Ο Χάρης Μαµουλάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου και τοµεάρχης Υποδοµών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συµµαχίας. Τις τελευταίες ηµέρες προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά µε τα δηµόσια πανεπιστήµια. Ο ίδιος µιλά αποκλειστικά στο «S» και ξεκαθαρίζει τι εννοούσε, παίρνει θέση για το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, ενώ µιλάει για τη µεγάλη του αγάπη, το σκάκι, αλλά και την αγαπηµένη του οµάδα, τον Ολυµπιακό.

Σε τηλεοπτική σας εµφάνιση δηλώσατε υπέρ της επιβολής διδάκτρων στα δηµόσια πανεπιστήµια. Κάτι που είναι αντίθετο µε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε αντίδραση από το κόµµα σας;

∆εν ισχύει αυτό. Αποµονώθηκαν κάποια σηµεία των λεγοµένων µου, ορισµένες αναφορές στο σύστηµα των δηµόσιων αγγλικών πανεπιστηµίων, όπου, όταν εγώ σπούδαζα, τα δίδακτρα τα κάλυπτε το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συµφωνίας. Και αυτή η… κοπτορραπτική έγινε για προφανείς σκοπούς. Η κυβέρνηση της Ν.∆. έχει πολλά µέτωπα ανοικτά. Με τους αγρότες και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τοµέα, µε την αισχροκέρδεια, που αδυνατεί -ή δεν θέλει- να τιθασεύσει, µε αποτέλεσµα να διαλύεται κάθε οικογενειακός προϋπολογισµός, µε την υπόθεση των Τεµπών, µε την ισότητα στον γάµο, µε τη δραµατική κατάσταση στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας και τόσα άλλα. Η θέση µας ήταν και παραµένει ξεκάθαρη: δηµόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους.

Εχετε τέσσερα παιδιά. Τι θα κάνατε αν όλα ήταν σε δηµόσιο πανεπιστήµιο και χρειαζόταν να πληρώνετε για τις σπουδές τους;

Το θέµα δεν είναι τι θα έκανα εγώ, αλλά τι επίπτωση θα είχε στην ελληνική κοινωνία ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Πόσο επιβαρυντικό θα ήταν για κάθε οικογένεια που έχει παιδιά που σπουδάζουν. Γι’ αυτό αγωνιζόµαστε για δηµόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους. Γι’ αυτό διεκδικούµε τη στήριξη των ελληνικών δηµόσιων πανεπιστηµίων, την ενίσχυσή τους µε πόρους και υποδοµές. Γι’ αυτό και κατακρίνουµε πολιτικά τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.∆., που συστηµατικά απαξιώνει καθετί το δηµόσιο.

Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως θα θυµάστε, έχει καταθέσει από το 2022 πρόταση νόµου για την πλήρη ισότητα στον γάµο και όλα τα δικαιώµατα που θα πρέπει να κατοχυρωθούν. Μια πρόταση-συνέχεια της δέσµης των µεταρρυθµίσεων που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Ν.∆. παρουσιάζει έναν τραγέλαφο, που δεν νοµίζω ότι έχουµε συναντήσει ξανά στη µεταπολιτευτική σκηνή της χώρας, µε υπουργούς να υπογράφουν ένα νοµοσχέδιο που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Από την πλευρά µας, είπαµε «ναι» επί της αρχής, και µάλιστα καταθέσαµε και βελτιωτικές νοµοτεχνικές παρεµβάσεις. Θα εξετάσουµε ενδελεχώς τις ακροάσεις και τα υποµνήµατα των φορέων και θα πράξουµε αναλόγως.

Πώς γνωριστήκατε µε τη σύζυγό σας και πώς έγινε η πρόταση γάµου;

Η γνωριµία έγινε στο Ηράκλειο, την πόλη µας, µέσα από τους επαγγελµατικούς µας τοµείς και από κοινούς µας φίλους. Η πρόταση γάµου έγινε σε ταξίδι µας στο Παρίσι και σε λίγους µήνες κλείνουµε 20 χρόνια µαζί.

Η γνωριμία με τη γυναίκα μου έγινε στο Ηράκλειο και η πρόταση γάμου σε ταξίδι μας στο Παρίσι

Εκτός από την πολιτική, έχετε, απ’ όσο γνωρίζω, µεγάλο ταλέντο στο σκάκι. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας;

Ασχολούµαι µε το σκάκι από 8 ετών. Το γνώρισα και µε κέρδισε, ενώ είχα και ανάλογες οικογενειακές καταβολές. Εχω κατακτήσει το Πρωτάθληµα Ελλάδας δύο φορές, το 1991 και το 1993, στα διασυλλογικά πρωταθλήµατα Α’ Εθνικής µε την οµάδα του Ηρακλείου, Ηράκλειο ΟΑΑΗ, και έχω αγωνιστεί σε πλήθος διεθνών σκακιστικών τουρνουά και εθνικών πρωταθληµάτων. Πρόσφατα εκπροσώπησα το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο 1ο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Τουρνουά Σκακιού, όπου και κατέκτησα την 3η θέση και το χάλκινο µετάλλιο µεταξύ των µη Grandes Maîtres, και την 5η θέση της γενικής κατάταξης ανάµεσα σε 32 κορυφαίους Ευρωπαίους σκακιστές βουλευτές και ευρωβουλευτές, µεταξύ των οποίων ήταν και Grandes Maîtres. Το σκάκι είναι µέσα στη ζωή µου διαρκώς - ίσως όχι τόσο πολύ όσο θα ήθελα, αλλά διατηρεί ισχυρή θέση. Παραµένει σηµείο αναφοράς. Και µε την ευκαιρία που µου δίνετε µε την ερώτησή σας, θα ήθελα να παροτρύνω τους νέους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στο σκάκι. Να επιδιώξουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη «γνωριµία». Είναι πολλά και πολύ σηµαντικά τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι σε ένα παιδί, σε έναν ενήλικα, σε κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Υποµονή, στοχοπροσήλωση, µεθοδικότητα, αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία είναι µερικά µόνο από τα θετικά που µπορεί να αποκοµίσει ένας άνθρωπος από την ενασχόλησή του µε το σκάκι. Αλλωστε, τα πάντα στη ζωή µας είναι σκάκι.

Ασχολείστε µε τον αθλητισµό;

Νεαρός έπαιζα πόλο. Μου αρέσει να παίζω τένις, ενώ αγαπάω το ποδόσφαιρο και το µπάσκετ.

Υποστηρίζετε κάποια οµάδα;

Είµαι Ολυµπιακός από µικρό παιδί, αλλά, όπως αντιλαµβάνεστε, και λόγω εντοπιότητας, ο ΟΦΗ είχε ανέκαθεν θέση στην καρδιά µου.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»