Η κυβέρνηση έφερε προκλητικά μια τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός

Σύμφωνα με τον κ. Καλαματιανό, πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που τίναξε τα πάντα στον αέρα.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει τη στάση του συνολικά.

*Διαβάστε εδώ: Σπανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Σέβομαι την Εκκλησία, δίνω βαρύτητα, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα

Καταθέτουμε τροπολογία για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, για να έχουν το δικαιωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μετά θα αποφασίσουμε, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την συνεδρίαση στις Σπέτσες, έκανε λόγο για ουσιαστική, παραγωγική συζήτηση, όπου κατατέθηκαν σκέψεις, προτάσεις και θέσεις που θα έχουν περαιτέρω επεξεργασία για τις τελικές αποφάσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο του κόμματος.



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Διονύση Καλαματιανού στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για εισαγωγή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές:

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ έδειξε από την πρώτη στιγμή σοβαρότητα, υπευθυνότητα, θεσμική στάση και δυστυχώς η κυβερνηση αντί να ανταποκριθεί σε αυτή την στάση μας έφερε προκλητικά, με τρόπο προπετή μια τροπολογία που αλλάζει τα πάντα. Ήταν ένας αιφνιδιασμός, προφανώς είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και βεβαίως υπήρξε έντονη αντίδραση μας γιατί είναι και αντικοινοβουλευτική και αντιθεσμική η συμπεριφορά της.

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο αν δεχόταν η κυβερνηση τις τροπολογίες μας που περιέχουν διευκόλυνση της διαδικασίας αλλά βεβαίως και διασφάλιση της συνταγματικής επιταγής. Το σύνταγμα ορίζει την αμεσότητα της ψήφου αλλά ορίζει και την μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι δικές μας προτάσεις προέβλεπαν και ηλεκτρονικές διαδικασίες, χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου για διευκόλυνση των εκλογέων δυστυχώς όμως βλέπουμε αντί η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως να συζητήσει επ’ αυτών και να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο στο οποίο έχουμε αρκετές αντιρρήσεις στο περιεχόμενο του και στις διατάξεις του, τίναξε τα πάντα στον αέρα, λειτούργησε με ένα τρόπο μικροκομματικής αντίληψης και διαχείρισης των πραγμάτων, σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που είναι η διαδικασία η εκλογική και φέρνει μια τροπολογία στο και πέντε που τινάζει τα πάντα στον αέρα.

ΔΗΜ: Τι εννοείτε ότι δεν θα ψηφίσετε ούτε την ρύθμιση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές;

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Θα εξετάσουμε τη στάση μας συνολικά. Γιατί η υπουργός φέρνει μια τροπολογία που προβλέπει την ψήφο και στις εθνικές εκλογές ενώ ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι οι ευρωεκλογές και η διευκόλυνση των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και ενώ το άρθρο 6 παράγραφος 3 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι αν γίνουν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές δεν θα ισχύει. Ενώ λοιπόν μέσα στο νομοσχέδιο έχει μια τέτοια διάταξη φέρνει μια τροπολογία που πάει αντίθετα να τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει σε τόσο σοβαρά θέματα ενώ υπάρχει μια θετική διάθεση από μέρος της αντιπολίτευσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια θετική διάθεση επί της αρχής αλλά πολλές αντιρρήσεις στα επιμέρους στο πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα και η αδιαβλητότητα του συστήματος του εκλογικού έρχεται και τα τινάζει όλα στον αέρα. Απαράδεκτη συμπεριφορά.

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Αν η κα Κεραμέως δεχτεί τις τροπολογίες μας και δεχτεί και την τροπολογία που ήδη έχουμε καταθέσει που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να έχουν και το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά κυρίως του εκλέγεσθε γιατί εμείς έχουμε πραγματικά Έλληνα που ζει στο Εξωτερικό, τον κ. Ηλιόπουλο καθηγητή του Χάρβαρντ εμείς δηλαδή αποδεικνύουμε ότι πραγματικά θέλουμε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκπροσωπούνται και με δικούς τους βουλευτές στο κοινοβούλιο και αυτό το πνεύμα έχει η πρόταση η δική μας για το πώς πρέπει να είναι η διαδικασία και πως πρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού· αν δεν δεχτεί αυτά που έχουμε προτείνει δυστυχώς θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας και για τη θετική ψήφο επί της αρχής. Θα το αποφασίσουμε όμως ανάλογα με τη διαδικασία και αν βεβαίως δεχτεί η υπουργός να αποσύρει την τροπολογία που κατέθεσε.

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Σήμερα θα καταθέσουμε την τροπολογία που προβλέπει τη διαδικασία εκλογής για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και πως εκπροσωπούνται κλπ αν δεχτεί τη δική μας τροπολογία θα εξετάσουμε τη στάση μας και για την τροπολογία της κας Κεραμέως. Ξαναλέω ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που το κατέθεσε

Σε ό,τι αφορά την συνεδρίαση στις Σπέτσες:

Δ.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Έγινε μια πολύ ουσιαστική, παραγωγική συζήτηση όπου κατατέθηκαν σκέψεις, προτάσεις και θέσεις που θα έχουν περαιτέρω επεξεργασία για να έχουμε τις τελικές μας προτάσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο μας.