Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βγάλει εκτός της «Ανάπλασης ΑΕ» τον δήμο Αθηναίων, ο Γιάννης Μώραλης είπε: «Η σχέση αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Άλλες φορές είναι καλύτερη, άλλες φορές είναι χειρότερη, αλλά δεν είναι μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σχέση ελέγχου της κεντρικής διοίκησης προς την αυτοδιοίκηση. Η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να ελέγχει και να καθοδηγεί, για να μην πω ποδηγετεί την αυτοδιοίκηση. Αυτό συμβαίνει τριάντα χρόνια δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Για παράδειγμα αυτό που έγινε με την Αθήνα Ανάπλαση ΑΕ είναι κάτι χαρακτηριστικό και φυσικά λάθος. Δεν μπορεί δηλαδή σε ένα φορέα, ο οποίος σχεδιάζει αναπλάσεις είτε στην Αθήνα είτε σε όλη την Ελλάδα, να μην συμμετέχει η αυτοδιοίκηση».

*Διαβάστε εδώ: Χάρης Δούκας για "Ανάπλαση Α.Ε.": Θα γίνονται αναπλάσεις ή θα κάνουμε Real estate;


Γιάννης Μώραλης: Η κεντρική διοίκηση θέλει να ελέγχει πλήρως την αυτοδιοίκηση

«Τώρα γίνεται μια ανατροπή και ο τρόπος που γίνεται δηλαδή μια τροπολογία σε ένα βράδυ χωρίς διαβούλευση χωρίς συζήτηση, είναι κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν υπολογίζει η κεντρική διοίκηση τόσο την αυτοδιοίκηση και δη το δήμο Αθηναίων στην όλη λειτουργία. Αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ένας σεβασμός εκατέρωθεν, ώστε να μπορούμε να κουβεντιάζουμε», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί σε μια εταιρεία που κάνει αναπλάσεις, ανά την Ελλάδα να δεχτώ, να μην συμμετέχουν οι δήμαρχοι!», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

«Η κεντρική διοίκηση θέλει να ελέγχει πλήρως την αυτοδιοίκηση. Το «αυτό» της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει αυτοτέλεια, δεν υπάρχει ανεξάρτητη οικονομία στην αυτοδιοίκηση, είμαστε απόλυτα ελεγχόμενοι από την κεντρική διοίκηση και από διάφορους φορείς του δημοσίου», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου, ο Γιάννης Μώραλης επισήμανε: «Τον σταυρό σας θα κάνετε και τα επόμενα χρόνια, αυτή είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Αν θέλουμε να λέμε ότι σε 15 μήνες θα φτιάξουμε αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική και δεν θα ξαναπλημμυρίσουμε, είναι για να λέμε πράγματα που ακούγονται εύκολα στους δημότες. Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σε λιγότερο από κάποια χρόνια. Οι εγκρίσεις, οι ενστάσεις, πιθανά προσφυγές στο ΣτΕ και όλα αυτά τα οποία φρενάρουν την ταχύτητα στα δημοσία έργα ισχύουν ακόμα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Άρα παρά την επιθυμία του περιφερειάρχη τον οποίο εγώ πιστεύω και παρά τους καλούς συναδέλφους δημάρχους που εξελέγησαν στο Λεκανοπέδιο είναι πολύ απίθανο και πολύ δύσκολο αν δεν έχουν ξεκινήσει έργα να γίνουν τώρα αντιπλημμυρικά και να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα δύο χρόνια. Ίσως στην πενταετία μέσα να έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε το Λεκανοπέδιο».