Μολονότι η ενδιάμεση στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εβδομάδα δεν προσφέρεται για κυβερνητική δράση σε υψηλούς ρυθμούς -ο πρωθυπουργός μαζί με την οικογένειά του απολαμβάνουν λίγες ημέρες ξεκούρασης-, από σήμερα επανέρχεται, έως και την Παρασκευή, ο πρωινός καφές με περιορισμένη, πάντως, σύνθεση.  Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον ευοίωνο τρόπο με τον οποίο έκλεισε μία…περίεργη και γεμάτη συγκινήσεις χρονιά όπως το 2023. Και κεντρική επιδίωξη είναι με το νέο έτος να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τις τελευταίες εβδομάδες της χρονιάς που φεύγει.


Η επενδυτική βαθμίδα και το σπιράλ θετικών ειδήσεων για την εκκληνική οικονομία


Η επίτευξη του εθνικού, όπως χαρακτηρίστηκε και προεκλογικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης διεθνώς από τις αρχές του φθινοπώρου και εντεύθεν, εκτιμάται ότι «πυροδότησε» ένα σπιράλ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία.

Δηλωτική του θετικού momentum που συνοδεύει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ήταν και η ιδιαίτερα τιμητική διάκριση του παγκοσμίως επιδραστικού «Economist», που χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς».

Είχαν προηγηθεί σειρά από ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως η κατ’ αρχήν συμφωνία για επιπρόσθετους πόρους στον κοινοτικό προϋπολογισμό σχετικά με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης, που συζητήθηκαν στο πρόσφατο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και αναμένεται να επισημοποιηθούν κατά την εμβόλιμη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

*Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Τι προβλέπει το νέο ευρω-πλαίσιο και τι σηµαίνει η αναθεώρηση της νοµοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο και τη µετανάστευση

Τα παραπάνω μαζί με την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν πάγια ελληνικά αιτήματα και η ικανοποίησή τους θεωρείται ότι αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή που μπορεί να προβάλλει η Αθήνα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών αλλά και πανευρωπαϊκά. Ακόμη και το εν πολλοίς χιουμοριστικό χριστουγεννιάτικο θέμα του Politico, που κατέταξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους… καλούς του 2023, ανάμεσα σε μία προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα Ευρωπαίων statesmen, αλλά και οι έμμεσες αναφορές που κάνει στο εθνικών διαστάσεων ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί για τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό powergame.


Χρονιά μεγάλων επενδύσεων το 2024 - Τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Νταβός


Στο φόντο των προαναφερθεισών εξελίξεων δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερφίαλοι ή υπεραισιόδοξοι όλοι όσοι προβλέπουν πως το 2024 θα είναι η χρονιά των μεγάλων επενδύσεων για την Ελλάδα, με τις σχετικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χορό δισ. ευρώ, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20, σε μία οικονομία, όπως η ελληνική, που τρέχει σταθερά εδώ και πολλούς μήνες με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ζωηρό ενδιαφέρον για τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων στη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας αποτυπώθηκε και στο πέρασμα του πρωθυπουργού από το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Μάλιστα πληροφορίες της «Α» επιμένουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 24, όπου θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της JP Morgan. Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει ο ίδιος το έργο της διεθνούς προβολής της χώρας έναντι του άκρως απαιτητικού κοινού των μεγάλων διεθνών επενδυτών και σε αυτή την επιχείρηση εντάσσεται και η συζήτηση που αναμένεται να έχει με τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Jamie Diamond.

Εξάλλου, θα έχει προηγηθεί η καθιερωμένη πλέον ετήσια συμμετοχή του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου παραδοσιακά έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της ελίτ των διεθνών αγορών και όχι μόνο.


Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία

Σημαντικό από την οικονομική άποψη αναμένεται να είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» προγραμματίζεται για το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Μάλιστα, το γεγονός πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει μεταξύ άλλων και πολυμελής αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών μαρτυρά τις υψηλές προσδοκίες για σύσφιγξη των οικονομικών, εμπορικών, επιχειρηματικών, και όχι μόνο, δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τη σαφή επιδίωξη της Αθήνας να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στο Νέο Δελχί και τη Δύση.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 27 Δεκεμβρίου