Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφορικά με την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, είπε: «Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, αν πετύχει θα το επαναλάβουμε, αν δεν πετύχει θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Το να προσπαθείς να κάνεις μια οργάνωση της παρέμβασής σου τους επόμενους μήνες με κάθε τρόπο είναι θετικό. Τώρα, αν αυτό θα γίνει στις Σπέτσες ή σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού είναι άλλο θέμα, αλλά από μόνο του δεν κάνει τη διαφορά, το θέμα είναι τι θα πούνε».

Όσον αφορά στην εισήγηση Ζαχαριάδη-Θεοχαρόπουλου-Ραγκούση να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αυτό το οποίο κάνει από το 2016 ως παρατηρητής έχει έρθει η ώρα το 2024 να το κάνει με θεσμικό τρόπο, να μετατοπίσει τη στρατηγική του και στην πολιτική ζωή της χώρας, τοποθετούμενος στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προκειμένου να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, η οποία θα εκτείνεται από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο, το οποίο δεν συνεργάζεται με την συντηρητική παράταξη προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική ανισορροπία που υπάρχει στη χώρα δηλαδή μιας υπερκυρίαρχης ΝΔ, μιας χαμηλωμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης της προοδευτικής σε χαμηλότερα ποσοστά που όπως είναι τα πράγματα διαρθρωμένα δεν φαίνεται να μπορούν να απειλήσουν τη ΝΔ προς το παρόν».

*Διαβάστε εδώ: Πέτρος Παππάς: Ιδεολογικά, ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών

«Άρα λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του όπως είναι τα πράγματα τώρα δεν μπορεί;», ρώτησε η δημοσιογράφος, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να απαντά: «Όχι, όλα τα κόμματα μπορούνε εάν τα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να μας επιλέξει ο ελληνικός λαός; Πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, δεν είμαστε ούτε στο 2004 που υπήρξαμε ιδρυτικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε στο 2014 που ήμασταν μέσα στη δίνη των μνημονίων είμαστε στο 2024. Μας δίνει θετικό παράδειγμα ο Α. Κόστα στην Πορτογαλία, ο Π. Σάντσεθ στην Ισπανία κ.ο.κ. και νομίζω ότι πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτό τον χώρο στην Ευρώπη προσπαθώντας να ανασυνδέσουμε το χώρο συνολικά. Όπως είναι τα πράγματα και όπως τα αποτυπώνουνε σήμερα οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι και η απίσχανση η δημοσκοπική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατρέπεται σε δυναμική για κάποιο άλλο κόμμα. Δηλαδή ότι έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά τα προηγούμενα χρόνια ή δημοσκοπικά τους τελευταίους μήνες δεν το παίρνει κάποιος άλλος, αυτό δίνει χώρο στη ΝΔ και αυτό πρέπει να παύσει».

«Με αυτή την εισήγηση, επισιώκουμε να συστηθούμε ξανά με την ίδια την κοινωνία με νέους όρους πολιτικούς και προγραμματικούς που αντιστοιχούν στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το κάνουμε από το 2016 και μετά, δηλαδή στα συμβούλια Κορυφής οι κοντινότεροί μας ήταν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Τώρα που δεν βρισκόμαστε σε αυτό το πολιτικό μέγεθος, τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην Ευρώπη δεν είμαστε δέκα χρόνια πριν είμαστε σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι αρνούμενοι το παρελθόν μας αλλά ως συνέχεια του παρελθόντος μας αλλά και ως μια νέα πολιτική πραγματικότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ εν όψει ευρωεκλογών για κοινή κάθοδο, απάντησε: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και είναι βιαστικό να πούμε κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα να θέσει ως σκοπό του στην πολιτική του στρατηγική ‘το θάνατο σου η ζωή μου’».

«Εμείς μέσα από αυτή την παρέμβασή μας επιχειρούμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη δυναμική στον δικό μας χώρο και στο δικό μας κόμμα σε ένα πολιτικό τοπίο που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια κοινωνικά», πρόσθεσε.