«Οι όποιοι αστερίσκοι, όπως η παρένθετη μητέρα, στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να καμφθούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η ισότητα είναι ισότητα και η ισότητα πρέπει να είναι έναντι όλων.

«Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ισότητα» σημείωσε ακόμη.

Διαβάστε ακόμα: Άκης Σκέρτσος στα Παραπολιτικά 90,1 για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: ''Στόχος είναι να μην διχάσουμε, αλλά να λύσουμε προβλήματα''

«Περιμένουμε την τελική διαμόρφωση της πρότασης να δούμε τις λεπτομέρειες» είπε ακόμη για το νομοσχέδιο ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Σε ό,τι αφορά την πρότασή του για συνάντηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, απάντησε πως ο συνεδριακός διάλογος είναι χρήσιμος και αναγκαίος και πως ο συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων θα οδηγήσει σε ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Διονύσης Τεμπονέρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ερωτηθείς τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Περιμένουμε να δούμε την τελική διαμόρφωση της πρότασης, να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και θα συνεδριάσει η ΚΟ για να καθορίσει τη στάση την οποία θα έχει στη Βουλή.

Νομίζω ότι οι όποιοι αστερίσκοι βεβαίως με δικλείδες ασφαλείας, θα πρέπει να καμφθούν, αναφέρομαι κυρίως στο κομμάτι της παρένθετης μητρότητας, από εκεί και πέρα όμως νομίζω ότι είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στα γεγονότα όπως  αυτά συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ισότητα σημαίνει ισότητα και η ισότητα πρέπει να είναι έναντι όλων». 

Προοδευτικός χώρος

Σε ότι αφορά την πρόταση του για συνάντηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας: «Βρισκόμαστε σε προσυνεδριακή περίοδο άρα φαντάζομαι ότι ο συνεδριακός διάλογος δεν είναι απλά επιτρεπτός αλλά χρήσιμος και αναγκαίος.  Ο προσυνεδριακός διάλογος δεν γίνεται μονάχα εντός οργάνων του κόμματος γίνεται με αρθρογραφία, με δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις άρα υπό την έννοια αυτή είναι καθ’ όλα νόμιμες και σεβαστές και αποδεκτές όλες οι απόψεις που θα κατατεθούν είτε εντός είτε και στη δημόσια σφαίρα. Έτσι συζητούσε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι συζητούσε πάντα η Αριστερά.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο χαμηλής κοινωνικής κινητικότητας, δεύτερον, το πολιτικό σύστημα βιώνει μια περίοδο καχεκτικής ισορροπίας. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό δεξιό κόμμα και μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση διαφαίνεται ότι στις ερχόμενες ευρωεκλογές η συνθήκη αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και η κυβέρνηση μέσω μιας μιντιακής υπεροπλίας ενισχύει μια πολιτική κυριαρχία που έχει με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών η οποία τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας. Όλα αυτά καθιστούν αναγκαίο το συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων όχι με συνενώσεις κορυφής και συνεννοήσεις μέσα σε κλειστές αίθουσες αλλά με διεργασίες βάσης σε ένα κοινωνικό μέτωπο δημοκρατίας που θα καταλήξει σε μια ευρύτερη ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Αυτή η όσμωση θα πρέπει να γίνει στο κοινωνικό πεδίο πριν τις ευρωεκλογές και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι επισπεύδον στη διαδικασία αυτή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά αποτέλεσε τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων και εκφράσεων της Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, των κινημάτων. Μιλάω για μια κοινωνικοπολιτική πρωτοβουλία με διεργασίες βάσης η οποία θα ξεκινήσει από τα κάτω και θα υποδείξει το πολιτικό πλαίσιο, τις πολιτικές στοχεύσεις, τις συνεργασίες αλλά και τα πρόσωπα εκείνα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το πολιτικό σχέδιο.

Οι κοινωνικές διεργασίες είναι αυτές που θα προσδιορίσουν το πλαίσιο είτε αυτό μπορεί να αφορά για παράδειγμα συνασπισμό ευρύτερων πολιτικών σχηματισμών, είτε αυτό μπορεί να αφορά για παράδειγμα την από τα κάτω δημιουργία ενός νέου φορέα, μιας νέας Αριστεράς. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα υποδείξει η κοινωνική κινητικότητα. Αν μείνουμε στον ηγεμονισμό και στην κομματική περιχαράκωση φοβάμαι ότι στην ίδια την κοινωνία δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες. Εγώ εισηγούμαι ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ως ένα κόμμα της Αριστεράς να μπει ως επισπεύδον στη συζήτηση αυτή χωρίς κομματικά καπέλα, με ανοιχτές πρωτοβουλίες σε όλη την κοινωνία, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματικής τους ένταξη να συμπράξουν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση υπεράσπισης. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες συμπράξεις, τέτοια μέτωπα κατά της ακρίβειας και των πολιτών που εφαρμόζει η ΝΔ;

ΔΗΜ: Αφού θέλετε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο επισπεύδοντος πρέπει να ζητήσει ο κ. Κασσελάκης από τον κ. Ανδρουλάκη να συντονίσουν ενέργειες;

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Καταλαβαίνω ότι σε προεκλογική περίοδο αυτές οι πρωτοβουλίες επειδή ακριβώς τα κόμματα του ευρύτερου χώρου βρίσκονται σε έναν κομματικό ανταγωνισμό μεταξύ τους δεν είναι εύκολο  να γίνουν οι διεργασίες αυτές, πιστεύω όμως ότι η κοινωνική κίνηση είναι εκείνη η οποία θα πιέσει ενδεχομένως ή και θα απεγκλωβίσει τις κομματικές ηγεσίες από μια τέτοια συνθήκη».