Νέο (τον τελικό) γύρο ενδοκυβερνητικών ζυµώσεων, µε την προσέγγιση του man to man να αντικαθιστά το... group therapy των προηγούµενων εβδοµάδων, πυροδότησε η έγκριση του νοµοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάµο από το Υπουργικό Συµβούλιο και η διαχείριση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίµου της... περίπτωσης που δήλωσε ότι θα απέχει και παραµένει υπουργός της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στο πώς θα λειτουργήσει το «δεδικασµένο Βορίδη» σε µία οµάδα υφυπουργών, που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τις επιφυλάξεις τους. Κατά µία εκδοχή, η παραµονή Βορίδη στο κυβερνητικό σχήµα, παρά τη διαφοροποίηση, ανοίγει την όρεξη και σε άλλους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγµα, θεωρία που ενίσχυσε προχθές η αποκάλυψη του υφυπουργού, Γιάννη Μπούγα, ότι προτίθεται και αυτός να απέχει από την επερχόµενη ψηφοφορία.

Ως προς τούτο, αρµόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, διαµηνύοντας ότι καθενός και καθεµιάς η στάση θα προσµετρηθεί σε πιθανή µελλοντική αξιολόγηση της λειτουργίας του κυβερνητικού σχήµατος από τον πρωθυπουργό.

Να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωµατούχος επισηµαίνει µε νόηµα πως οι υφυπουργοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους µε τρόπο θεσµικό κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, όπως το έπραξε και ο Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συµβουλίου.

Ετερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης δεν αποκλείει, εξάλλου, να έχει απευθείας επικοινωνία µε ορισµένους υφυπουργούς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ούτως ή άλλως στελέχη όπως ο Γιάννης Μπρατάκος, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Θανάσης Νέζης και ο Γιώργος Μυλωνάκης µιλούν συνεχώς µε τους «γαλάζιους» βουλευτές υπέρ της έγκρισης του νοµοσχεδίου, αλλά και για να µεταφέρουν στον πρωθυπουργό µία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κινείται επί του θέµατος η κυβερνητική πλειοψηφία. Υφυπουργοί που έχουν δεδοµένα επιφυλάξεις είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Παππάς, η Μαρία Κεφάλα και ο Γιάννης Μπούγας. «Ξεχωριστές» περιπτώσεις είναι οι τελευταίοι δύο, που βρίσκονται σε υπουργεία που συνυπογράφουν το εν λόγω νοµοσχέδιο και η θέση τους έχει άλλο συµβολισµό.

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι αντίθετοι του νομοσχεδίου

Πάντως, της οµάδας των διαφωνούντων ηγείται τρόπον τινά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, που έχει ανακοινώσει ότι θα µιλήσει στη Βουλή. Προς την καταψήφιση είναι ακόµη βουλευτές όπως οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Βλάσης, Χαράλαµπος Αθανασίου, Φώντας Μπαραλιάκος, Φωτεινή Αραµπατζή, Μάξιµος Χαρακόπουλος, Αννα Καραµανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νότης Μηταράκης, Θόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας και Θεόφιλος Λεονταρίδης. Σκέψεις να κινηθεί στην αποχή κάνει ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναµένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του τις επόµενες ηµέρες.

Προβληµατισµένοι εµφανίζονται οι Στράτος Σιµόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, ∆ηµήτρης Κούβελας, Χρήστος Κέλλας, Τάσος ∆ηµοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, ∆ιονύσης Ακτύπης, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Μίλτος Χρυσοµάλλης, Μάριος Σαλµάς, Γιώργος Γεωργαντάς και ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος. Γι’ αυτούς παραµένει ακόµα ανοιχτό αν θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν. Να απέχει προσανατολίζεται ο Γιάννης Οικονόµου, ενώ προβληµατισµούς έχουν εκφράσει οι Στέλιος Πέτσας και Τάκης Θεοδωρικάκος.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»