Καθοριστικές για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι οι επόμενες εξήντα ημέρες της νέας χρονιάς, καθώς μέσα σε αυτές θα κριθεί η φυσιογνωμία του κόμματος και θα αναδειχθούν τα νέα στελέχη του, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να αποδείξει εάν ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας έναν καθαρό «οδικό χάρτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ έκανε μια στάση στο Φανάρι για να γιορτάσει τα Θεοφάνεια, παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Με την κίνηση αυτή εμφανίζεται να επιθυμεί να αναδείξει τις καλές σχέσεις που έχουν ο ίδιος και η οικογένειά του με την Εκκλησία.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές αναφερθεί στη διαφορετική σκέψη και αντιμετώπιση που έχουν σε πολλά θέματα -και στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών- ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας. Ωστόσο, όσο και αν απασχολεί τον Στέφανο Κασσελάκη η αποδοχή του από ένα κομμάτι της Εκκλησίας, στην πραγματικότητα αυτό που βρισκόταν στο μυαλό του όλο το διάστημα των εορτών ήταν η αναμόρφωση του κόμματός του μέσα από το 4ο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αναδειχθεί η νέα κομματική ομάδα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους συνεργάτες του, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τις εισηγήσεις για τις καμπάνιες που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια αλλά και τη στέγαση. Την καμπάνια της ακρίβειας έχουν χρεωθεί η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Σκορίνης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Λεωνίδας Μπεχράκης, ο Γιάννης Παυλιδάκης και ο Οδυσσέας Τζανετής. Αντιστοίχως, η καμπάνια για τη στέγαση έχει ανατεθεί στην Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, τον Θέμη Μπάκα και την Ελενα Κονομόδη.

Ο ίδιος συνεισέφερε σε αυτήν τη διαδικασία κάνοντας την οικονομική μελέτη για αυτά τα δύο θέματα, καθώς επιθυμεί οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι άρτια δομημένες.

Τα think tanks

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τις αιτήσεις που έχουν γίνει για συμμετοχή στα think tanks, τα οποία θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και θα παίξουν κομβικό ρόλο στην ανασυγκρότησή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης μελέτησε τα βιογραφικά που έχουν σταλεί και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Στόχος είναι οι ομάδες των think tanks να συγκροτηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να ξεκινήσει και η λειτουργία τους. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των 29 think tanks η ευθύνη των οποίων έχει ανατεθεί στη Διάνα Βουτυράκου, ενώ η Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει ανακοινωθεί απαρτίζεται από την ίδια και τους Μενέλαο Γκίβαλο, Οθωνα Ηλιόπουλο, Ευάγγελο Αποστολάκη, Λευτέρη Κρέτσο, Σπύρο Κασάπη και Μανώλη Καπνισάκη.

Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολήθηκε με τις εισηγήσεις των αναπτυξιακών συνεδρίων, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα, αλλά και με την προετοιμασία της Κ.Ε., που θα γίνει στις 13-14 Ιανουαρίου, ενώ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Κ.Ο. στις Σπέτσες μία εβδομάδα αργότερα. Ο σχεδιασμός για τα αναπτυξιακά συνέδρια φαίνεται πως επεκτείνεται και για μετά το κεντρικό Συνέδριο, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.

Στην Κ.Ε. θα συζητηθεί το κείμενο θέσεων που έχει τεθεί υπό την ευθύνη ενός τετραμελούς συντονιστικού, το οποίο επιμελείται τα επιμέρους κεφάλαια (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας, Νίκος Παππάς). Η εισήγηση αναμένεται να περιλαμβάνει τα αίτια της εκλογικής ήττας, τη στρατηγική του κόμματος, το νέο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και τις προγραμματικές προτεραιότητες.

Το μεγάλο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να κάνει με τα οικονομικά του κόμματος, καθώς, από τα 7 εκατ. που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ως κρατική επιχορήγηση, σήμερα θα λαμβάνει μόνο 4 εκατ. ευρώ. Όπως αποκάλυψαν, άλλωστε, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να βάλει «βαθιά το χέρι» στην τσέπη του, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί και τα δώρα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η κίνηση αυτή, παρά τα όσα γράφονται στον Τύπο, δημιούργησε ανακούφιση στους εργαζομένους, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχε αγωνία για το τι θα γίνει με τα οικονομικά του κόμματος. Ο πρόσκαιρος δανεισμός δεν έλυσε, ωστόσο, το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είναι γνωστό, τα ΜΜΕ του κόμματος, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται ετησίως γύρω στα 3,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξυγίανση των ΜΜΕ («Αυγή» και «Στο κόκκινο») - κάτι που στο παρελθόν ήθελε να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν το προχώρησε, κάτω από τις αντιδράσεις της τότε εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις που θα σηκώσουν θύελλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον από όσους επιθυμούν να καταγραφούν ως εσωκομματική αντιπολίτευση.

Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις εν μέσω της προσυνεδριακής περιόδου ή εάν θα περιμένει να κάνει τις όποιες κινήσεις την επόμενη ημέρα της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας.