Πολύ καιρό πριν ξεκινήσει καλά καλά η προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη δικαιοσύνη ως μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για τη δεύτερη τετραετία, εφόσον η Νέα Δημοκρατία επανεκλεγόταν στην εξουσία. Όταν αυτό έγινε, ύστερα από διπλές εκλογές, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ουσιαστικά δικαιοσύνη αν δεν απονέμεται έγκαιρα».

Η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης σχετίζεται, όπως γνωρίζει καλά ο κ. Μητσοτάκης και το έχει επισημάνει αρκετές φορές, με το κράτος δικαίου, με την παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας ως προς το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με την προσέλκυση επενδύσεων και με την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, σύμφωνα με μια χαρακτηριστική φράση που έχει χρησιμοποιήσει, αποτελεί «ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» της κυβέρνησης κι ένα προσωπικό του στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με το νομοσχέδιο θα τρέχουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ύστερα από έναν μήνα σε δημόσια διαβούλευση και μια έντονη και ζωηρή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με πολλές αντιδράσεις, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι το νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης» θα της επιτρέψει -μαζί με άλλες παρεμβάσεις- να κερδίσει πράγματι αυτό το μεγάλο στοίχημα και να τρέχουν στο εξής πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης. Όπως τόνισε προ ημερών μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, «πρακτικά, θέλουμε να μειώσουμε την κατά μέσο όρο έκδοση απόφασης των δικαστηρίων από τα περίπου τέσσερα χρόνια (1.500 ημέρες) στον περίπου ενάμιση χρόνο (500 ημέρες), για να έρθουμε στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται τεράστιο όφελος για την προώθηση των δικαστικών υποθέσεων των πολιτών, καθώς και την επίλυση κρίσιμης σημασίας θεμάτων της χώρας με τη διεθνή, κυρίως επενδυτική και οικονομική, κοινότητα».

Χθες μάλιστα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι «αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί επιτέλους να εκπέμψει το μήνυμα προς όλους όσοι παρανομούν ότι από εδώ και πέρα ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός και πως θα εκτίσουν την ποινή τους» και πως «όλη η κατεύθυνση και φιλοσοφία του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα όσων νομοθέτησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κλείσει η Βουλή».

Προχώρησε μάλιστα και σε σοβαρές καταγγελίες για τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των Ποινικών Κωδίκων της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «πίσω από τα βαρύγδουπα ονόματα νομοπαρασκευαστικών συνήθως κρύβονται και βαρύγδουπα συμφέροντα. Κάποια μέλη της νομοπαρασκευαστικής των Κωδίκων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία που είχαν τότε σε εκκρεμότητα δίκες. Αυτά τα βαρύγδουπα ονόματα, που ήταν και μέλη της νομοπαρασκευαστικής πήγαν στα δικαστήρια και ζήτησαν την αναβολή των υποθέσεών τους γιατί επίκειται αλλαγή του ποινικού συστήματος. Και επειδή δεν το δέχτηκαν τα δικαστήρια αυτοί παραιτήθηκαν της υπερασπίσεως για να αναβληθεί η δίκη. Και όντως το πέτυχαν. Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες και ευνοήθηκαν οι πελάτες τους».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czapnyrf4jll)