Η κοινή εμφάνιση του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Εφης Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά και του Μανώλη Χριστουδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου στο Θέατρο «Άλφα» με θέμα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» έχει φέρει πολλές συζητήσεις για την στόχευση της συγκεκριμένης κίνησης.

Η πρωτοβουλία Τεμπονέρα και τα σενάρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι δείχνουν ως διοργανωτή της εκδήλωσης τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εδώ και καιρό επιθυμούσε να πάρει μία πρωτοβουλία η οποία θα αφορούσε συνολικά το μέλλον της αριστεράς. Φυσικά με την κίνηση αυτή ο γνωστός εργατολόγος κατατάσσεται και επισήμως ως η εσωκομματική αντιπολίτευση του Στέφανου Κασσελάκη.

Και αυτό γιατί η πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα έρχεται μόνο δέκα ημέρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ όλα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται επικεντρωμένα στην κορυφαία κομματική διαδικασία.

Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας επιλέγει να βρεθεί δίπλα στην Εφη Αχτσιόγλου, στην οποία τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνουν εν μέρη την διάσπαση του κόμματος. Άλλωστε δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες απ όταν οι 11 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να φύγουν από το κόμμα συγκροτώντας τον φορέα της Νέας Αριστεράς.

Λένε, μάλιστα, ότι ο γνωστός εργατολόγος, ο οποίος θα ήθελε να πάει στην Νέα Αριστερά έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισημαίνουν δε ότι από την πρώτη στιγμή της διάσπασης και ενώ ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να συνέλθει από το διπλό χτύπημα αυτός εμφανίζεται να δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν.

Ακόμα λένε ότι και το θέμα της συζήτησης δείχνει ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο ίδιος ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, και έχει τονίσει ότι θα πάρει πρωτοβουλία προκειμένου να επιτευχθεί η στόχευση του.


Οργή σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την οργή τους για την κίνηση Τεμπονέρα λέγοντας ότι το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θέλει είναι η προσωπική του προβολή και δίνουν ραντεβού μαζί του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η στάση του Διονύση Τεμπονέρα εχει εκνευρίσει και τα πιο καλοπροαίρετα στελέχη του κόμματος τα οποία δεν επιθυμούν την συγκεκριμένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να μπεί σε μία νέα φάση εσωστρέφειας. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας κάνει ότι κάνει προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα γιατην επόμενη μέρα των ευροεκλογών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά στις κάλπες του Ιουνίου.

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 για τους επίδοξους δελφίνους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος για να περιμένει μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κακό αποτέλεσμα ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Όλοι μας έχουμε κάθε συμφέρον να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις εκλογές και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλά στις ευρωεκλογές. Είναι σταθμός για εμάς γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της καθήλωσης. Αν δεν ανακάμψουμε, αν δεν υπάρξει μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και συνεχίζει να υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό που ένα κόμμα έχει 40-41% και όλα τα άλλα είναι κάτω από 20% είναι πολύ κακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά για τη δημοκρατία στη χώρα άρα θεωρώ ανόητο να λογαριάζει και να προετοιμάζεται για οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Και πρόσθεσε: «Λέω ανόητο όποιον έχει ψηλά σε προτεραιότητα το τι θα κάνει εφόσον δεν πάμε καλά στις εκλογές από το να κοιτάει το πώς θα πάμε καλά στις εκλογές».

Την ίδια στιγμή φουρτούνες στη Χαριλάου Τρικούπη έφερε η παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστουδουλάκη στην εκδήλωση αυτή. Πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι με τον τρόπο αυτό ο Μανώλης Χριστιδουλάκης εμπλέκεται στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε με επιμέλεια να παραμείνει μακριά από τα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλα στελέχη πιο καχύποπτα λένε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κάνει μία ηγετική εμφάνιση δείχνοντας ότι και αυτός πιστεύει στην δημιουργία ενός προοδευτικού φορέα της αριστεράς, την στιγμή που αυτό δεν είναι θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο βουλευτής απαντάει πάντως ότι ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Εφημερίδα των Συντακτών να πάρει μέρος σε αυτή την εκδήλωση και δεν υπήρχε κανένας λόγος για να ενημερώσει το κόμμα του. Η αλήθεια είναι ότι σχετικά με την διοργάνωση τα πράγματα είναι μπερδεμένα αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- στελέχη της εφημερίδας λένε ότι δεν γίνεται υπό την αιγίδα της εφημερίδας η εκδήλωση και ότι μόνο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζης θα συντονίζει την συζήτηση, ενώ υπάρχει η δέσμευση να καλυφθεί δημοσιογραφικά η εκδήλωση.

Η οργή που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη για την παρουσία Χριστοδουλάκη στην εν λόγο εκδήλωση εκφράστηκε και από αυτά που είπε ο Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Είναι κάτι το οποίο μάθαμε από τα media και δεν αφορά το κόμμα μας» είπε χαρακτηριστικά.