Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέµατα της επικαιρότητας και µπήκε το περίγραµµα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το επόµενο διάστηµα, ξεκινά η συζήτηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το µεγάλο διακύβευµα των ευρωεκλογών. Κορυφαία στελέχη της Κουµουνδούρου έλεγαν µάλιστα ότι το µεγάλο στοίχηµα για τις εκλογές του Ιουνίου είναι ποιο κόµµα από αυτά που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα κυριαρχήσει την επόµενη µέρα.

Οι βολές του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, πριν από λίγες µέρες, δείχνει τη σφοδρότητα µε την οποία θα διεξαχθεί ο πόλεµος ανάµεσα στα δύο κόµµατα µέχρι τις ευρωεκλογές. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έκοψε κάθε ενδεχόµενο συνεργασίας ανάµεσα στα δύο κόµµατα -τουλάχιστον για την ώρα- αφού όλα δείχνουν ότι η µάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές συνοψίζεται στη φράση «ο θάνατός σου, η ζωή µου». «Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν θεωρητικά µε ένα κόµµα που είναι υπερχρεωµένο στις τράπεζες και µε έναν πρόεδρο που είναι εκβιαζόµενος;», αναρωτήθηκε δηµόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδιάζοντας ακόµα και τα στελέχη του κόµµατός του, αρκετά από τα οποία βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, µιλώντας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων. Με την κίνηση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να περιχαρακώσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του κόµµατός του και να κλονίσει την εµπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Στο όριο

Η αλήθεια είναι ότι µε βάση τις δηµοσκοπήσεις τα αποτελέσµατα των δύο κοµµάτων είναι ιδιαίτερα χαµηλά και στο όριο του στατιστικού λάθους. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη µέτρηση της Opinion Poll εµφανίζεται στην τρίτη θέση µε 13,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο µε 14,4%, δείχνει ότι τα δύο κόµµατα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και ότι η δεύτερη θέση θα κριθεί στο νήµα. Το όριο το οποίο βάζουν και τα δύο κόµµατα είναι λίγο κάτω από το 20%. ∆ηλαδή όποιο από τα δύο κόµµατα καταφέρει να προσεγγίσει αυτό το ποσοστό, προφανώς θα διεκδικήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη εµφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόµµα στις ευρωεκλογές και µάλιστα προσδοκούν ότι θα ξεπεράσει και το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών, δηλαδή το 17,83%. Οπως λένε µάλιστα, από τη στιγµή που το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κάνει κάτι θεαµατικό την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε περιδίνηση -υπέστη διπλή διάσπαση- πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Το ποσοστό που θα κερδίσει ο δεύτερος στις κάλπες του Ιουνίου έχει προφανώς µεγάλη σηµασία, αφού αυτός θα κληθεί να ηγηθεί του µεγάλου εγχειρήµατος της Κεντροαριστεράς.

Εάν δηλαδή το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης καταφέρει να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση και µάλιστα µε ένα ποσοστό γύρω στο 17%- 18%, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να εκφράσει τον κόσµο της Κεντροαριστεράς στις εθνικές εκλογές, απευθυνόµενος κυρίως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε συνέντευξή του ανέφερε ότι ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί µέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «θα κατεβεί στις εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωµένο, αυτόνοµο κόµµα, για αυτοδύναµη κυβέρνηση». Με αυτή τη φράση ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περιέγραψε τη βασική του επιδίωξη, που είναι η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάµεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ µετά τις ευρωεκλογές, µε βασικό στόχο την κατάκτηση της εξουσίας στις εθνικές εκλογές. Το πρόβληµα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που και τα δύο κόµµατα της Κεντροαριστεράς φέρουν χαµηλά ποσοστά, δηλαδή γύρω στο 14%. Σε αυτή την περίπτωση, λένε στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τα δύο κόµµατα θα πρέπει να συστρατευθούν εάν πραγµατικά θέλουν κάποια στιγµή να κερδίσουν την εξουσία.

Να αλλάξουν

Την ίδια στιγµή ωστόσο η οµάδα Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση φαίνεται ότι µεγαλώνει, καθώς όλοι οι ΠΑΣΟΚογενείς συντάσσονται µε την άποψη ότι καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ευρωοµάδα και να πάει µε τους Σοσιαλιστές, που είναι η δεύτερη µεγάλη δύναµη στο Ευρωκοινοβούλιο.  Τα στελέχη αυτά επικαλούνται µάλιστα τη δήλωση της προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών, Ι. Γκαρθία-Πέρεθ, η οποία µεταξύ άλλων δήλωσε ότι προέχει «ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει», διαψεύδοντας µε αυτό τον τρόπο ότι πέρασε το βέτο που είχε βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συµµετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους Σοσιαλιστές. Το θέµα αυτό αναµένεται να συζητηθεί στο συνέδριο, αν και από την άλλη πλευρά υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Οπως λένε στελέχη που υποστηρίζουν την παραµονή στην οµάδα της Αριστεράς, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ενταχθεί στις Σοσιαλιστές θα είναι µία θλιβερή µειονότητα, ενώ στην οµάδα Left είναι το µεγαλύτερο κόµµα το οποίο παίζει και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής