Μαίνονται οι συγκρούσεις στον ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑϊκό χώρο, την ώρα που η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος (από την GPO για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ») δείχνει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να κινούνται ολοταχώς προς την ανυποληψία, καταγράφοντας μονοψήφια ποσοστά.


Η επίθεση Κασσελάκη στους "11"

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να εντείνει τις επιθέσεις και μάλιστα σε υψηλούς τόνους κατά των «11» υιοθετώντας χαρακτηρισμούς της ΣΥΡΙΖΑϊκής blogόσφαιρας περί «τραπεζικής Αριστεράς», κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αποδίδει στους αποχωρήσαντες την αποκλειστική ευθύνη της διάσπασης, ισχυριζόμενος ότι είχαν σχεδιάσει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών μη αποδεχόμενοι την ήττα τους.

Διαβάστε ακόμα: Κασσελάκης: Από το βράδυ που εκλέχτηκα πρόεδρος οι "11" σχεδίαζαν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο

Συμφέροντα

Εκτός από τα πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή άφησε βαριές αιχμές κατά όλων όσοι αποχώρησαν από το κόμμα, εμμέσως όμως και κατά του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτησή του από το κεντρικό κομματικό όργανο.

«Και μιας και αναφέρθηκα στους servicers, θεωρώ, επειδή ακούγονται πολλά περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers στις τράπεζες. Και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι», δήλωσε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των διαρκών συγκρούσεων.


Η απάντηση Τσακαλώτου και Τζανακόπουλου

Στις ευθείες βολές του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του. «Όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Και στη συνέχεια τονίζει: «Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών και μη, είναι να παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αίσθηση όμως προκάλεσε η οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς εμπλέκει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα. Κληθείς (ΑΝΤ1) να σχολιάσει τη δήλωση Κασσελάκη περί «αυλικών», είπε ότι «πρόκειται περί χυδαιότητας, έχει πει διάφορα κατά καιρούς, μας έχει συνηθίσει» και πρόσθεσε: «Να τον χαίρονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας».


Αντιδράσεις

Η κατηγορία Κασσελάκη, ωστόσο, δεν ενόχλησε μόνον την πλευρά των «11», αλλά υπήρξε εσωτερικός αντίλογος από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο κατά την τοποθέτησή του στην ΚΕ και αφού είχε προηγηθεί η αιχμηρή ομιλία του προέδρου. «Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι. Δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα, δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος κι ενώ οι εσωτερικές αντεγκλήσεις στην Κουμουνδούρου φαίνεται να συνεχίζονται.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, λόγου χάρη, στην ίδια συνεδρίαση ταύτισε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ με τον «Τιτανικό» και την έως τώρα πορεία με γραμμή σύγκρουσης με παγόβουνο. «Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το παγόβουνο των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις τώρα ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το παγόβουνο. Μετά, θα είναι αργά», είπε ο κ. Ραγκούσης, προειδοποιώντας ότι η απώλεια της δεύτερης θέσης στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου θα συνιστά ήττα στρατηγικών διαστάσεων μη αναστρέψιμη.


Η ευχαρίστηση Κασσελάκη για τον iSYRIZA

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στον iSYRIZA, ανακοινώνοντας παράταση των αιτήσεων για τη συμμετοχή στα think tank έως τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

«Έτσι ξεκινάει η Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κοινωνία. Από εσάς», σημειώνει κάνοντας αναφορά στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που πιάνει δουλειά για να προετοιμάσει το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου του 2024. Στην ΚΟΕΣ θα συμμετάσχει και η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η Ζανέτ.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή