Σε ανύποπτο χρόνο από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε αναφερθεί σε δύο πρόσωπα που κατά το παρελθόν «φλέρταραν» με τη Νέα Δημοκρατία και αναζητούσαν τρόπους να ενταχθούν στο σύστημα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ένας ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο άλλος ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης. Αμφότεροι βρέθηκαν στο τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι προσπάθειές τους να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό είχαν πέσει στο κενό. Υπό αυτή την έννοια ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος λειτουργούσε αρκετά χρόνια πριν και ως «εγχώριος μάνατζερ» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», αλλά με μια σημαντική διαφορά. Επιχειρεί να «αποδώσει» το φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη με τη ΝΔ στην πρεμούρα που είχε τάχα μου ο κ. Μητσοτάκης να τον κάνει υπουργό στην πρώτη κυβέρνησή του το 2019. Γνωρίζοντας από πληροφορίες πως ο κ. Κασσελάκης ψαχνόταν πώς και πώς να «τρουπώσει», κατά πώς θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Κώστας Βουτσάς, σε κάποιο κόμμα, δεν έχω καμία αμφιβολία πως και σε θέση διοικητή οργανισμού να του πρότεινε να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Στέφανος Κασσελάκης θα το αποδεχόταν.

Η επιστροφή του Τσίπρα

Δεν ξέρω κατά πόσο θα επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μετά τις ευρωεκλογές, προβάλλοντας ως επιτακτική ανάγκη τη συγκρότηση ενός νέου συμμαχικού σχήματος των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ, αλλά δεν είναι βέβαιο πως μια τέτοια ηχηρή παρέμβασή του μπορεί να συγκινήσει όσους ήδη έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήτε, επίσης, είναι εύκολο μέσα απ’ τις πρωτοβουλίες που θα επιδιώξει να αναλάβει να φέρει με τα νερά του και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και αυτός θα είναι αποδέκτης του δραματικού SOS που θα εκπέμψει προς τον κόσμο της Κεντροαριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που οι κάλπες για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώσουν την «παντοκρατορία» της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τι καπνό φουμάρει ο Καπνισάκης;

Εν τω μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, αισθάνθηκε την ανάγκη να «αποκαλύψει» μετά από τόσους μήνες τους υπόγειους διαύλους επικοινωνίας που φέρεται να είχε με τον πρωθυπουργό και αντικείμενο, όπως ισχυρίζεται, αλλά διαψεύδεται πανηγυρικά, το ενδεχόμενο αξιοποίησής του στη γαλάζια διακυβέρνηση. Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό τρία πράγματα μπορώ να εικάσω. Το πρώτο είναι μήπως ο Στέφανος Κασσελάκης, που όσο καιγόταν να εισέλθει στην πολιτική συνήθιζε να στέλνει επιστολές με θέσεις, ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, διά του Μανώλη Καπνισάκη προχωρά σε έναν προληπτικό αντιπερισπασμό μη τυχόν εν όψει των ευρωεκλογών δει το φως της δημοσιότητας καμιά αλληλογραφία που μπορεί να τον εκθέσει.

Το δεύτερο, επειδή μπορεί να πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη να αποβάλει το στίγμα του ερασιτέχνη πολιτικού και ακατάλληλου να ασχολείται με τα κοινά λόγω απειρίας με το να τον «πλασάρει» στην κοινή γνώμη ως συγκροτημένη προσωπικότητα, που μέχρι και ο κ. Μητσοτάκης είχε «αναγνωρίσει» πόσο ταλαντούχος και ικανός είναι, που ήθελε να τον βάλει στην κυβέρνησή του.

Το τρίτο συνδέεται με τη διαρκή αγωνία του Στέφανου Κασσελάκη να αποδεικνύει πόσο υπέροχος είναι. Να διαφημίζει πως όλοι τον γουστάρουν και θέλουν να τον έχουν δικό τους, ώστε να στέλνει και το μήνυμά του και σε κάποιους «γκρινιάρηδες» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν υπομονή μέχρι να δουν πόσα απίδια θα πιάσει στον σάκο των ευρωεκλογών, ή σε όσους ακόμη τον αντιμετωπίζουν ως ξένο σώμα στην Αριστερά.

Ο Τεμπονέρας και ο… λύκος!

Κάποια στιγμή ο Διονύσης Τεμπονέρας θα την πατήσει, όπως ο βοσκός στη γνωστή παροιμία με τον λύκο. Φώναζε κάθε τόσο «λύκος, λύκος στα πρόβατα» για να ξεσηκώσει τους συγχωριανούς του, οι οποίοι, αφού ανταποκρίθηκαν αλλεπάλληλες φορές στο «εγερτήριο-καψόνι» που τους έκανε, στο τέλος κουράστηκαν επειδή δεν υπήρχε λύκος, όπως τους έλεγε, οπότε αποφάσισαν να μην τον ξαναπάρουν στα σοβαρά. Και όταν τελικά ο λύκος εμφανίστηκε αληθινά και ο βοσκός κάλεσε σε βοήθεια, κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά και έτσι έχασε το κοπάδι του. Ο κ. Τεμπονέρας από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα «απειλεί» πως κάτι θα κάνει στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί με τη στάση του κόσμο, καλλιεργώντας προσδοκίες για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ, πριν από κάθε συνεδρίαση της ΚΕ διαρρέει μέσω κύκλων πως ετοιμάζει ηχηρή παρέμβαση. Στο τέλος δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά και όσοι τον «ακολουθούν» μένουν με τη χαρά στο στόμα. Αν στο τέλος δεήσει και κάνει πράξη τις «απειλές» του, υπάρχει κίνδυνος να έρθει αντιμέτωπος με τη μηδενική ανταπόκριση όσων κατά καιρούς ξεσήκωσε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή