«Η ισότητα δεν έχει εξαιρέσεις, ό,τι ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια πρέπει να ισχύει και για τα ομόφυλα», δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη.

Σε ότι αφορά την κομματική πειθαρχία που έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια
απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν επιτρέπεται παρέκκλιση. Όπως τόνισε κ. Μαντζουράνης όποιος δεν ψηφίσει θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια.


Η συνέντευξη του Γιάννη Μανζτουράνη στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μαντζουράνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις απουσίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνάντηση στις Σπέτσες, είπε: «Η κα Γεροβασίλη είναι δικαιολογημένη έχει κάποια άλλα απασχόληση. Ο κ. Τσίπρας δεν ειναι ένας απλός βουλευτής, είναι ο ιδρυτής στην ουσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως εμφανίστηκε από το 2010 μέχρι το 2019 γιατί τώρα έχουμε έναν άλλο ιστορικό κύκλο, έκλεισε αυτός με τον κ. Τσίπρα. Και η κα Ακρίτα έχει μια διαφορετική άποψη, δεν ξέρω για πιο λόγο δεν θα πάει οπότε δεν μπορώ να πω αν είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη απλά έκανε μια παρατήρηση για το ύφος της επιστολής της κας Τζάκρη που δεν ξέρω αν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ή είναι λίγο υπερβολική η αντίδραση. Δεν μπορώ να το πω γιατί δεν διάβασα το περιεχόμενο της επιστολής της κας Τζάκρη αλλά αν κρίνω από το γεγονός ότι δεν αντέδρασαν οι υπόλοιποι και μόνο η κα Ακρίτα νομίζω ότι ίσως να είναι λίγο υπερβολική η αντίδραση».

Όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η δική μου είναι ότι ό, τι ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια πρέπει να ισχύει και για τα ομόφυλα, η ισότητα δεν έχει εξαιρέσεις . Γι’ αυτά θεωρώ ότι οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ένα θετικό βήμα αλλά είναι μισό βήμα, είναι κολοβό βήμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το απορρίψουμε, θα πρέπει να το στηρίξουμε. Κάθε θετικό βήμα θα πρέπει να στηρίζεται αλλιώς κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και καταγγελτική και αυτό το έχουμε πληρώσει ως ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα πρέπει να το στηρίζουμε».

«Άρα έχετε φύγει οριστικά από το ‘όχι σε όλα’», διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι.

«Ναι τελείωσε, δεν υπάρχει αυτό και είναι και αδιέξοδη αντιπολίτευση», απάντησε.

«Το πληρώσατε το ‘όχι σε όλα’», σημείωσαν οι δημοσιογράφοι.

«Το πληρώσαμε», συμφώνησε ο κ. Μαντζουράνης.

Αναφορικά με την κομματική πειθαρχία, επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και εδώ πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται παρέκκλιση από την υπεράσπιση ανθρωπίνου δικαιώματος. Είναι θέμα πολιτικής ταυτότητας, ένα κόμμα που έχει κάνει σημαία του και πράξη την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δικαιολογείται να έχει παρεκκλίσεις, αντιρρήσεις για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή είναι πολύ θρησκευόμενος, είτε επειδή στην επαρχία οι ψηφοφόροι είναι πολύ συντηρητικοί».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κάποιος βουλευτής του καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, απάντησε: «Θα πρέπει να υποστεί κάποια συνέπεια. Η διαγραφή είναι το τελευταίο δηλαδή θα μπορούσε να χάσει το αξίωμα του, να καθαιρεθεί και να είναι απλός βουλευτής. Έχει πολλές επιλογές για να δείξει ένα κόμμα την απαρέσκειά του σε μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ενός βουλευτή για ένα θέμα που είναι ταυτότητας».

«Το ελάττωμα της πρότασης του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν ασχολείται με τα διεμφυλικά άτομα και αυτά είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρόταση της μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, σημείωσε: «Η πρόταση υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα στελεχών κι είπαμε ότι είναι 30 βουλευτές στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γνωστά ειναι μόνο τρία κόμματα τα άλλα είναι μικρά κόμματα του 1-2% τα οποία δεν έχουν επιρροή στις κοινωνίες τους και δεν έχουν επιρροή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα το ευρωσοσιαλιστικό με 170 βουλευτές και μέσα σε αυτό το κόμμα εάν μπει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ευρύτερο πεδίο. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις στη Super League και να παίζεις στη Γ’ Εθνική. Χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις αρχές μας, έχουμε περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσουμε και υπέρ της Ελλάδος αλλά και υπέρ των απόψεων μας ένα μεγαλύτερο ακροατήριο με μεγαλύτερη επιρροή».