Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και στις οκτώ ώρα Ελλάδος συναντά τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους οι δύο ομόλογοι θα κηρύξουν την έναρξη του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, στον οποίο θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί στην Αθήνα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου θα καλυφθεί μια σειρά από θεματικές. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι πυκνές περιφερειακές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία, η άμυνα και η ασφάλεια, οι ανθρωπιστικές προκλήσεις ως απόρροια των γεωπολιτικών αναταράξεων, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, η ενέργεια και το περιβάλλον, η εφαρμογή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Μοιραία οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και για την αμυντική συνεργασία των χωρών μας, άλλωστε η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με τη λεγόμενη MDCA.

Στόχο των δύο πλευρών αποτελεί η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την προμήθεια αμυντικού υλικού, ιδίως των F-35 που θα πάρει η Ελλάδα, καθώς επίσης και η ενίσχυση του τριμερούς σχήματος 3+1, με την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν την κοινή διακήρυξη -ως είθισται- που σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» θα επιβεβαιώνει το βέλτιστο σημείο των στρατηγικών διμερών σχέσεών μας, ενώ θα διεξαχθεί και τελετή υπογραφής από τον κ. Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στην πολυεθνική συμφωνία «Artemis» που αφορά τη διαστημική συνεργασία.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το Our Ocean, Ελλάδα 2024: Ένας Ωκεανός με Δυναμική» και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι. Ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του φημισμένου Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»