Τον δρόμο για συζήτηση στη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και διαφωνίες από τον νομικό κόσμο της χώρας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων ο περιορισμός της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, αλλά και η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Παύλος Μαρινάκης: Οι δύο άξονες της μεταρρύθμισης στον Ποινικό Κώδικα - Αναλυτικά παραδείγματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Σκληραίνουν πολύ οι ποινές

Το αίσθημα ατιμωρησίας επιχειρείται να περιοριστεί με την έκτιση των ποινών στα πλημμελήματα, καθώς, με τις προωθούμενες διατάξεις, για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μήνες, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Αντίστοιχα, για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο φέρνει και αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, επί συρροής κακουργημάτων από τα 20 στα 25 έτη και επί συρροής πλημμελημάτων από τα 8 στα 10 έτη. Ταυτόχρονα, προβλέπεται οριζόντια αυτεπάγγελτη δίωξη για όλα τα κακουργήματα ανεξαρτήτως φορέα του προστατευόμενου έννομου αγαθού, ζήτημα για το οποίο υπήρξαν σημαντικές διαμάχες όταν στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα του 2019 η αλλαγή του άρθρου απαιτούσε έγκληση για αδικήματα από απιστία. Στις σημαντικές αλλαγές του κώδικα συγκαταλέγεται η θέσπιση της υποχρέωσης των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά.) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.

Επιπλέον, αυξάνεται η ποινή και απαγορεύεται η αναστολή για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, ενώ αναβαθμίζεται σε κακούργημα η από αμέλεια πρόκληση πυρκαγιάς δάσους, σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, όταν αυτή επιφέρει σωματικές βλάβες, θανάτους ή βαρύτατη οικολογική βλάβη. Στις περιπτώσεις κακουργημάτων επικίνδυνης οδήγησης θα περιλαμβάνεται η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη όταν προκαλείται θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια από τους 3 μήνες στα 2 έτη. Τέλος, θεσπίζεται ως ειδικό έγκλημα η διατάραξη λειτουργίας νοσηλευτικού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος, με αυστηροποίηση της ποινής σε περιπτώσεις βιαιοπραγίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή