Ολοένα και αποµακρύνεται το σενάριο της θριαµβευτικής επιστροφής του Αλ. Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς οι πολλαπλές διασπάσεις στον χώρο της Αριστεράς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για «συµµάζεµα» της κατάστασης.

Ακόµη και αν κάποιοι του ζητήσουν να γυρίσει «καβάλα στ’ άλογο» αµέσως µετά τις ευρωεκλογές, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος µιας νέας εκλογικής πανωλεθρίας, ο πρώην πρωθυπουργός δύσκολα θα πάρει το ρίσκο να τεθεί επικεφαλής µιας νέας προσπάθειας επανένωσης του χώρου υπό τη δική του καθοδήγηση. Αφήστε δε που κάποιοι στοιχηµατίζουν από τώρα πως στις επόµενες εθνικές εκλογές θα ακολουθήσει τον δρόµο του Κώστα Καραµανλή. Και δεν αναφέροµαι στις κοινές αγαπηµένες τους συνήθειες, όπως οι ταβέρνες της επαρχίας, τα ταξίδια και οι πεζοπορίες ανά την επικράτεια, αλλά να επιλέξει να µην είναι υποψήφιος βουλευτής εάν δει πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι µη αναστρέψιµη.

*Διαβάστε εδώ: Ο Κασσελάκης ξεκινά την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με περιοδείες, isyriza και τη Διάνα Βουτυράκου - 3.000 αιτήσεις για τα think tanks του κόμματος


Aποχωρήσεις µε αιχµές και κατά Τσίπρα

Καθηµερινά ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλορροεί και πλέον οι οργανώσεις του βρίσκονται σε καθεστώς διάλυσης. ∆εν υπάρχει νοµός της χώρας όπου να µην καταγράφονται µαζικές αποχωρήσεις µελών από τις οργανώσεις του κόµµατος. Στις Κυκλάδες πρόσφατα παραιτήθηκαν και αποχώρησαν πάνω από εξήντα άτοµα.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον στις ανακοινώσεις των αποχωρησάντων είναι πως ασκείται κριτική και στον Α. Τσίπρα. «Το αρχηγικό µοντέλο µετρήθηκε µε την αριστερή ιστορία στην Ελλάδα και βρέθηκε ελλιπές. Επιβλήθηκε µε τη δηµιουργία τετελεσµένων και τεχνητών πλειοψηφιών από τον πρώην πρόεδρο, καλλιεργήθηκε προσεκτικά για τέσσερα χρόνια και αποδείχτηκε ότι δεν βελτίωσε ούτε την αξιοπιστία ούτε τη λειτουργία του κόµµατος, αντίθετα το έφερε εκλογικά στα όρια της τρίτης θέσης µε απώλεια της µισής του δύναµης σε σχέση µε το 2019», επισηµαίνουν χαρακτηριστικά, ενώ στρέφουν τα βέλη τους και κατά της νέας ηγεσίας.

«Παράλληλα, απόψεις, αξίες, συµπεριφορές, άνθρωποι, ιστορία, διαλεκτική, ό,τι θυµίζει Αριστερά είναι υπό διωγµό. Τη θέση τους έχουν καταλάβει η χυδαιότητα, το πογκρόµ στελεχών µε πειθαρχικά µέτρα αµφιβόλου νοµιµότητας, η δολοφονία χαρακτήρων, το λεξιλόγιο της άκρας ∆εξιάς, η απαγόρευση για την αντίθετη φωνή, ο αυταρχισµός, το ύφος ανωτερότητας, ο αυτοθαυµασµός και ο εγωκεντρικός λόγος. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν µας χωράει πια», σηµειώνουν.


Ο «διερµηνέας»

Χρέη άτυπου «διερµηνέα» εκτελεί ο Νίκος Καρανίκας για λογαριασµό του Στέφανου Κασσελάκη.

Κάθε φορά που µια παρέµβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί αντιδράσεις ή τροφοδοτεί παρεξηγήσεις, έρχεται ο Νίκος Καρανίκας να την ενισχύσει µε επιχειρήµατα. Αυτό έκανε και µε τις αµφιλεγόµενες αναφορές του Στ. Κασσελάκη στους «νοικοκύρηδες» της παλαιάς Ελλάδας.

«Πολιτικά, η καθαριότητα και το νοικοκυριό µεταφράζεται ως το ενδιαφέρον και η ικανότητα να φροντίζεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, τη γειτονιά σου, άρα και τον κόσµο όλο και όπως έλεγε η µοδίστρα µάνα µου, αυτό σηµαίνει ότι ο ‘‘άλλος’’ µπορεί να σε εµπιστευτεί», εξήγησε ο Καρανίκας, κατακεραυνώνοντας όσους την έπεσαν στον πρόεδρο. «Ιστορικά, για τη νοµιµότητα µίλησε ο Ηλίας Ηλιού και ο Τσίπρας µίλησε για νοικοκύρηδες, αλλά όταν το λέει ο Στέφανος Κασσελάκης τότε βγαίνει η τοξικότητα, το κόµπλεξ και η δηµοσιογραφική αηδία της ΕφΣυν µε τα αποκαΐδια της, τους αριστεριστές», σηµείωσε και έφερε ένα προσωπικό παράδειγµα: «Την προηγούµενη βδοµάδα επισκέφτηκα το σπίτι του Χαµπ, πρόσφυγα από Ασία. Ντράπηκα να µπω µε τα παπούτσια και όσο και αν επέµενε, τα έβγαλα και ευτυχώς δεν είχα τρύπιες κάλτσες. Νοικοκύρης, καθαρός, και ας ήταν στο υπόγειο της πολυκατοικίας στο Παγκράτι, και ας είναι µέσα στην καταραµένη φτώχεια. Κάτι µικροαστικά πλουσιόπαιδα µε λίγδα και κατσαρίδες στο σπίτι γιατί πρέπει να τα κάνω πρότυπο»...


Τι θα κάνει ο Τεµπονέρας

Ο κύκλος της διαλυτικής εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει µε την αποχώρηση της οµάδας της Έφης Αχτσιόγλου από το κόµµα. Μένουν µέχρι να δουν εάν από πλευράς Στ. Κασσελάκη υπάρχει σοβαρό πολιτικό σχέδιο για την ανασύνταξη του χώρου. Επίσης εάν αντιληφθούν πως η νέα ηγετική οµάδα κινείται στην κατεύθυνση της καταστρατήγησης του οδικού χάρτη, που περιλαµβάνει και τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο, τότε στην επόµενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής τον ∆εκέµβριο θα έχουµε νέα παρατράγουδα.

Σε αυτή την περίπτωση η προσοχή είναι στραµµένη στον ∆ιονύση Τεµπονέρα, ο οποίος ως επικεφαλής ενός ισχυρού δικτύου στελεχών έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του κόµµατος πως ενδεχόµενη παραβίαση των «συµφωνηθέντων», σε σχέση µε το χρονοδιάγραµµα διεξαγωγής του συνεδρίου, θα σηµάνει αιτία πολέµου. Ηδη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος κάποια στελέχη, που ανήκουν στον πυρήνα της νέας ηγετικής οµάδας, όπως η γραµµατέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, εξέφρασαν τον προβληµατισµό τους για το εάν πρέπει να διεξαχθεί άµεσα το συνέδριο του κόµµατος ή να προηγηθεί µια άλλη διαδικασία. Κάτι δηλαδή σαν Προγραµµατική Συνδιάσκεψη.


Ρεφενές για το νέο κόµµα

Σε πρώτη φάση, οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψουν µε ρεφενέ τις δαπάνες που απαιτούνται για να στηθεί το νέο κόµµα. Αλλωστε, πιο «βολικά» θα τους έρθει να δίνουν από 500 ευρώ έκαστος για να καλύψουν τα έξοδα του ενοικίου για τα γραφεία του πολιτικού τους φορέα, δεδοµένου πως µέχρι τώρα ήταν όλοι υποχρεωµένοι να καταβάλλουν στα ταµεία της Κουµουνδούρου 2.500 ευρώ από τη µηνιαία βουλευτική τους αποζηµίωση. Η αναζήτηση γραφείων για τη στέγαση του νέου κόµµατος έχει βέβαια και την κωµική της διάσταση. Κι αυτό διότι στη συζήτηση που άνοιξε, για το πού θα εγκατασταθούν οι 11, έπεσαν µεταξύ σοβαρού και αστείου προτάσεις να τους παραχωρήσει ένα από τα πολλά διαµερίσµατα που έχει στην κατοχή του ο ανεξάρτητος, πλέον, ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής