Νέες ισορροπίες στο αυτοδιοικητικό σκηνικό έφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου, με τα καινούρια δεδομένα να αναμένεται να αποτυπωθούν στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία των συνδικαλιστικών οργάνων σε δήμους και περιφέρειες, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αντίστοιχα.

Οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εποπτικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναμένεται να πραγματοποιούν τον Μάρτιο, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στις περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας, από τις οποίες θα προκύψουν οι εκλέκτορες για τις εκλογές της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εκλογές στις ΠΕΔ θα διεξαχθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το χρίσμα της ΝΔ για την προεδρία της ΚΕΔΕ πήρε επισήμως ο  δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σημερινός πρόεδρος της Ένωσης μετά την υπουργοποίηση Παπαστεγίου, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων, καθώς αποτελούσε τον εκλεκτό της ΝΔ για την ΚΕΔΕ.

Τζιτζικώστας για την Ένωση Περιφερειαρχών 

Από το στρατόπεδο της ΝΔ ο περιφερειάρχης που θα ηγηθεί της παράταξης του κόμματος στην ΕΝΠΕ είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σημερινός πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για τρίτη φορά με 60,28%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχαιρεσίες του 2019 η παράταξη της ΝΔ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία, 325 ψήφων σε σύνολο 512 ψηφισάντων, καταλαμβάνοντας 19 έδρες από τις 31 του ΔΣ και πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε εκλεγεί ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τα σενάρια για την ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παράταξη των «γαλάζιων» δημάρχων με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, αναμένεται να εκλέξει 17 έδρες, που απαιτούνται για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Εξάλλου, σε περισσότερους από 200 δήμους της επικράτειας σε σύνολο 332, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι έχουν αναφορές στον χώρο της ΝΔ.

Οι ισορροπίες, ωστόσο, φαίνεται να διαταράσσονται στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η «αντάρτικη» υποψηφιότητα του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος με ανεξάρτητο συνδυασμό. Ο κ.Κωνσταντέλλος έχει ερείσματα κυρίως σε δήμους της Αττικής και όχι στη υπόλοιπη επικράτεια και σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα μπορούσε ο συνδυασμός του εκλέξει περισσότερες των δύο εδρών, ενώ σε περίπτωση που η παράταξη Κωνσταντέλλου, διακινδυνεύεται η πλήρης αυτοδυναμία της παράταξης Κυρίζογλου.

Υποψηφιότητα Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ

Ενδιαφέρον έχουν και οι ζυμώσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις επερχόμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ, με την παράταξη που θα κατεβάσει η Χαριλάου Τρικούπη να στοχεύει στις 9 με 10 έδρες στη σύνθεση του νέου ΔΣ. Έως σήμερα ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του «πράσινου» χρίσματος έχει εκδηλώσει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επανεξελέγη με ποσοστό 72,94%. Ακόμη ένα όνομα που «παίζει» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα του Νίκου Ανδρουλάκη και επανεξελέγη πανηγυρικά με 65,79% δήμαρχος Χανίων.

Η τελική απόφαση ωστόσο για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στις αρχαιρεσίες της ΚΕΔΕ θα κριθεί από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, η υποψηφιότητα του οποίου αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο για τον επικεφαλής της παράταξης της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θεωρείται δεδομένο ότι στην περίπτωση που ο νέος δήμαρχος της Αθήνας πει το «ναι» για την ΚΕΔΕ σταματούν οι συζητήσεις περί άλλων υποψηφιοτήτων. Ο ίδιος πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί του πράσινου συνδυασμού για την προεδρία της Ένωσης. 

Μειωμένη σε σχέση με το 2019 είναι, από την άλλη πλευρά, η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημοτικά συμβούλια της χώρας, με τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου να έχουν αποτυπωθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος σχηματισμός των 11, Νέα Αριστερά, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και σε επίπεδο εκπροσώπησης στην ΚΕΔΕ.

Τα ονόματα από το χώρο που ακούγονται για επικεφαλής είναι αυτό του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη διάσπαση εκτιμάτο ότι μπορούσε να διεκδικήσει τρεις έδρες στο ΔΣ της Ένωσης. Μία έδρα αναμένεται να λάβει η παράταξη του ΚΚΕ.

Ο δήμαρχος Γαλατσίου εκ νέου υποψήφιος για την ΠΕΔ Αττικής

Με ενδιαφέρον αναμένεται Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, όπου ο νυν πρόεδρος και επανεκλεγείς δήμαρχος Γαλατσίου με ποσοστό 72,69%, Γιώργος Μαρκόπουλος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Ένωσης. Η παράταξη του «γαλάζιου» δημάρχου Γαλατσίου στις εκλογές για την ηγεσία της ΠΕΔΑ το 2019 είχε αναδειχθεί νικήτρια με 149 ψήφους, εκλέγοντας 13 έδρες σε σύνολο 25.

Το ΠΑΣΟΚ στην Αττική έχει δυναμική 20 δήμαρχων και ενδιαφέρον για υποψηφιότητα στη ΠΕΔΑ έχει εκδηλώσει ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται τρεις εκλεγμένοι δήμαρχοι και έχει ακουστεί η υποψηφιότητα της Τίνα Καφατσάκη, ωστόσο στην περίπτωση που η δήμαρχος θέσει υποψηφιότητα στην ΚΕΔΕ, δημιουργείται κενό.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο E-OTA της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 9/12