Στην ανάγκη για έναν σαφή εξορθολογισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα είναι κατακερματισμένη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, που για «αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε έξι διαφορετικές προσφορές, κι αυτό δεν έχει νόημα», αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ής Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το λεγόμενο και «Νταβός της Άμυνας», που πραγματοποιείται στη βαυαρική πρωτεύουσα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση αλλά και το κοινό, λόγω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την Ισότητα στον γάμο, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λίγες ώρες νωρίτερα.

Άλλωστε η συντονίστρια του πάνελ και αρχισυντάκτρια του «Economist», Zanny Minton Beddoes, προσφώνησε τον πρωθυπουργό ως τον «άνθρωπο που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρια επίσης, γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα του». Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στη μεταρρύθμιση που ενέκρινε η Ελληνική Βουλή, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα. «Αποτελεί απόφαση-ορόσημο για τη χώρα, είμαι υπερήφανος που εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Προκλήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Currency for Change: World Politics on a Budget», τόνισε πως είναι απαραίτητη η εμπέδωση μιας πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνάς τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, την υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Diana Mondino, την πρόεδρο του Liquidity and Sustainability Facility, Vera Songwe και τον διευθυντή και αντιπρόεδρο της PIMCO, John Studzinski, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με τη γείτονα. «Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνά μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγισή μας», σημείωσε.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται να διασφαλίσουμε πως η αμυντική βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στον νέο τρόπο με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους-μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση-ορόσημο της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την άμυνα.