Δεν υπάρχουν τώρα προϋποθέσεις συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ, λέει ο πρώην υπουργός, βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, παίρνοντας θέση σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Κεντροαριστερά. Αφήνει σαφείς αιχµές για τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, κάνοντας λόγο για «προσωπική στρατηγική», ενώ ρίχνει τα βέλη του και προς την πλευρά της «Νέας Αριστεράς», µιλώντας για υποκλαπείσες έδρες. Ο Νίκος Παππάς αναφέρεται στα εσωκοµµατικά του ΣΥΡΙΖΑ και τον πήχη των ευρωεκλογών, ενώ υποστηρίζει πως η Ν.∆. τρέµει τις κινητοποιήσεις και ξορκίζει την προσδοκία πολιτικής αλλαγής.

Στις δηµοσκοπήσεις καταγράφεται εδώ και πολλά χρόνια µια κυριαρχία της Ν.∆. Πώς, κατά τη γνώµη σας, αντιµετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

Οι δηµοσκοπήσεις δεν παρουσιάζουν µόνο την πρόθεση ψήφου. Καταγράφουν, στα ποιοτικά τους στοιχεία, την εντεινόµενη δυσαρέσκεια των πολιτών για κρίσιµα ζητήµατα, όπως η ακρίβεια, η Υγεία, η ασφάλεια. Οι πολίτες δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν να αναζητούν µια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. ∆ική µας υποχρέωση είναι να διαµορφώσουµε τους όρους πολιτικής ισχύος, να εντείνουµε τις δράσεις συστηµατικής και οργανωµένης εξωστρέφειας, την πολυεπίπεδη δουλειά, την παραγωγή προτάσεων στη βάση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και της οικονοµίας, την οικοδόµηση δικτύων, την αξιοποίηση όλων των στελεχών µας. Η αρχή έγινε µε τα περιφερειακά συνέδρια και συνεχίζεται µε το Συνέδριό µας και τις καµπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγαση.

Χτυπήσατε «καµπανάκια» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κάποιος πήχης για τις ευρωεκλογές και τι σηµαίνει στην πράξη η φράση σας «Ολοι κρινόµαστε στις εκλογές»;

Πιστεύω -και εργαζόµαστε όλοι και όλες γι’ αυτό- ότι το αποτέλεσµα της συστηµατικής µας δουλειάς τους επόµενους µήνες θα µας δικαιώσει. Με τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Στις ευρωεκλογές θα κόψουµε τον βήχα του 41% και θα ανοίξουµε τον δρόµο για την πολιτική αλλαγή.

Υπάρχουν περιθώρια προγραµµατικού διαλόγου ή ακόµα και συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ; Αν ναι, µε ποιον πρακτικό τρόπο;

∆εν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις αυτή τη στιγµή. ∆ιότι, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ δίνει κάποιες φορές την εντύπωση ότι έχει ως πρώτο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία και, κυρίως, επειδή δεν έχει καταφέρει να σταµατήσει τη ροή των στελεχών του προς τη Ν.∆. Μόνο η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. µπορεί να φέρει κοντά τις προοδευτικές δυνάµεις. Είναι στο DNA µας, άλλωστε, η συσπείρωση των πολιτών από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Ο διάλογος σε κάθε περίπτωση είναι επιθυµητός και η Βουλή είναι ένα πεδίο στο οποίο, ντε φάκτο, ανιχνεύονται πεδία συγκλίσεων.

Οι σοβαρές συζητήσεις στον χώρο δεν µπορούν να αποτελούν αντικείµενο και να εξαντλούνται σε προσωπικές στρατηγικές και υποκλαπείσες έδρες


Γιατί σηκώθηκε τόση σκόνη για την εκδήλωση που κάνει ο ∆. Τεµπονέρας µε την Ε. Αχτσιόγλου και τον Μ. Χριστοδουλάκη;

Οι σοβαρές συζητήσεις στον χώρο δεν µπορούν να αποτελούν αντικείµενο και να εξαντλούνται σε προσωπικές στρατηγικές και υποκλαπείσες έδρες.

Πώς βλέπετε να διαµορφώνεται το τοπίο στον χάρτη της Κεντροαριστεράς την εποµένη των ευρωεκλογών;

Θεωρώ ότι στις ευρωεκλογές ο αριστερός και προοδευτικός κόσµος θα δώσει µια ώθηση ανασύνταξης και αντεπίθεσης σε όλες και όλους µας µε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συµµαχίας. Θα συµβάλει, έτσι, στην υπέρβαση µικροκοµµατικών σκοπιµοτήτων και δήθεν ανυπέρβλητων διαφορών από ορισµένους, ευτυχώς λίγους.
Η πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σηµαίνει πως στο µέλλον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης µε τους πρώην συντρόφους σας που δηµιούργησαν τη «Νέα Αριστερά»;
Το ερώτηµα πρέπει να απευθυνθεί σε όσες και όσους αποχώρησαν µε υποκλαπείσες έδρες και από τότε ασκούν σφοδρή πολεµική στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Τη συσπείρωση δυνάµεων την υλοποιούν όσοι την πιστεύουν. Οχι όσοι επιδιώκουν και υλοποιούν κατακερµατισµό.

Εχει νόηµα η συζήτηση για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία δεν πρέπει να απεµπολήσει ένα πολύτιµο κοµµάτι της περιουσίας του, το οποίο χτίστηκε επί Αλέξη Τσίπρα και είναι ότι µπορεί να συνοµιλεί, ως κόµµα της Αριστεράς, µε τα κόµµατα και της Αριστεράς και των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

Επειτα από πάρα πολλά χρόνια βλέπουµε να υπάρχει κοινωνική ένταση σε διάφορες οµάδες πολιτών. Γιατί συµβαίνει αυτό και ποιος µπορεί να την εισπράξει; Ανησυχείτε µήπως ο κερδισµένος είναι η Ακροδεξιά;

Είναι µια συνθήκη η οποία υπάρχει για πρώτη φορά έπειτα από καιρό και την οποία η Ν.∆. απεχθάνεται. Η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη υπάρχουν, ζουν και αναπνέουν εκεί όπου η κοινωνία διεκδικεί. Η Ν.∆. ανατριχιάζει µπροστά στο ενδεχόµενο να µετατραπεί η επιµέρους κινητοποίηση σε προσδοκία πολιτικής αλλαγής. Είναι κάτι που ξορκίζει. Πολιτική αλλαγή, για να σταµατήσει ο αγρότης να βλέπει το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται και το εισόδηµά του να εξανεµίζεται. Για να σταµατήσουν να υποµένουν την υποβάθµιση του πανεπιστηµίου τους ο φοιτητής και η φοιτήτρια. Για να σταµατήσουν οι δανειολήπτες να είναι απροστάτευτοι. Σε όλους τους παραπάνω, η Ακροδεξιά προτείνει να πιστέψουν ότι την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά ο διπλανός τους, που είναι διαφορετικός. Εδώ και χρόνια η Ν.∆. κάνει ό,τι µπορεί για να γεµίσει τα πολιτικά ντεπόζιτα της Ακροδεξιάς. Μην ξεχνάµε ότι κατέβαιναν χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις. Μην ξεχνάµε ότι κανονικοποίησε τον ακραίο λόγο. Είναι ευθύνη όλων µας να δώσουµε στον κόσµο να καταλάβει ότι η Ακροδεξιά δεν αποτελεί επιλογή. Το µόνο που κάνει είναι να προτείνει λύσεις µίσους, αλληλοσπαραγµού και εθνικών αναδιπλώσεων, που στο παρελθόν µά ς έχουν οδηγήσει στην καταστροφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι η δύναµη που µπορεί, µε το πρόγραµµα και την πολιτική του, να αποτελέσει την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»