Την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ, εκφράζει τον προβληματισμό του για τις εσωτερικές διαμάχες (στην ευρωπαϊκή Αριστερά) και βάζει προσωρινά «πάγο» στη Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για παγκόσμια περιοδεία σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Αφρική, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη, όπου θα κάνει Χριστούγεννα.

Η τουρνέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, γίνεται με στόχο την ενεργοποίηση της Διασποράς ενόψει των  ευρωεκλογών και της εισαγωγής της επιστολικής ψήφου, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ομογενείς στα τέσσερα σημεία της οικουμένης να ψηφίσουν. Όχι, όμως, χωρίς σκεπτικισμό στα πέριξ, καθώς στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις για τη μεγάλη διάρκεια της απουσίας του κ. Κασσελάκη από τη χώρα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συνεχή υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις. «Αλίμονο εάν πάνε ακόμα πιο χαμηλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, που τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ως «μάντης κακών», καθώς επιλέγει δημοσίως να περιγράφει συνθήκες «Τιτανικού». «Το παγόβουνο για το κόμμα μας είναι εκεί και περιμένει· το θέμα είναι να το αποφύγουμε», είπε και πάλι (ΣΚΑΪ) και όταν ρωτήθηκε εάν παρομοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον «Τιτανικό», ο πρώην υπουργός το επιβεβαίωσε: «Όποιο καράβι συγκρούεται αποκαλείται “Τιτανικός’’. Πιστεύω ότι έχουμε τα περιθώρια να την αποφύγουμε τη σύγκρουση, γιατί το βλέπουμε το παγόβουνο».

Διαβάστε ακόμα: Προβληµατισµένος με τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Παππάς - Τέταρτο κόμμα στο αστάθµητο δείγµα ο ΣΥΡΙΖΑ

Διχασμός

Κι ενώ ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει βαλίτσες, ο Βάλτερ Μπάιερ μιλώντας στο Euractiv χαρακτήρισε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως «ιδιαίτερες» για την πορεία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος ηγέτης της Αριστεράς που εξελέγη πρωθυπουργός σε επίπεδο Ε.Ε. «Είμαι δυσαρεστημένος από το γεγονός πως, ενώ βιώνουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς, σπαταλούμε ενέργεια σε εσωτερικές διαμάχες. Ο κατακερματισμός δυνάμεων και οι διασπάσεις αποτελούν πάντοτε στοιχείο ήττας», υπογράμμισε ο κ. Μπάιερ αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του γερμανικού Die Linke. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η ευρωπαϊκή Αριστερά να αποτελέσει τον χώρο σύνθεσης κομμάτων διαφορετικού τύπου», τόνισε. Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, περιορίστηκε να πει πως «όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του έστειλα συγχαρητήρια επιστολή» και ότι «είναι αδύνατο να σχολιαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εσωτερικές διαφορές που υπήρξαν στο κόμμα». Ο κ. Μπάιερ ρωτήθηκε και για το νέο σχήμα των «11», αλλά απέφυγε να απαντήσει για το αν η ευρωπαϊκή Αριστερά θα δεχόταν το νέο ελληνικό αριστερό κόμμα στις τάξεις της. «Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο νέο κόμμα. Οπότε η ερώτηση είναι υποθετική. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η δημιουργία νέου κόμματος, παρά μόνο της νέας Κ.Ο. στο Κοινοβούλιο με το όνομα ''Νέα Αριστερά''», σημείωσε.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»