Ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να έχει περάσει σε µία νέα -πιο ήρεµη- εποχή µετά τη διάσπαση του κόµµατος, τα προβλήµατα ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν µε τις ιδεολογικές τάσεις του κόµµατος, αλλά µε αυτή καθαυτή την ύπαρξή του, η οποία είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τα οικονοµικά του κόµµατος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης -ως οικονοµολόγος- σχετικά νωρίς κατάλαβε ότι εάν δεν βρει οικονοµικούς πόρους το κόµµα κινδυνεύει, καθώς πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένας ολόκληρος µηχανισµός που κρατά την Κουµουνδούρου ακόµα ζωντανή.


Τα κομματικά ΜΜΕ και η κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, τα πράγµατα µοιάζουν λίγο πιο εύκολα -αν και τα χρήµατα τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία τους είναι πάρα πολλά.

Η ευκολία ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως άνθρωπος της αγοράς, µπορεί να αναζητήσει στήριξη στις διαφηµιστικές καµπάνιες µεγάλων εταιρειών, προκειµένου να πληρωθούν οι µισθοί των εργαζοµένων στην «Αυγή», στο avgi. gr και στο «Κόκκινο».

Τα πράγµατα γίνονται πιο πολύπλοκα µε τους µισθούς των επαγγελµατικών στελεχών, καθώς έπειτα από δύο εθνικές εκλογές και δύο εσωκοµµατικές διαδικασίες για την αναδείξη του νέου προέδρου το ταµείο είναι µείον. Η κρατική επιχορήγηση µε το ζόρι αρκεί για τα λειτουργικά έξοδα και τους µισθούς των στελεχών που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή.


Με μηνύσεις απειλούν τα επαγγελµατικά στελέχη που πήγαν στη Νέα Αριστερά

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται τη συγκεκριµένη στιγµή να προστεθεί και το γεγονός ότι πολλά επαγγελµατικά στελέχη του κόµµατος, τα οποία αποχώρησαν µε τη διάσπαση -και σήµερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά-, ζητούν αποζηµιώσεις.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς χρήµατα δεν υπάρχουν τη συγκεκριµένη στιγµή ούτε για τις βασικές λειτουργίες του κόµµατος. Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς από την πλευρά τους επιµένουν ότι έχουν δουλέψει πολλά χρόνια στο κόµµα για να αφήσουν τις αποζηµιώσεις τους και απειλούν µε µηνύσεις και δικαστήρια.

Φυσικά, η απάντηση της Κουµουνδούρου είναι ότι οι ίδιοι επέλεξαν να φύγουν και άρα δεν δικαιούνται τίποτα. Αρκετοί από αυτούς εµφανίζονται πάντως τώρα να ζητούν αποζηµιώσεις επιτιθέµενοι στον νέο πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από µερικές µέρες πρώην βουλευτής, που έγινε επαγγελµατικό στέλεχος µε πρόταση της Οµπρέλας, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αφήσει την αποζηµίωσή του για να την κάνει η Θεοδώρα Τζάκρη γόβες». Το

όλο θέµα έχει να κάνει µε το νόµιµο και ηθικό, καθώς όσοι ζητούν αποζηµίωση θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόµµα εξουσίας και από τη δική τους δουλειά. Παράλληλα, προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε ηλικία που δεν µπορούν να βρουν εύκολα νέα εργασία. Μόνο που -όπως λένε στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης- εδώ προκύπτει το εξής θέµα: Ποιος άλλος εργαζόµενος µπορεί να απαιτήσει αποζηµίωση από τον εργοδότη του όταν παραιτείται από τη δουλειά του και φυσικά ποιος εργοδότης θα του τη δώσει;


Σοβαρό λειτουργικό πρόβληµα

Την ίδια στιγµή στην Κουµουνδούρου υπάρχει σοβαρό λειτουργικό θέµα, καθώς εξαιτίας της έλλειψης χρηµάτων δεν µπορούν να γίνουν προσλήψεις. Με λίγα λόγια, όσοι έχουν αποµείνει στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος κάνουν τα πάντα.

Οµως πέρα από το οικονοµικό µπέρδεµα, υπάρχει και το ιδεολογικό, το οποίο αναδείχθηκε µέσα από την περίπτωση της δηµοσιογράφου Ευγενίας Λουπάκη, και το οποίο έχει να κάνει µε αυτούς που παρέµειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστηρίζουν τη Νέα Αριστερά.

Η γνωστή δηµοσιογράφος ποτέ δεν έκρυψε τη συµπάθειά της για την Εφη Αχτσιόγλου, την οποία στήριξε προσωπικά στην εσωκοµµατική διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου. Οµως, όπως είναι γνωστό, τα πράγµατα ήρθαν αλλιώς και η Εφη Αχτσιόγλου και η οµάδα που τη στήριξε βρέθηκαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχνοντας µάλιστα έναν νέο πολιτικό φορέα, τη Νέα Αριστερά.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη δηµοσιογραφική εµπειρία της Ευγενίας Λουπάκη, ζήτησε και έκανε µαζί της την πρώτη του συνέντευξη µε το κοινό. Πριν από λίγες µέρες, ωστόσο, η Ευγενία Λουπάκη σε ανάρτησή της -προφανώς εν αγνοία της- υιοθέτησε fake news που αφορούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δηµοσιογράφος ζήτησε συγγνώµη για την ανάρτηση, µόνο που ο πρόεδρος θεώρησε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει για να πέσουν οι τόνοι, κάποιοι δεν του έχουν συγχωρέσει ότι κέρδισε στις εσωκοµµατικές εκλογές. Τελικά, ύστερα από πολλές εντάσεις και παρεµβάσεις η Ευγενία Λουπάκη παραιτήθηκε από το «Κόκκινο».

Ερωτηθείς ο κ. Κασσελάκης για την αποχώρηση της δηµοσιογράφου, απάντησε: «Το ‘‘Κόκκινο’’ είναι ένα κοµµατικό ραδιόφωνο που έχει τη δική του διοίκηση. Μπορείτε να απευθύνετε την ερώτηση στη διοίκηση και στους εργαζόµενους του σταθµού. Ως πρόεδρος, το µόνο που έχω προλάβει να κάνω είναι να έχω δουλέψει πολύ σκληρά τις τελευταίες εβδοµάδες, να κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε οι εργαζόµενοι του σταθµού να µπορούν να πάρουν το ∆ώρο τους τα Χριστούγεννα, εν µέσω µιας πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης για το κόµµα µας. Οπως ξέρετε, αλλάζουν τα οικονοµικά µας από του χρόνου. Θα έχουµε 3 εκατ. ευρώ λιγότερη επιχορήγηση. Είναι πολύ δύσκολες οι οικονοµικές συνθήκες για τα κοµµατικά µέσα και πραγµατικά έχω καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να µπορέσουµε να σταθούµε στα πόδια µας µέχρι στιγµής».

Οπως είπε, «στόχος είναι προφανώς τα κοµµατικά µέσα να παραµείνουν σε λειτουργία».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής