Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησαν εκ νέου. Μέσω τηλεφώνου αυτή τη φορά.


Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι. Η ανάφλεξη στην περιοχή και ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης ανησυχούν την Ουάσινγκτον και την Αθήνα, εξού και αναμένονται οι κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Σε αυτές εντάσσεται και η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian». Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν συζήτησαν και διμερή ζητήματα.

Στις ΗΠΑ ο Γεραπετρίτης

Άλλωστε, επίκειται κι η έναρξη του επόμενου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ. Θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθούν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός, Γ. Γεραπετρίτης, είχε τετ α τετ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλικι. Ξεχωριστές επαφές με τους ομολόγους του είχε και ο Ισραηλινός υπουργός, Ίσραελ Κατς. «Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόταση που όμως απέρριψαν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης «θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Δεύτερον, την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και, τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει μία προοπτική η οποία θα είναι βιώσιμη. Η δε αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή», κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή