Απ’ όλα είχε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: συμπαραγωγή αμερικανικών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, προμήθεια έως και 40 μαχητικών F-35, συντονισμό κινήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας και τη γενικότερη κρίση που σοβεί στη Μέση Ανατολή. Το κρίσιμο ραντεβού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου των δυο χωρών. «Οι δύο κυβερνήσεις επαναβεβαίωσαν τις κοινές τους αξίες και την προσήλωσή τους στη δημοκρατία, καθώς και την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφορών διά της διπλωματικής οδού, σεβασμού της κυριαρχίας και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο κοινό ανακοινωθέν.

Γεραπετρίτης: Η επικείμενη απόκτηση 40 F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Σε αυτό το κλίμα η συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης «Constellation» και τα F-35 που θα προμηθευτούμε από τις ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το επίσημο έγγραφο αποδοχής του αιτήματός μας για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών. Σημειώνεται πώς το προσχέδιο του λεγόμενου Letter Of Acceptance (LOA) έχει ήδη παραληφθεί από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νίκο Δένδια. «Η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Ενισχύοντας την Ελλάδα, ενισχύουμε το ΝΑΤΟ», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Ά. Μπλίνκεν. «Ενισχύουμε από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Δουλεύουμε για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Με αυστηρούς όρους θα πάρει τα F-16 η Τουρκία

Οι Τούρκοι θα πάρουν τελικά τα εκσυγχρονισμένα F-16, με την Αθήνα να ζητά από την Ουάσινγκτον να θέσει όρους στην Άγκυρα, ώστε τα μαχητικά να μην πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, γεγονός που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»- αποτυπώνεται σε επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο. Την ακριβή διατύπωση, όμως, ούτε η Ελλάδα την έχει δει ούτε η Τουρκία, αν και -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους- πίσω από τις κλειστές πόρτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να ξεκαθάρισε στον ομόλογό του ότι αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μέλη του ΝΑΤΟ εναντίον άλλων συμμάχων. Ο κ. Μπλίνκεν συμφώνησε και λίγες ώρες αργότερα η εφημερίδα «Washington Post» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Ο Μπάιντεν λέει ότι οι χώρες που λαμβάνουν όπλα από τις ΗΠΑ πρέπει να τηρούν το Διεθνές Δίκαιο». Μια αναφορά με «παραλήπτη» το Ισραήλ, που όμως προφανώς θα πρέπει να ισχύσει και για την Τουρκία.

Η... ελληνομάθεια

Εν μέσω της βαριάς διπλωματικής συζήτησης, βρέθηκε χρόνος και για... μαθήματα ελληνικών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Γεραπετρίτης στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κ. Μπλίνκεν χρησιμοποιώντας ελληνικές λέξεις, μεταξύ άλλων την έκφραση «στρατηγικός διάλογος», που άλλωστε χρησιμοποιείται… αυτούσια και στην αγγλική. «Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και προσβλέπω σε περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των εθνών μας στη βάση του κοινού ήθους, ώστε να αναπτύξουμε μια ειρηνική και δημοκρατική οικουμένη», είπε κι οι παρόντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Με χαμόγελο και χιούμορ απάντησε ο κ. Μπλίνκεν λέγοντας: «Αυτό είναι μια υπενθύμιση, πολύ ωραία δομημένη, ότι σχεδόν όλα ξεκινούν από την Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12 Φεβρουαρίου