Σφοδρή επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, στη συζήτηση του νέου ποινικού κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στις κατηγορίες του Σωκράτη Φάμελλου ότι «η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρη διάλυση το κράτος δικαίου».

Την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φάμελου για «κυβέρνηση αδικίας», «ποινικό λαϊκισμό» «νομοσχέδιο με μόνο στόχο να τονώσει τη διαλυμένη εικόνα της κοινοβουλευτικής της ομάδας», καθώς και οι αιχμές του για τη μη κατάργηση άμεσα της ασυλίας των τραπεζιτών».

Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: "Εσείς βγάλατε έξω δολοφόνους, βιαστές, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών χωρίς κανένα κριτήριο"


«Σας θυμίζω ότι κυβερνήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως ένα κακό ολόγραμμά του. Μετά τη διακυβέρνησή σας το 2019 ήρθε η ήττα, η συντριβή το 2023 και τώρα οδηγήστε στη διάλυση. Παρατηρώ, όμως, ότι παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στη συντριβή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου, που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015, οι ποινές που προέβλεπαν 1.080 μέρες φυλακή έγιναν 108.

«Απαλλάξατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας, γιατί από κακουργήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και παραγραφή, άρα σε αθώωση.

Το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος και το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας.

Άντε, να βγουν έξω οι χαμηλοποινίτες. Αλλά εσείς βγάλατε έξω δολοφόνους, βιαστές, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών χωρίς κανένα κριτήριο. Μόνο το 2017 είχαμε 320 αποφυλακίσεις ληστών, 1.300 κλεφτών, 700 αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης και κατέληξε:

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν με το καλημέρα σας που έβγαλε έξω αθρόως εγκληματίες και με το καληνύχτα της κυβέρνησής σας αποφυλακίσατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας. Μετατρέψατε σε πλημμελήματα τα κακουργήματα. Μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυσή σας είναι πολύ κοντά. Και όχι επειδή η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, αλλά επειδή κατάλαβε ο ελληνικός λαός».

Ξανθόπουλος: Ψεύδεσθε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών


Στον υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν αποφυλάκισε εμπόρους ναρκωτικών, δεν αφορούσε ισοβίτες, δηλαδή δολοφόνους. Ψεύδεσθε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών», αντέτεινε ο κ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε:

«Ο ποινικός λαϊκισμός διαπερνά κάθετα το κυβερνητικό αφήγημα. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας, οι συνταγματικές προβλέψεις, αποτελούν το προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Αριστερά είναι προπύργιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη».

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επιτέθηκε στον κ. Φλωρίδη, καταλογίζοντάς του «πλειοδοσία ποινικού λαϊκισμού», «απαξίωση στην αντίθετη γνώμη» και «δαιμονοποίηση της άλλης άποψης με το επιχείρημα ή με νομοσχέδιο ή με το έγκλημα».