Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός. Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεμείνει από πάγκο και γι' αυτό αναγκάζεται να «ανακυκλώνει» τους ίδιους ανθρώπους.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, συνέδεσε μάλιστα τις κυβερνητικές αλλαγές με τις δηλώσεις του Συρίγου -με την έννοια ότι η κυβέρνηση θέλησε να απεγκλωβιστεί από το θέμα που προέκυψε για τη Συνθήκη της Λωζάνης- και κατέληξε λέγοντας ότι «με αυτές τις αλλαγές δεν μας προκαλεί απορία ότι παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, με τις μοναδικές επιδόσεις του να πωλείται κατα 213% ακριβότερα το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα».

*Διαβάστε εδώ: Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεσκονίζει από τις ΗΠΑ βιογραφικά για τα think tanks του κόμματος

Να σημειώσουμε, πάντως, σε ό,τι αφορά τον Άγγελο Συρίγο, ο Στέφανος Κασσελάκης ζητεί τη διαγραφή του, αλλιώς όπως επισημαίνει «είναι λαγός της κυβέρνησης για να ξεκινήσει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την τακτική της κυβέρνησης στα θέματα της ακρίβειας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «η προσπάθεια ανάδειξης μιας δήθεν μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση πέφτει στο κενό. Όσο και να προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η επιστολική ψήφος, η κυβερνητική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από τρεις λέξεις: Ψέματα, παγίδες, κίνδυνοι».

Επισήμαναν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν λέει ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

«Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο Νοέμβριο , οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα», έλεγαν συνεργάτες του Στέφανου Κασελάκη, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση των δήθεν φοροελαφρύνσεων επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με επιπλέον αύξηση 4% στις εισφορές τους μετά το φορολογικό χαράτσι πουν τους επέβαλε πρόσφατα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην απροκάλυπτη αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές που επικρατούν στην αγορά. Τελευταίο παράδειγμα το βρεφικό γάλα, το οποίο πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες!».

Οι ίδιοι άνθρωποι τόνιζαν, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα «οι πολίτες προσπαθούν να βρουν άκρη με τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος, την ίδια στιγμή που τα υπερκέρδη των παρόχων παραμένουν στο απυρόβλητο».


Οι τρεις σημαντικοί "σταθμοί" που έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την είσοδο του νέου χρόνου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έβαλε τρεις σημαντικούς «σταθμούς» για το κόμμα του ενόψει και των ευρωεκλογών. Την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα πρόσωπα, το συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν στις ΗΠΑ ήταν σε στενή επαφή με τους συνεργάτες του σχετικά με τις καμπάνιες της ακρίβειας, αλλά και της στέγασης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι οικονομικοί αναλυτές τού έστελναν τις εισηγήσεις τους προκειμένου να ετοιμαστεί ένα master plan που θα εφαρμοστεί από το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης εξέτασε προσωπικά τις αιτήσεις που έχουν γίνει για συμμετοχή στα think tanks, τα οποία θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι μελέτησε ο ίδιος τα βιογραφικά που έχουν σταλεί και τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Στόχος είναι οι ομάδες των think tanks να συγκροτηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να ξεκινήσει και η λειτουργία τους.

Ακόμα ασχολήθηκε και με τις εισηγήσεις των αναπτυξιακών συνεδρίων, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα.

Ανακοίνωση για τον μίνι ανασχηματισμό έβγαλε και η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους είτε ότι εργαλειοποιεί τη διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς.

Και στις δυο περιπτώσεις ενα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη».