Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει, διεκδικώντας και πάλι την ψήφο των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι, μετά και τη δεύτερη διάσπαση, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένα κλίμα ηρεμίας και αποφασιστικότητας. Ολοι όσοι βρίσκονται σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις συζητήσεις για τους πρώην συντρόφους τους, τέλος στο κλίμα μιζέριας που επικράτησε όλο το τελευταίο διάστημα στο κόμμα τους. Στόχος τους είναι να κάνουν μια μεγάλη αρχή, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει δυναμικά στην πολιτική ζωή. 

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, γιατί, όπως λένε, το κόμμα τους σταμάτησε να απασχολεί αρνητικά την επικαιρότητα. Θεωρούν, δηλαδή, ότι η δημιουργία του νέου φορέα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια καλή εξέλιξη, αφού σταμάτησαν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και οι ύβρεις. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία έπαιξαν ρόλο στο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12% και στην τρίτη θέση. 

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το μέλλον της «Νέας Αριστεράς», οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν εμφανίζεται λαμπρό, καθώς οι «11» μιλούν για ένα νέο κόμμα -τη «Νέα Αριστερά»- με τα ίδια πρόσωπα. 

Επιμένουν, μάλιστα, ότι τα στελέχη που έφυγαν συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τους ακολουθήσουν δεν υπερβαίνουν τα 5.000 στο σύνολο των 150.000 μελών του κόμματος. 

Να ξεκινήσει συζήτηση συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε στελέχη της «Νέας Αριστεράς» και του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, καθώς μέσα στον νέο φορέα υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις γι’ αυτό το πολιτικό «φλερτ». 

Λένε, μάλιστα, ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκλείεται να συµφωνήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, από τη στιγµή που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα αρνητικός και επιθετικός εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.

Η γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, θύµισε µάλιστα πριν από µερικές ηµέρες ότι το βράδυ των εκλογών ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος στον καυγά που είχε µε τον Παναγιώτη Ρήγα είχε αποκαλέσει «πολιτικά ρετάλια» όσους στο παρελθόν είχαν αναφορές στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα ήθελαν να ξεκινήσει µια συζήτηση συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ, αφήνουν τα πράγµατα να εξελιχθούν, µέχρι να υπάρξει ένα σαφές κλίµα γύρω από την ιστορία της Κεντροαριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εµφανίστηκε, πάντως, την τελευταία εβδοµάδα να έχει αλλάξει τακτική σε ό,τι αφορά τους στόχους που βάζει για τις ευρωεκλογές. Ενώ αρχικά είχε πει ότι το 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα ήταν επιτυχία, στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος του κόµµατός του είναι η πρωτιά. 

Η αλλαγή αυτή στην τακτική του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έγινε γιατί στην Κουµουνδούρου εκτίµησαν ότι το 17% ήταν ένας στόχος ιδιαίτερα ηττοπαθής, που έδειχνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παλεύει για την εξουσία, αλλά για να είναι στη δεύτερη θέση του κόµµατος. Αυτή θα απαρτίζεται τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από προσωπικότητες της Αριστεράς.

Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί αναµένεται να εκλεγεί και η νέα Πολιτική Γραµµατεία.

Συνεχίζεται η συλλογή βιογραφικών

Την ίδια στιγµή, συνεχίζεται η συλλογή βιογραφικών από πολίτες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ήδη αρκετά βιογραφικά από τα οποία θα προκύψουν και τα νέα στελέχη που θα βρεθούν στην Κουµουνδούρου. Πρόκειται για τη γενιά των 35άρηδων, οι οποίοι θα βρεθούν δίπλα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός συστήσει στο κοινό τους συνεργάτες του. 

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναµένεται να αναζητηθούν και πρόσωπα τα οποία θα µπουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να το ανανεώσει, δίνοντας παράλληλα το στίγµα του για το πώς φαντάζεται το κόµµα. 

Πάντως, για την ώρα, τα ονόµατα που ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο, πέρα από των δύο ευρωβουλευτών -του Κώστα Αρβανίτη και της Ελενας Κουντουρά-, είναι αυτό του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου Νικόλα Φαραντούρη, της καθηγήτριας Ροµποτικής ∆ιάνας Βουτυράκου, της επικοινωνιολόγου Μάγκυς ∆ούση και του µπασκετµπολίστα Νίκου Παππά. Τα ονόµατα όλων των υποψήφιων ευρωβουλευτών θα εγκριθούν από τις οργανώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»