Ίδρυση νέων κομμάτων, συνέδρια, εκδηλώσεις, θεμιτές και αθέμιτες φιλοδοξίες, αλλά και μια αναμέτρηση ορόσημο, αυτή των ευρωεκλογών. Τα προαναφερθέντα συνθέτουν το παζλ της ευρύτερης Κεντροαριστεράς το οποίο διευρύνει τα όριά του, καθώς (σχηματικά) στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθεί στις 4 Μαρτίου το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προστεθεί δυο νέα κόμματα, αυτό της Νέας Αριστεράς και το φιλόδοξο εγχείρημα «Κόσμος» του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, που αύριο Τετάρτη θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσής του.

Το κλίμα φορτίζεται εντόνως από την εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα Τρίτη από τον Διονύση Τεμπονέρα και χορηγό επικοινωνίας την Εφημερίδα των Συντακτών. Φορτίζεται αφενός από την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αφετέρου από τον τίτλο της εκδήλωσης, ο οποίος ουσιαστικά υπονοεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούν να νικήσουν τον κ. Μητσοτάκη, άρα πρέπει να βρούνε στην κεντροαριστερά ένα άλλο πρόσωπο. Για αυτό και σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε ενόχληση για Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη, έστω και αν ήταν σε διαφορετικούς τόνους.

«Κόκκινο πανί» ο Τεμπονέρας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τεμπονέρας αποτελεί αυτή τη στιγμή κόκκινο πανί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι ακούστηκαν φωνές ακόμα και για διαγραφή του. Η ενόχληση ανέβηκε στα ύψη και από την παρουσία της κυρίας Αχτσιόγλου, καθώς στελέχη του κόμματος κατηγορούν εδώ και μήνες την Νέα Αριστερά για υφαρπαγή των βουλευτικών εδρών και για αποστασία. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον κ. Τεμπονέρα και όσους έχουν διάθεση να αμφισβητήσουν τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος, όπως λένε, εκλέχτηκε πριν από λίγους μήνες με μεγάλη συμμετοχή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ενόχλησε αρχικώς σφόδρα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του, ωστόσο (σ.σ: όπως πχ με τη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά) πως θα εκφράσει τη γραμμή του κόμματος και πως ο Ανδρουλάκης είναι αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, υπήρξε μια σχετική ηρεμία. Μέχρι νεοτέρας, προφανώς, και αναλόγως τις επόμενες κινήσεις. Άλλωστε, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αναγγείλει πως μετά τις ευρωεκλογές θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Για αυτό και κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν πως η κίνηση του κ. Χριστοδουλάκη να παρευρεθεί στην εκδήλωση το μόνο που προκάλεσε είναι σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση στρέφεται κυρίως στις παρουσίες στην αποψινή εκδήλωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολα θα δώσουν το παρών βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως θα είναι μαζική η συμμετοχή των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Αριστεράς, η οποία μοιάζει να είναι η πλέον ωφελημένη από την εκδήλωση.

Με βάση τις πληροφορίες το παρών θα δώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι σε πλήρη απόσταση από τον κ. Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει για μεσαία στελέχη του κόμματος που στηρίζουν τον κ. Τεμπονέρα όπως οι κύριοι Κοτσακάς και Τσιόκας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι του κλίματος του κ. Χριστοδουλάκη θα παρευρεθούν στην εκδήλωση, καθώς έχει γίνει και η σχετική κινητοποίηση. Εκτιμάται επίσης πως θα παρευρεθούν πρόσωπα από κοινωνικούς και παραγωγικούς χώρους, όπως τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια κλπ, καθώς και προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς από το χώρο της διανόησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.