Από Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο το μεσημέρι από το Φανάρι - όπου θα  περάσει τα Θεοφάνια, μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους επόμενους έξι μήνες - δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι- θα πρέπει να ανασυγκροτήσει το κόμμα του - το συνέδριο θα γίνει στις 23-25 Φεβρουαρίου- και να δώσει την πρώτη του ουσιαστική μάχη στις κάλπες των ευροεκλογών.  Σε δέκα ημέρες δηλαδή στις 13-14 Ιανουαρίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή όπου εκεί θα τεθούν υπό έγκριση τα συνεδριακά κείμενα. Παράλληλα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη εκλογή των συνέδρων μέσω των νέων Οργανώσεων Μελών.

Διαβάστε ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει καμπάνια για στεγαστικό και ακρίβεια

Η εκλογή στελεχών φυσικά δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο από την στιγμή που πλέον δεν υπάρχουν οι τάσεις, οι οποίες καθόριζαν τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα. Στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος οι οποίοι έχουν εμφανιστεί να διαφοροποιούνται  στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας λέγοντας ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή δεν αποτελούν απειλή  για τον νέο πρόεδρο καθώς  δεν έχουν ομάδα.

Ζητούμενο είναι φυσικά το να σταματήσει η δημοσκοπική  κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στους πολίτες. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα οικονομικά του κόμματος δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το 17% θα πάρει χαμηλώτερη κρατική επιχορήγηση.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η χρηματοδότηση θα ανέρχεται μέχρι το καλοκαίρι του 2027 περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα του κομματικών μέσων για αυτό το διάστημα υπολογίζονται στα 3,6 εκατομμύρια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην εξυγίανση  των ΜΜΕ του κόμματος με την λογική ότι όταν δεν «μπορείς να δίνεις περισσότερα απ΄ όσα έχεις».

Πάντως οι ευρωεκλογές θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκεί θα φανεί τόσο η δουλειά που θα έχει γίνει στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία, ενώ θα κριθεί και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Ό, τι και να γίνει πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί καθώς το διάστημα από την εκλογή του μέχρι τις ευρωεκλογές θεωρείται μικρό.