Στη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», κυριάρχησαν -όπως ήταν φυσικό- τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τον πρωθυπουργό να θέλει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, χωρίς όμως να είναι προς το συμφέρον του η δημιουργία «χιλιάδων ορφανών», με το σχόλιο να αφορά την επιχείρηση κατά της Χαμάς και το κατά πόσον είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας πως θέλει να είναι «αισιόδοξος» για την πορεία της σχέσης μας με τον γείτονα, χωρίς όμως παράλληλα να είναι και «αφελής».

Για τη Μέση Ανατολή δήλωσε πως «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θέση σε ό,τι αφορά το θέμα της Μέσης Ανατολής. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν για το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους… Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως Ε.Ε. συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ, για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδρασή του απέναντι σε αυτήν τη φρικτή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».

Για το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούθι, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πλοία, ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη "θερμοκρασία" και την ένταση», ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι, όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας».

Τέλος, συμπλήρωσε πως «έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θεση από το 2019. Οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελευθέροι στην οικονομία μειώνοντας τους φόρους. Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε όπως στην πανδημία. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες όπως όταν η Τουρκια προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ταυτοχρόνως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική», ενώ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών εξήγησε πως φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στον γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».



Βασικά σημεία από τη συζήτηση Μητσοτάκη με τον αρχισυντάκτη του "Foreign Policy"

-Υποστηρίξαμε το Ισραήλ, το δικαίωμα αυτο-άμυνας απέναντι στη Χαμάς.

-Ως σύμμαχος του Ισραήλ, ως έντιμος διαπραγματευτής, θεωρείτε δυσανάλογη την απάντηση του Ισραήλ;

Έχουμε πάνω από 10.000 νεκρά παιδιά, δεν είναι στο στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών. Έχω εκφράσει την ανησυχία μου που δεν έχουμε έρθει σε μια σταθερή κατάληξη στη στήριξή μας στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό στην απάντησή του.

Η Ελλάδα ήταν η τελευταία στην Ευρώπη που αναγνώρισε το Ισραήλ, το αναγνώρισε ο πατέρας μου, υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Γι' αυτό είναι εδώ οι φίλοι, για να λέμε την άποψή μας. Από μια περίοδο λαϊκισμού τη δεκαετία του 1980, πλέον αναγνωριζόμαστε ως πυλώνας σταθερότητας.

-Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί, είμαστε και εμείς υπό την απειλή του μεγάλου μας γείτονα στα ανατολικά (σ.σ.: εννοεί την Τουρκία). Δεν ήταν αυτονόητη η στήριξη στην Ουκρανία, λόγω παραδοσιακών δεσμών με τη Ρωσία.

-Κυρώσεις: Η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από αυτό που πιστεύαμε, αλλά υπάρχει πλήγμα, η Ρωσία πληρώνει το αντίτιμο και γι' αυτό επιμένουμε σε αυτήν την πολιτική.

-Μητσοτάκης: Μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα στον Παγκόσμιο Νότο, γιατί δεν έχουμε αποικιοκρατικό παρελθόν και δεν θα κατηγορηθούμε για πολιτική δύο μέτρων και σταθμών.

-Για το ταξίδι στην Ινδία: Να ξεπεράσουμε την "αλαζονεία του Νταβός", που εξαγριώνει τον Παγκόσμιο Νότο, βλέποντας όλες τις μεγάλες δυνάμεις να συγκεντρώνονται για να λύσουν τα προβλήματα. Τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά το Β' ΠΠ έχουν αλλάξει.

-Για την Τουρκία και αν θα «χαλάσει» πιθανές συζητήσεις για ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει πρώτα η Σουηδία, είμαστε αισιόδοξοι πως θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Πολύ σημαντικό το ταξίδι χωρίς βίζα στα ελληνικά νησιά για τους Τούρκους πολίτες, πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η Τουρκία δείχνει πρόοδο ως προς αυτήν την πολιτική, δεν είμαι αφελής, έχουμε δει μεγάλες αλλαγές στην τουρκική πολιτική, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος

-Δεν είμαι αισιόδοξος πως θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα θέλαμε να είναι σε μια ισχυρή θέση για να διαπραγματευτεί τους όρους της ειρήνης και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε.

-Για το 2024 και το ότι είναι εκλογικό έτος, ποια η αίσθηση για τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, που είναι σε άνοδο παγκοσμίως; Η Ελλάδα είχε τις εκλογές της πέρυσι. Σε αντίστοιχη συζήτηση πέρυσι, πλέον έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή, απόλυτη πλειοψηφία και προωθούμε μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος.

- Την πρώτη φορά που ήρθα στο Νταβός το 2020 είχα δυσκολία να πείσω επενδυτές, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρά τα προβλήματα, η προσπάθειά μας επιβραβεύτηκε με μια δεύτερη τετραετία.

-Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχετε ακροδεξιά και ακροαριστερά - Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε τη λεγόμενη «τριγωνοποίηση», είμαστε φιλελεύθεροι στην οικονομία, επιζητώντας να αφήσουμε ελεύθερη την ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να απουσιάζουμε ως κράτος όταν χρειαζόμαστε (π.χ. covid), είμαστε πατριώτες αναφορικά με την προστασία των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα είμαστε προοδευτικοί και φιλελεύθεροι στο κράτος πρόνοιας. Τώρα συζητάμε για την ισότητα στον γάμο, κάτι όχι απόλυτα αναμενόμενο για ένα κεντροδεξιό κόμμα. Αυτό έχει λειτουργήσει για την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα και αυτό θα ήταν καλό να υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

-Ανησυχία για τα deepfake videos, τα fake news, την παραπληροφόρηση ενόψει εκλογών - Αυτή η συζήτηση είναι πολύ σχετική με την κοινωνία των πολιτών, υπάρχει η ανάγκη εκπαίδευσης της κοινής γνώμης γι' αυτά τα ζητήματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

-Να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει η αποχή, τρόπος καταπολέμησης είναι και η επιστολική ψήφος

-Η επανεκλογή Τραμπ: Έχω δουλέψει και μαζί του, και με τον Μπάιντεν, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, θα πρέπει να δουλέψουμε με οποιονδήποτε επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες. Τόσο τα σενάρια καταστροφής όσο και οι υπερ-αισιόδοξες οπτικές δεν βοηθούν κανέναν,

Το ταξίδι Μητσοτάκη στο Νταβός


Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τονίσει την ενίσχυση του οικονομικού προφίλ της Ελλάδας, ειδικά μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί μείζονος σημασίας επαφές με τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να τονιστεί η σημασία της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Έτσι, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger, και στη συνέχεια με την πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat, και τον πρόεδρο της Google.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταθερά υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που απορρέουν από τις εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και στο υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το πρωί ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στη συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?», στέλνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει «πάροχος ενέργειας στα Βαλκάνια». «Ελπίζουμε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση.