Κόντρα Λάζαρου Κυρίζογλου - Χάρη Δούκα για την προεδρία αναμένεται στο επικείμενο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Μετά τον Λάζαρο Κυρίζογλου, που στηρίζεται επισήμως από τη ΝΔ, υποψήφιος θα είναι και ο Χάρης Δούκας, επικεφαλής ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος, το οποίο θα στηριχθεί όπως όλα δείχνουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κώστας Ζαχαριάδης έσπευσε αμέσως να χαιρετίσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Σύμμαχος του Δούκα ο Μώραλης για την "Ανάπλαση ΑΕ"


Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ, με στόχο τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την παντοδυναμία της φιλελεύθερης παράταξης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ δηλώνω παρών και θέτω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Καλώ όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι πόλεις μας, τα χωριά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Δούκας, ο οποίος βρήκε θερμό υποστηρικτή στο πρόσωπο του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αναφορικά με την τροπολογία για την Ανάπλαση ΑΕ.

Ο κ. Μώραλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του στην αποβολή του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι ο ίδιος αδυνατεί να διανοηθεί το γεγονός να μην εκπροσωπείται η δημοτική Αρχή στην Ανάπλαση ΑΕ και μάλιστα για έργα που αφορούν την πόλη.

*Διαβάστε εδώ: Γιάννης Μώραλης στα Παραπολιτικά 90,1 για "Ανάπλαση ΑΕ": Η κεντρική διοίκηση θέλει να ελέγχει πλήρως την αυτοδιοίκηση

Πολύ δύσκολη η ανατροπή των συσχετισμών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Η ανατροπή πάντως των συσχετισμών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Οι δήμοι που ανέδειξαν δημοτικές Αρχές με αναφορά στη ΝΔ ξεπερνούν τους 200 σε σύνολο 332. Στο ΠΑΣΟΚ πρόσκεινται 90-100 δήμαρχοι, στον ΣΥΡΙΖΑ 12-14 και στο ΚΚΕ 6.

Με βάση αυτό τον συσχετισμό δυνάμεων, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα συγκροτήσουν το εκλογικό σώμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί στις 5, 6 και 7 Μαρτίου, θα ανήκουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους στον χώρο της ΝΔ. Το ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει επισήμως η ΝΔ έχει επικεφαλής τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, μέχρι πρότινος επικεφαλής ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού σχήματος στον χώρο της φιλελεύθερης παράταξης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που έχει επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου.

Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα σχεδιάζει την «ολική επαναφορά» του στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ανέκαθεν διατηρούσε αξιόλογες δυνάμεις, με στόχο να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό μέτωπο με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Συμβασιούχοι η "καυτή πατάτα" για τον Δούκα


«Καυτή πατάτα» στα χέρια του Χάρη Δούκα αποτελούν οι 302 συμβασιούχοι COVID, τους οποίους θα «κληρονομήσει» από τον Κώστα Μπακογιάννη και οι οποίοι εργάζονται στον δήμο με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Έως τις 24 Ιανουαρίου 2024 ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, που μετατρέπει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 302 συμβασιούχων COVID σε αορίστου χρόνου, όπως επιβάλλει το άρθρο 37 του νόμου 4915/2022. Σε διαφορετική περίπτωση, η διοίκηση του δήμου θα βρεθεί αντιμέτωπη με καταλογισμό της δαπάνης μισθοδοσίας των συμβασιούχων και πειθαρχικές κυρώσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22 Δεκεμβρίου