Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κος Θανάσης Γλαβίνας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 fm, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Θανάσης Γλαβίνας είπε: «Το σημαντικό είναι να γυρίσουν τα μάρμαρα με κάποιον τρόπο, έστω και υπό δανεισμό. Κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες που έχει ένα κράτος, το να δεχτεί και να δεσμευτεί να επιστρέψει τα μάρμαρα, αυτό που βέβαια εγώ το πιστεύω και πρέπει να το λέμε διεθνώς τουλάχιστον ότι είναι τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα αυτό δεν πρέπει να το αποσιωπήσουμε».

*Διαβάστε εδώ: Μπούγας στα Παραπολιτικά 90,1: Αναγκαία η μεγαλύτερη εποπτεία στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

«Ο κ. Σημίτης στην επιστολή του λέει ότι πρέπει να παρακάμψουμε το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μαρμάρων», σχολίασαν οι δημοσιογράφοι.

«Εδώ μπαίνει και μια εθνική αξιοπρέπεια, η οποία λέει ότι κάτι που σου ανήκει δεν μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι ανήκει στον άλλο», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν είναι υπέρ ενός μακροχρόνιου δανεισμού, απάντησε: «Αυτό είναι σχετικό, γιατί απαιτεί πάρα πολύ επεξεργασία».

«Για να υπάρχουν επίσημες επιστολές του ενός πρωθυπουργού στον άλλο είχε καταλήξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια συγκεκριμένη πολιτική», επισήμαναν οι δημοσιογράφοι.

«Το διάβασα και φυσικά δεν έχουμε ακριβώς την εικόνα των λεπτομερειών πως τέθηκαν αυτά και ποιοι ήταν οι όροι του δανεισμού, γιατί στα νομικά έχουν σημασία και πολύ οι λεπτομέρειες... Νομίζω πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στην ιδιοκτησία, κατανοούμε ότι από τη μεριά της Βρετανίας είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί κάτι τέτοιο ακόμα και αν όλοι συμφωνούνε, ακόμα και αν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα αλλά να είμαστε ρεαλιστές κατανοούμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία να δεχτεί να υπογράψει οπωσδήποτε πολιτικός, αν και το βρετανικό μουσείο είναι το υπεύθυνο, την παραχώρηση δια παντός», σημείωσε ο Θανάσης Γλαβίνας.

«Να βρεθεί ένας τρόπος να επιστρέψουν τα μάρμαρα εδώ, να το συζητήσουμε πράγματι και να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι όροι και πόσο δεσμευτικοί θα είναι για τις δύο χώρες. Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες σε αυτές τις περιπτώσεις», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, το χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο, είναι βέβαια ρυθμισμένο, πληρώνουμε πολλές χιλιάδες ευρώ για την εξόφληση των δανείων μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε φυσικά».

«Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Πληρώνουμε κανονικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, φυσικά έχουμε πολλές δυσκολίες προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και η δράση μας είναι αρκετά λιτή. Καταλαβαίνει κανείς ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο δεν ξοδεύει αφειδώς και ένα κόμμα το οποί προσέχει πάρα πολύ τα οικονομικά του», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κασσελάκη, είπε: «Προξενεί εντύπωση αρχηγός κόμματος να δανείζει το ίδιο του το κόμμα, δεν είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνηθίσει. Σίγουρα το πρώτιστο είναι οι εργαζόμενοι να έχουν τα χρήματά τους ειδικότερα τις μέρες των Χριστουγέννων ο τρόπος να το κάνει ο πρόεδρος με έναν εσωτερικό δανεισμό προκαλεί εντύπωση και σίγουρα απαιτεί και διαφάνεια για το πώς γίνεται αυτό και με ποιους όρους. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι πρωτοφανές».

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε: «Έχει εκφραστεί ήδη δημοσίως και δια του προέδρου το Σεπτέμβριο ότι είμαστε θετικοί στη ρύθμιση. Είναι η απόλυτη ισότητα των δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όπως επιβάλει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας, ως εκ τούτου είμαστε θετικοί στον γάμο των ομοφύλων, φυσικά αυτό απαιτεί να δούμε το τελικό νομοσχέδιο».

Ερωτηθείς αν θα μπει κομματική πειθαρχία, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν έχει συζητηθεί. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εξηγηθεί σωστά για να κατανοήσουν όλοι και να είναι θετικοί. Ως προς τον γάμο δεν νομίζω να υπάρχει ζήτημα, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα επιμέρους όπως στην τεκνοθεσία, η οποία πρέπει να δούμε τι θα δημιουργεί, αλλά αυτό απαιτεί σίγουρα μια περαιτέρω συζήτηση».