Οπως στο σκάκι, έτσι και στην πολιτική, όποιος έχει περισσότερο χώρο για κινήσεις είναι συνήθως και αυτός που κερδίζει. Στην Κεντροαριστερά, η σκακιέρα έχει αναδιαταχθεί ξανά, καθώς ακόµα ένας «παίκτης» έχει προστεθεί και επίσηµα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον φορέα της «Νέας Αριστεράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, έχουν να αντιµετωπίσουν ακόµα ένα κόµµα που διεκδικεί ψηφοφόρους από την ίδια δεξαµενή. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι ο χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ µετρά αντίστροφα και ότι τα πράγµατα θα γίνονται όλο και χειρότερα, επιβεβαιώνοντας την εικόνα αποδυνάµωσης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Για τη «Νέα Αριστερά» υπογραµµίζουν ότι περιµένουν τις πρώτες δηµοσκοπήσεις, στις οποίες θα καταγράφεται ένα, έστω αφετηριακό, ποσοστό για τον νέο φορέα, προκειµένου να έχουν µια πρώτη εικόνα για το πώς µπορεί να επηρεάσει τους συσχετισµούς.

Βέβαια, η αντιµετώπιση των δύο κοµµάτων από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι παρόµοια. Θεωρούν ότι µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να υπάρξει καµία συνεννόηση, καθώς χρεώνουν στο κόµµα του Στέφανου Κασσελάκη απουσία πολιτικότητας. Για την άλλη πλευρά, όµως, αυτήν της «Νέας Αριστεράς», η οπτική είναι διαφορετική και σαφώς πιο φιλική. Μάλιστα, οι πρώτες «γέφυρες» έχουν πέσει και επίσηµα. Χαρακτηριστική µεταξύ των σχετικών δηλώσεων είναι αυτή του Θόδωρου Μαργαρίτη από το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ., που υπογράµµισε ότι ο συντονισµός µε το νέο κόµµα της Αριστεράς είναι πιο εύκολος.

Αντίστοιχα, από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που µετά τη ρήξη που είχε µε την πλευρά Κασσελάκη βρίσκεται κοντά στη «Νέα Αριστερά», τόνισε ότι η συνεργασία των «11» µε το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ήδη στελέχη που θεωρούν ότι οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από τη συµπόρευσή τους, µιλώντας για ένα ευρύ κεντροαριστερό σχήµα. Θεωρούν ότι το κόµµα θα έχει συγκεκριµένα οφέλη, δηλαδή ριζοσπαστικοποίηση στις θέσεις του, ακόµα µεγαλύτερες αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώµατα και διαύλους µε τον χώρο της διανόησης. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ θα έδινε το αναγκαίο προφίλ της κυβερνησιµότητας που λείπει από τη «Νέα Αριστερά».

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν ανοιχτές τις «κεραίες» τους παρακολουθώντας τα σενάρια για διαύλους µεταξύ Ανδρουλάκη και Χαρίτση, απαντούν ανεπίσηµα σε πρώτη φάση ότι η «Νέα Αριστερά» είναι εκ των πραγµάτων µια κίνηση ανταγωνιστική, που κινείται πολεµικά εναντίον τους. Ανάγνωση που σηµαίνει ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόµµα, η σκακιέρα της Κεντροαριστεράς θα έχει τοποθετηµένο εξ ορισµού τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντί της. Ετσι δηµιουργείται άτυπα πλέον µια νέα συνθήκη, ότι όποιος συνοµιλεί και συνεργάζεται µε την πλευρά Αχτσιόγλου - Χαρίτση κλείνει τους διαύλους µε τον ΣΥΡΙΖΑ και, αντίστροφα, αν συνοµιλεί µε την πλευρά Κασσελάκη, κλείνει την πόρτα στη «Νέα Αριστερά». Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αντιληφθεί τα νέα δεδοµένα και είναι σαφές ότι αποκλείουν οποιαδήποτε συµπόρευση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από κάποιες κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Η προτίµηση προς τη «Νέα Αριστερά» προκύπτει και από τον πρώτο άτυπο σχολιασµό της παρουσίασης του νέου κόµµατος. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι ναι µεν απουσίαζε η φαντασία επικοινωνιακά, από την άλλη ωστόσο σηµείωνε ότι έλειπε η τοξικότητα, αφήνοντας σαφείς αιχµές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδοµένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει, πέρα από τη δηµοσκοπική εικόνα, που σταδιακά εδραιώνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, να δηµιουργήσει και την αντίστοιχη κοινοβουλευτική, ώστε το κόµµα του να φορά ουσιαστικά το «κοστούµι» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Για τον λόγο αυτόν, ειδικά στις εµβληµατικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να έχουν περισσότερους οµιλητές στο βήµα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει και σε κοινωνικό επίπεδο, µε τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει πάνω του εκδηλώσεις για την Υγεία, όπως αυτή στην οποία µίλησε από την Κρήτη, για το ιδιωτικό χρέος, για το οποίο µίλησε µε φορείς στη Βουλή, και για την Πολιτική Προστασία, στην οποία αναφέρθηκε από τη Θράκη µετά την επίσκεψή του στο δάσος της ∆αδιάς. Ετσι, στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ και πριν από τις ευρωεκλογές να έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως η ουσιαστική αξιωµατική αντιπολίτευση. Η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα κριθεί επίσηµα από τα αποτελέσµατα που θα προκύψουν από τις κάλπες των ευρωεκλογών. Ενα ποσοστό κοντά στο 18% θα έφερνε χαµόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο το ιδανικό σενάριο, για το οποίο αποφεύγουν να µιλούν δηµόσια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι το κόµµα να έχει ποσοστό που θα έχει το 2 µπροστά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά