Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, που έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο των ηµερών, µε αφορµή την εκδήλωση µε την Εφη Αχτσιόγλου και τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, απαντάει στα «Π» για τα σενάρια περί αµφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και περί κρυφής ατζέντας. Ακόµα, µιλάει για το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια και τις συνεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Τι σηµατοδοτεί η κοινή σας παρουσία σε εκδήλωση µε τον κ. Τεµπονέρα και την κ. Αχτσιόγλου;

∆εν εκλαµβάνω την εκδήλωση αυτή ως τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που πραγµατικά είναι: Μια εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα µιας εφηµερίδας, στην οποία προσκλήθηκαν πολιτικοί από διαφορετικά κόµµατα, ώστε να εκθέσουν τις απόψεις των κοµµάτων στα οποία ανήκουν. Η φαρσοκωµωδία των αυθαίρετων ερµηνειών, που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας, προσωπικά δεν µε αφορά. Είµαι αταλάντευτα στρατευµένος στην προσπάθεια της παράταξης να ανακτήσει τους χαµένους της συσχετισµούς και την κυβερνητική της προοπτική. Και το αποδεικνύω καθηµερινά. Στην πράξη. ∆εν σταµάτησα να το κάνω ποτέ. ∆εν θα σταµατήσω να το κάνω και τώρα, επειδή κάποιοι επαγγελµατίες δηµοσιολογούντες επιστρατεύουν τις πένες τους στην υπηρεσία της κυβέρνησης, υπό τον φόβο του ΠΑΣΟΚ, του προέδρου και των στελεχών του. Προσέρχοµαι στην εκδήλωση αυτή µε την αυτοπεποίθηση των ιδεών της σοσιαλδηµοκρατίας και την περηφάνεια και ευθύνη που νιώθω ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί νιώσατε την ανάγκη να δηλώσετε πως είναι αστεία τα σενάρια περί αµφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη; Εχετε την αίσθηση ότι κάποιοι το εξέλαβαν ως τέτοια κίνηση;

Απάντησα επί αυτού του ερωτήµατος, γιατί επί αυτού ερωτήθηκα. Και απάντησα ότι τα σενάρια είναι αστεία, γιατί, πολύ απλά, είναι. ∆ιαπίστωσα µια έκδηλη αγωνία κάποιων να καταστρώσουν δήθεν σενάρια περί αµφισβητήσεων, περί προσωπικών στρατηγικών, περί κρυφής ατζέντας. Εγώ τοποθετούµαι πάντα δηµόσια, πάντα υπό το «φως του ήλιου», µε τα µικρόφωνα ανοιχτά, και ποτέ υπόγεια ή µε άλλου είδους διαδροµές. Και πάντα υπό το πρίσµα της κεντρικής κοµµατικής στρατηγικής, στα εύκολα και στα δύσκολα. Αυτό θα κάνω και την ερχόµενη Τρίτη.

Τελικά, πώς απαντάτε στο ερώτηµα «Απέναντι στην κυριαρχία του Μητσοτάκη, ποιος;», που είναι ο τίτλος της εκδήλωσης;

Μα θέλει και ερώτηµα; Μόνο το ΠΑΣΟΚ µπορεί να διαµορφώσει συσχετισµούς πλειοψηφικούς και µια τεκµηριωµένη και ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆. Εχω µια άποψη καθαρή: ότι όλα µας τα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα, από τις λαϊκές αγορές και τα καφενεία µέχρι τη Βουλή, τα µέσα ενηµέρωσης και οποιαδήποτε δηµόσια συζήτηση ή παρουσία, θα πρέπει να βγαίνουν µπροστά χωρίς φοβικότητα και να διατυπώνουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εχουµε ανάγκη αυτή την πανστρατιά εξωστρέφειας, για να εξηγήσουµε µε κάθε ευκαιρία τ η στρατηγική µας, τις προτάσεις µας, το πρόγραµµά µας. Να µη χαρίσουµε καµία συζήτηση σε κανέναν άλλο. Μπροστά και δυναµικά.

Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ στις επικείµενες ευρωεκλογές; ∆εν είναι από µόνη της επιτυχία η δεύτερη θέση ή είναι και θέµα ποσοστών;

Ο στόχος των ευρωεκλογών είναι βαθιά πολιτικός. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει στις ευρωεκλογές να κάνει το πολιτικό άλµα. Αυτό µεταφράζεται, πολύ απλά, σε έναν συσχετισµό δυνάµεων, που θα αποπνέει µε σαφήνεια το µήνυµα ότι δεν συγκρινόµαστε απλώς µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ο καλύτερος µεταξύ αυτών. Αλλά πλέον ζυγιζόµαστε µε αυτά που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα, µε σκοπό να πείσουµε προοπτικά ότι µπορούµε να το κάνουµε όχι µόνο καλύτερα µε όρους µικροδιαχείρισης, αλλά κυρίως µε διαφορετικό πρόσηµο και προτεραιότητες. Είµαι βέβαιος ότι οι ευρωεκλογές θα σφραγίσουν τη συνεχόµενη ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες θα ανταµείψουν τη δοµική, προγραµµατική και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούµε απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.∆..

Συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες στην Κεντροαριστερά και µε ποιον τρόπο; Στα πρότυπα που έγινε, για παράδειγµα, η δηµιουργία του ΚΙΝ.ΑΛ. το 2017;

Σε µια δηµοκρατία, αυτό που καθορίζει κυρίαρχα την πορεία των πολιτικών πραγµάτων είναι η κάλπη, η οποία έχει τη δική της δυναµική και τα δικά της µηνύµατα προς όλους. Αυτή τη στιγµή, ο ορίζοντας της παράταξης δείχνει ευρωεκλογές και µόνο. Αρα, αυτονόητα δεν έχει νόηµα οποιαδήποτε συζήτηση περί προϋποθέσεων και ευρύτερων συνεργασιών. Εξάλλου, αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν µπορεί να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες ή µε όρους συγκολλήσεων κορυφής. Οφείλει να αφορά τη βάση της κοινωνίας, µε όρους προγραµµατικούς και αξιακούς. Και, φυσικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι µετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς δεν χρειάζεται από τώρα να προκαταλάβουµε την οποιαδήποτε µέθοδο ή παράδειγµα.

Σε ένα προοδευτικό κόµµα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, µπορεί να υπάρχουν βουλευτές που δεν ψηφίζουν τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών;

Από την πρώτη στιγµή έχω δηλώσει απερίφραστα ότι θα ψηφίσω «ναι» στη διάταξη που αφορά την ισότητα στον γάµο. Αντιλαµβάνοµαι απόλυτα οποιεσδήποτε σκέψεις ή προβληµατισµούς - εξάλλου σε ένα κόµµα δηµοκρατικό και προοδευτικό συζητάµε και επιδιώκουµε την τελική πολιτική µας σύγκλιση. Σε αυτή την εξίσωση οφείλουµε, βέβαια, να συνυπολογίσουµε την πολιτική κληρονοµιά του ΠΣΟΚ. Ας µην ξεχνάµε ότι στο ιστορικό του τρίπτυχο «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» υπάρχει και η «κοινωνική απελευθέρωση» και οι εµβληµατικές µεταρρυθµίσεις του ΠΑΣΟΚ στο Οικογενειακό ∆ίκαιο, στη γυναικεία αυτοδιάθεση και στην ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης έκαναν πράξη αυτήν την ταυτοτική µας αρχή. Για αυτή την κληρονοµιά είµαστε περήφανοι, όταν η Ν.∆. ήταν στη «λάθος πλευρά της Ιστορίας». Θεωρώ πως αυτή θα συντελέσει και στον µέγιστο δυνατό τελικό βαθµό σύγκλισης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ