Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «κλειδί» για τη µεγάλη απόφαση να µετακινηθεί από την ευρωοµάδα της Αριστεράς προς τους Ευρωσοσιαλιστές. Κι αυτό, όταν πλέον επιβεβαιώνεται πως η πόρτα της Οµάδας Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ανοιχτή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωεκλογές: Μάχη ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Η σκληρή αναµέτρηση ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών, για τη δεύτερη θέση έχει αποκτήσει για τα καλά και... ευρωπαϊκή διάσταση. Αποδεικνύεται πως η πρόταση των Κ. Ζαχαριάδη, Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλου, για µετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών, δηµιουργεί νέα δεδοµένα. Η πρόταση αίφνης διεθνοποιήθηκε, από µια απάντηση της προέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D), Iratxe Garcia Pérez (Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ), την περασµένη εβδοµάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει µετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε.

Αφού υπογράµµισε τη στενή σχέση µε το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε: «Αναφορικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικιά τους απόφαση να δουν τι θέλουν και από εκεί και πέρα είναι δικό µας θέµα. Υπάρχουν κι άλλα κόµµατα που θέλουν το ίδιο. Υπάρχουν συγκεκριµένες διαδικασίες. ∆εν θέλουµε να κάνουµε εικασίες για κάτι που ακόµη δεν έχει συµβεί». Σε επικοινωνία της «Απογευµατινής» της Κυριακής µε συνεργάτες της κ. Garcia Pérez, είχαµε την παραποµπή στην επίµαχη δήλωση, µε την επεξήγηση της διαδικασίας ένταξης στην ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών: Κάθε ενδιαφερόµενο µέλος που επιθυµεί να ενταχθεί στην Οµάδα, πρέπει να στείλει µια επίσηµη επιστολή στην πρόεδρο και στη συνέχεια η Οµάδα θα συζητήσει το αίτηµα. Βεβαίως, µέχρι τώρα κανένα αίτηµα δεν έχει ληφθεί.

Είναι ολοφάνερο ότι οι Ευρωσοσιαλιστές µετά τις ευρωεκλογές θα έβλεπαν µε καλό µάτι µια αίτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέµα συσχετισµών και... εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί στις εκλογές του Ιουνίου, σύµφωνα µε τη µελέτη του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, που δηµοσιεύθηκε την περασµένη Τετάρτη, η Προοδευτική Συµµαχία Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών θα καταγράψει απώλειες και ενδέχεται να βρεθεί τρίτη πολιτική δύναµη, µετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, αλλά και τον συνασπισµό των ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών. Σε µια τέτοια περίπτωση, η ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών θα καλοδεχόταν µια προσθήκη εδρών από την Ελλάδα, όχι µόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερες σκέψεις

Οι κ. Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος και Ραγκούσης χαιρέτισαν τη δήλωση της κ. Garcia Pérez, επικαλούµενοι στοιχεία πρόσφατης έρευνας, ότι «το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία τοποθετούν το κόµµα στην Κεντροαριστερά και αν αθροίσουµε και όσους το τοποθετούν στο Κέντρο, φτάνουν µαζί το 72%». Το ενδιαφέρον όµως είναι πως η θέση αυτή φαίνεται να µην αφήνει αδιάφορο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Αν και επισήµως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι παραµένει στην ευρωοµάδα της Αριστεράς, αν και ορισµένα στελέχη απορρίπτουν κάθετα την πρόταση για την αλλαγή στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και είναι συνάρτηση και του εκλογικού αποτελέσµατος του προσεχούς Ιουνίου, κυρίως του συσχετισµού που θα προκύψει στην αναµέτρηση µε το ΠΑΣΟΚ. ∆εν είναι λίγοι αυτοί που εκτιµούν πως την εποµένη των ευρωεκλογών, µε ποσοστά για τα δύο κόµµατα να κυµαίνονται γύρω στο 13%- 15%, θα υπάρξει ένα «σηµείο µηδέν» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της «κυβερνησιµότητας» του χώρου της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αρα η συζήτηση για το πώς θα διεισδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του Κέντρου θα είναι αναπόφευκτη, όπως και οι αναγκαίες επιλογές που πρέπει να γίνουν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν έχει την πρόθεση να «σηκώσει» το θέµα εντός του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο. Η πρόταση θα κατατεθεί µεν, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία για ψηφοφορίες και ενέργειες που θα προκαλέσουν πόλωση. Επιπλέον, οι τρεις που διατύπωσαν δηµόσια την επίµαχη θέση δεν θα ήθελαν να τροφοδοτήσουν σενάρια για κίνητρα υποψηφιότητας ενόψει ευρωεκλογών ή τη δηµιουργία «πλατφόρµας» υπέρ των Ευρωσοσιαλιστών, που στην πράξη θα «κάψει» την πρόταση.

Η σχέση Ανδρουλάκη µε τους Ευρωσοσιαλιστές

Το ζήτηµα της σχέσης του κ. Τσίπρα µε τους Ευρωσοσιαλιστές «κληρονόµησε» ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από την εµπειρία του στην Ευρωβουλή γνώριζε ότι στους Ευρωπαίους δεν ακούγεται καλά να κατηγορείς ή και να αποκλείεις ένα κόµµα από την ίδια σου τη χώρα. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ προσεκτικός για την παρουσία του κ. Τσίπρα.

Τηρούσε απολύτως τους τύπους και λειτουργούσε θεσµικά. Οταν, ωστόσο, τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ενόψει συνεδριακού διαλόγου το ζήτηµα της επίσηµης ένταξής του στους Ευρωσοσιαλιστές, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετά σκληρή. Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο βουλευτής Επικρατείας ∆ηµήτρης Μάντζος, ερωτηθείς σχετικά σχολίασε: «Οι ευρωοµάδες συναπαρτίζονται από κόµµατα µε ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. ∆εν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωµάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά». Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσει το ζήτηµα επισήµως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα βάλει βέτο, όµως ενδεχοµένως να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις προκειµένου να αποτρέψει µια τέτοια εξέλιξη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»