Ο Παύλος Πολάκης έσπασε τη σιωπή του και με μια… αρχηγική συνέντευξη στην «Αυγή» έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον βασικό υπεύθυνο της διπλής εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και ως προέκταση της σημερινής εικόνας του κόμματος.

Κατηγόρησε παράλληλα τους «11» ως αποκλειστικούς υπαίτιους της διάσπασης, μιλώντας για ειλημμένη απόφαση, για την οποία απλώς «εφευρέθηκαν πολιτικές διαφωνίες».


Η σημασία της παρέμβασης Πολάκη

Ο κ. Πολάκης όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αποφύγει να τοποθετηθεί για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του με την εκπνοή του έτους και λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2024 έχει τη σημασία της, καθώς το κόμμα εισέρχεται σε συνεδριακή τροχιά, αλλά και γιατί εσωκομματικά σιγοβράζει η δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη δημόσια σφαίρα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική κατρακύλα.

Ο Χανιώτης βουλευτής απέφυγε να πει κάτι για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, τον οποίο εντέλει, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά, «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι κάτι δεν πήγε καλά στα τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στην αντιπολίτευση. Κατά την κυβερνητική μας θητεία, παρόλο που αναγκαστήκαμε να πορευτούμε με ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, ο λαός μάς επιβράβευσε στο τέλος με ένα 32%. Αντίθετα, έπειτα από τέσσερα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε.


Παύλος Πολάκης: Έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της τετραετίας

Και στη συνέχεια τόνισε με επικριτική διάθεση για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι έγιναν λάθη τόσο κατά τη διάρκεια της τετραετίας (ύφος και ένταση αντιπολιτευτικού λόγου, λάθος επιλογή των θεμάτων που αναδείξαμε κεντρικά, ανοχή στις επιλογές της ΝΔ κατά την πανδημία κ.ά.) όσο και κατά την προεκλογική περίοδο (ατυχείς δηλώσεις τις τελευταίες μέρες, θολό μήνυμα, απεύθυνση γενικά κι αόριστα στον μεσαίο χώρο και όχι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κ.ά.)».

Ο Παύλος Πολάκης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «απολύτως λογικό» να εμφανίζει αυτή την εποχή δημοσκοπική κάμψη δεδομένων όσων συνέβησαν από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά.


Οι δημοσκοπήσεις

«Κατά την προσωπική μου άποψη, τα νούμερα που έχουν δώσει οι διάφορες δημοσκοπικές εταιρείες έχουν διπλή ανάγνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από τη μία, ναι μεν υπάρχει απώλεια ποσοστών, που θεωρώ πως σύντομα θα αναστραφεί. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Στο χέρι μας λοιπόν είναι η ολική ανατροπή», υπογράμμισε.

Για να τονίσει ότι «η επανεκκίνηση θα έρθει όταν λειτουργήσουμε ξανά ως ενιαίο κόμμα, εκπέμποντας με μια φωνή το ίδιο μήνυμα που θα αφορά ένα λαϊκά κατανοητό πολιτικό σχέδιο, ικανό να πείσει συγκεκριμένα πλειοψηφικά κοινωνικά στρώματα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και κυρίως ότι είναι υλοποιήσιμο».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»