Εμφανή βήματα προς την Κεντροαριστερά κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να κερδίσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μετά την εκλογική ήττα του κόμματός τους το εγκατέλειψαν ακολουθώντας άλλα μονοπάτια.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τους πολίτες που βρίσκονται στη μεσαία τάξη και το 2015, αντιδρώντας στα κόμματα που έφεραν τα μνημόνια, είχαν συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση αυτών των ανθρώπων δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απογοήτευσε αρκετούς ψηφοφόρους από αυτόν τον χώρο, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλα είχαν υποσχεθεί και τελικά άλλα έκαναν.

Παράλληλα, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ λίγα στελέχη υπερασπίστηκαν το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, δίνοντας απαντήσεις στο αντιΣΥΡΙΖΑϊκό μέτωπο, το οποίο συστηματικά αποδομούσε όλες τις αποφάσεις της πενταετίας 2015-2019.
Ετσι, σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να πιάσει τα πράγματα από την αρχή αποκαθιστώντας το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο, δικό του κεφάλαιο για την Αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την κυβέρνηση, υπήρχαν 0 ευρώ στα ταμεία. Η χώρα έπρεπε να χτίσει κάποιο “μαξιλάρι”. Είμαι πολύ συγκεκριμένος: κάποιο “μαξιλάρι”, ώστε να μπορεί να βγει από τα μνημόνια. Αρα, αναγκαστικά θα είχαμε και τρίτο μνημόνιο. Δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, αναγκαστικά θα είχαμε και τρίτο μνημόνιο».

Να παρουσιάσει τα θετικά κομμάτια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Κασσελάκης

Αλλά και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Στ. Κασσελάκης υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι σήμερα ο πρωθυπουργός εφαρμόζει την ίδια πολιτική. «Οπως είναι στο Κυπριακό, που αναφέρεται στο Κραν-Μοντανά, όπως είναι στις Πρέσπες, που την κατηγορούσε προεκλογικά ότι δεν θα την εφαρμόσει, θα την αναιρέσει. Και τώρα με το που εξελέγη πριν από 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα και ούτε καν εφαρμόζει τις θετικές ρήτρες της συμφωνίας. Αρα, το να λες ένα κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει τον τόπο υπεύθυνα, με χρηστή διοίκηση και στα οικονομικά και στην εξωτερική πολιτική, να το αποκαλείς “εθνική εξαίρεση” είναι προσβολή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του λαού. Αρα, πρέπει να το ανακαλέσει, πρέπει να το ανασκευάσει». Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί λοιπόν να παρουσιάσει από άλλη οπτική τα θετικά κομμάτια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολίτες να απεγκλωβιστούν από την αρνητική εικόνα που υπάρχει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα, λέγοντας ότι η Ν.Δ., η οποία εξελέγη με βασικό αφήγημα την ασφάλεια των πολιτών, εμφανίζεται σήμερα να μην μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να προσεγγίσει την Ομογένεια -καθώς θεωρεί ότι γνωρίζει καλά τα θέματα που την αφορούν-, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Ετσι, λίγο πριν παρουσιαστεί στον Στρατό, τον Μάρτιο, θα κάνει μια περιοδεία στην Αμερική και στον Καναδά, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται να πάει στην Αυστραλία και ίσως στην Αφρική. Μέχρι τότε θα συνεχίσει τις περιοδείες στην Ελλάδα, επιμένοντας στην αδιαμεσολάβητη επαφή του με τους πολίτες.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της Νέας Αριστεράς

Εν τω μεταξύ, στο στρατόπεδο της διάσπασης, αυτό της «Νέας Αριστεράς», τα πράγματα για την ώρα μοιάζουν να είναι μουδιασμένα, καθώς οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό έχει λειτουργήσει ανασταλτικά για κάποια στελέχη που επρόκειτο να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα, καθώς τελικά δεν το αποφάσισαν εξαιτίας της κακής δημοσκοπικής εικόνας της κίνησης. Επισήμως τα στελέχη που αποχώρησαν υποστηρίζουν ότι η εικόνα αυτή είναι πρόσκαιρη και ότι θα αλλάξει με το που θα ξεκινήσουν τα προβλήματα μέσα στον χειμώνα.

Εχοντας μάλιστα επιλέξει να ακολουθήσουν άλλη τακτική από αυτήν του Στέφανου Κασσελάκη -που στηρίζει όλη τη δυναμική του στην επαφή με τον κόσμο- , οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να έχουν κυρίως μια δυναμική παρουσία στη Βουλή. Ακόμα, το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν βρίσκει τη συναίνεση στελεχών που προέρχονται από την ομάδα των «6+6», αλλά ούτε και την Εφη Αχτσιόγλου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η βουλευτής του Δυτικού Τομέα έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι μέσα στη Βουλή δεν υπάρχει, τουλάχιστον για την ώρα, κόμμα με το οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Με τον μοναδικό που, όπως φαίνεται, προχωράει το θέμα της συνεργασίας για την Ευρωβουλή είναι με τον Πέτρο Κόκκαλη και τους οικολογικούς φορείς που εκπροσωπεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»