«Θετική εξέλιξη η υιοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Πρόσθεσε ότι όσο το 50% της κοινωνίας -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- απαντά ΟΧΙ στη ρύθμιση, δεν θα πειστούν οι βουλευτές που διαφωνούν.

«Αν ψηφιστεί, θα γίνει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ακόμη.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει να πείσει κοινωνία και βουλευτές – Γιατί δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία

«Πρέπει να δεχθούμε έναν συμβιβασμό από την στιγμή που το ΝΣ θα ψηφιστεί και με τις ψήφους άλλων κομμάτων και να κρατήσουμε τα υπόλοιπα που έχει η πρότασή μας για ένα επόμενο βήμα. Όταν στα 10 τα 8 γίνονται αποδεκτά, μπορούμε να το ψηφίσουμε» σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών, απάντησε πως η συζήτηση ξεκίνησε από την ώρα που υποβλήθηκε στα όργανα ενόψει του συνεδρίου και θα αναλυθεί στον προσυνεδριακό διάλογο.

Η πρότασή μας για να πάμε στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει στόχο την δεξαμενή των οπαδών της κεντροαριστεράς που δεν εκφράζονται ούτε από ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε πως: «Η σχέση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για πολλά χρόνια ανταγωνιστική, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο τόπος ισότιμης συνάντησης αριστερών, κεντροαριστερών και κεντρώων και αυτός ήταν ο στόχος της πρότασής μας».

Για την τριήμερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε: «Ο χώρος ήταν αυτός που δημιούργησε τα σχόλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χώρο για αρνητική δημοσιότητα».

 Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κος Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης, επεσήμανε:

Αναφορικά με την πρόταση να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των σοσιαλιστών ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την ώρα που εμείς την υποβάλλαμε αρμοδίως στα όργανα ενόψει του συνεδρίου και ουσιαστικά θα ξεκινήσει σε ευρύτερη κλίμακα από Δευτέρα που θα ξεκινήσει επίσημα ο  προσυνεδριακός διάλογος.

Το 2009, τελευταία φορά πριν τα μνημόνια, το ΠΑΣΟΚ πήρε 44% και κέρδισε τις εκλογές, από αυτό το 44% σήμερα περίπου ένα 14% δηλώνει πρόθυμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ άρα ένα 30% παραμένει εκτός αυτών που σήμερα δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 εμείς πήραμε 32%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μας τώρα περίπου μας δίνουν 12-14%  άρα και από εμάς ένα 20% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το ’19 δεν δηλώνει πρόθυμο να ξαναψηφίσει άρα μιλάμε για ένα τεράστιο κομμάτι του εκλογικού σώματος που ενώ είχε ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζεται πρόθυμο να ψηφίσει ένα από τα δύο κόμματα. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μας η μεγάλη δεξαμενή της μεγάλης Κεντροαριστεράς που μπορεί αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει μεγάλος, πλειοψηφικός, να απευθυνθεί. 

ΔΗΜ: Άρα η πρότασή σας είναι για να μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και στο προοδευτικό Κέντρο και να αντλήσει από αυτή τη μεγάλη δεξαμενή που δεν εκφράζεται αυτή τη στιγμή

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι χωρίς όμως να απαρνηθεί τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς γιατί εδώ το θέμα είναι να έχει μια συμμαχία της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά και όχι μόνη της από τη μια μια μικρή Αριστερά ή μόνη της μια μικρή Κεντροαριστερά, το θέμα είναι η συμμαχία. Δεν λέμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπιστεί από το ένα στο άλλο γιατί είναι ήδη και στα δύο δηλαδή μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά συμμετείχε και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο διαρκώς με την παρουσία του Α.Τσίπρα σε όλες τις ανωτάτου επιπέδου συσκέψεις που έκαναν οι ευρωσοσιαλιστές».

Σχέση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Η σχέση των δύο κομμάτων είναι και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ανταγωνιστική και για αυτό εγώ δεν πιστεύω ότι βοηθάνε ιδέες που δεν το ξεκαθαρίζουν στο μυαλό των πολιτών. Θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο τόπος ισότιμης συνάντησης Αριστερών-Κεντροαριστερών και Κεντρώων.  Αλλά επαναλαμβάνω για να κρατήσουμε τον κόσμο που έχουμε και να μην συνεχίζει να φεύγει και για να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν μετά  το ’19 πρέπει να τους πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχίζει να είναι ένα κόμμα που έχει κάποιους ιδιοκτήτες από τη μια και κάποιους φιλοξενούμενους από την άλλη γιατί έτσι και άλλοι θα φύγουν και αυτοί που φύγαν δεν θα γυρίσουν».

Για ομόφυλα ζευγάρια

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Ραγκούσης απάντησε: «Αν αποκτήσει η χώρα μας ένα νόμο που θα θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και που θα νομιμοποιεί και τη δυνατότητα μέσω τεκνοθεσίας της απόκτησης παιδιών προκειμένου αυτά τα παιδιά να ζουν και να μεγαλώνουν σε περιβάλλον αγάπης αυτό θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία και το δικαιϊκό μας σύστημα.

Εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση με δέκα σημεία εάν από αυτά τα δέκα σημεία μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα οκτώ, όπως για παράδειγμα προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, και αυτά τα οκτώ να γίνουν νόμος του κράτους νομίζω ότι αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι. Και να σας το πω λίγο διαφορετικά είναι σαφές ότι θα έχει πάρα πολλές διαρροές η ΝΔ είτε με την αποχή είτε με την καταψήφιση, αν είναι να περάσει ένας τέτοιος νόμος  η πιθανότητα είναι μόνο αν ψηφιστεί και από εμάς και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Άρα από την ώρα που ξέρουμε ότι ένας νόμος θα είναι προϊόν αυτής της ετερόκλητης σύμπτωσης τεσσάρων κομμάτων δεν μπορεί να είναι ένας νόμος που στην τελική του μορφή θα έχει και τα δέκα από τα δέκα που θέλαμε κάπου πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός. Άρα πρέπει να δεχτούμε και εμείς έναν συμβιβασμό και να κρατήσουμε αυτά τα δύο θέματα για επόμενη χρονική φάση ώστε να μπορέσουν να νομοθετηθούν αργότερα αφού τώρα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

 Για Σπέτσες

Ερωτηθείς για  την τριήμερη σύναξη εργασιών στις Σπέτσες ο κ. Ραγκούσης ανέφερε: «Η ιδέα να δουλέψουν οι βουλευτές μεταξύ τους τρεις μέρες είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, το ότι κόλλησε από δίπλα το θέμα των Σπετσών νομίζω ότι  προκάλεσε μια συζήτηση η οποία αδίκησε την ιδέα αυτή. 

ΔΗΜ.: Ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να σπάσει ταμπού

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν ξέρω τι προσπαθεί εγώ ξέρω ότι δεν έχουμε περιθώρια για αρνητική δημοσιότητα γύρω από εμάς»