρθούν μέτρα γι' αυτούς που διαφοροποιήθηκαν, είπε πως «θα ήθελα να περιμένω τις αποφάσεις του κ. Κασσελάκη, αλλά δεν διστάζω να σας πω ότι ουσιαστικά τις έχει προαναγγείλει».

«Εσείς συμφωνείτε με αυτό;», ερωτήθηκε, με τον ίδιο να απαντά πως «δεν μπορεί να περνάνε τέτοιες επιλογές απαρατήρητες».