Σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, καθώς κλιμακώνονται τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή όσο και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα το πρωί για τη Γερμανία, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της Διάσκεψης με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget», ενώ στις 19:00 θα συμμετάσχει σε εκδήλωση εταιρειών τεχνολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ επισκέψεων Φεβρουάριο και Μάρτιο - Βρυξέλλες, Μόναχο, Ινδία, Βουκουρέστι, Καναδάς, Άγκυρα και στις 27 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο


Οι θέσεις της Ελλάδας στα μέτωπα Ουκρανίας, Μέσης Ανατολής, Ερυθράς Θάλασσας

Στο μέτωπο της Ουκρανίας ο κ. Μητσοτάκης είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είναι πάγια ελληνική θέση ότι η χώρα μας θα στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα, εξάλλου, ξεκίνησε χθες το Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της χώρας που δέχεται την επίθεση αυτή και θα στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο στη μάχη που δίνει για την κυριαρχία της».

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός θα επιμείνει τόσο σε μία ειρηνική επίλυση της τραγικής, όπως την έχει χαρακτηρίσει, κατάστασης η οποία επικρατεί σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στο ζήτημα της τελικής πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος αυτού, που -όπως τονίζει- δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση δύο κρατών.

Στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη Διάσκεψη Ασφάλειας με αναβαθμισμένο τον ρόλο της Ελλάδας, που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ για την αντιμετώπιση των ανταρτών Χούθι, με τη διάθεση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, ως Στρατηγείου της Επιχείρησης.


Οι ξεχωριστής σημασίας συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ξεχωριστής σημασίας είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των επίσημων διεργασιών της Διάσκεψης, ιδίως δε με δύο σημαίνοντες Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Μπεν Κάρντιν, γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, από την οποία περνάει υποχρεωτικά κάθε προμήθεια στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες, όπως είναι εν προκειμένω η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Κρις βαν Χόλεν, Δημοκρατικό Γερουσιαστή και διαχρονικό υποστηρικτή των στενών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.