Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην ελληνική κυβέρνηση την επομένη της συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της επιτυχούς διοργάνωσης του 5ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που, αφενός, επισφράγισε τον εναρκτήριο κύκλο του Οδικού Χάρτη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο και, αφετέρου, έθεσε τα θεμέλια για τα επόμενα κρίσιμα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μάς επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, το εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο. Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Μάλιστα, στελέχη που είχαν ενεργό ρόλο και στις προηγούμενες συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες τονίζουν πως προχθές είδαν στην Αθήνα έναν... άλλο Ερντογάν, με διάθεση να εμπεδώσει αυτό το άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στις δύο χώρες εγκαινιάζοντας μια περίοδο νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θερμό κλίμα

«Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπήκε απλώς ένα λιθαράκι, έγινε ένα σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», επέμεινε κατά τη δική της ανάγνωση η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι. Το ιδιαιτέρως θερμό κλίμα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν -λόγω σε σημαντικό βαθμό της στροφής 180 μοιρών τουλάχιστον σε επίπεδο ύφους και ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας- σημάδεψε και το γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου δεν έλειψαν τα αστεία, οι αβρότητες, οι αστεϊσμοί και τα χαριτωμένα ενσταντανέ τόσο για το μενού όσο και για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Όπως σας ενημέρωσε εγκαίρως από τις αρχές της εβδομάδος η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», οι δύο ηγέτες επικύρωσαν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου με έμφαση στη συστηματοποίηση των συναντήσεων υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως την Άγκυρα μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, πιθανώς εντός του Απριλίου, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν εκ νέου συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις αρχές Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Για αποτελέσματα ''καλύτερα του αναμενομένου'' κάνουν λόγο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης

Πρόσκληση

Εξάλλου, μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί και σε ακόμη μία πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για τη θετική ατζέντα και πλαισιωμένος από 100 και πλέον Έλληνες επιχειρηματίες, θα μεταβεί στην Πόλη για να συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Εντός του Φεβρουαρίου, επίσης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα μεταβεί επίσης στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακσαπάρ, με θέμα τον πολιτικό διάλογο. «Ανοιχτή» είναι και η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα αυτή τη φορά. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι δυο τους συνυπάρχουν συχνά σε διεθνή φόρα και είναι ούτως ή άλλως σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Η μεταξύ τους συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού για τον πολιτικό διάλογο είτε ύστερα από αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ώριμες οι συνθήκες, ώστε να εισέλθουν οι δύο χώρες σε πιο λεπτομερείς διαβουλεύσεις γύρω από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και πιθανόν και στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να επαναληφθούν επί ελληνικού εδάφους αυτή τη φορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο.

Καλή προετοιμασία

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως το νέο προχθεσινό ελληνοτουρκικό ραντεβού ήταν εξόχως σημαντικό και ουσιαστικό καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, είχε συγκεκριμένα παραδοτέα. «Χτίζουμε σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης, οι οποίες εδράζονται στην ειλικρίνεια, στη σοβαρότητα και την πολύ καλή προετοιμασία», σημειώνουν με νόημα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές και αποκαλύπτουν πως και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα δύο φορές, προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποπειραθεί να συμφωνήσουν επί ενός κειμένου, όπως αυτό της Κοινής Διακήρυξης για τη Φιλία και την Καλή Γειτονία, ωστόσο, οι συγκεκριμένες προσπάθειες δεν είχαν ευοδωθεί.

Έτερη πηγή πληροφόρησης αποκαλύπτει πως ο βασικός συντάκτης του εν λόγω κειμένου, αφού ελήφθη η σχετική απόφαση, δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι στην ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας πήραν τον λόγο μόνον οι δύο ηγέτες και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κρίσιμο ρόλο τους στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Επιτυχημένη η επίσκεψη στην Αθήνα, ανοίγει νέα σελίδα - Ας τελειώσουμε τα dogfights στο Αιγαίο

Εύσημα από ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν σθεναρά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα και τη συμφωνία σύσφιγξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Αναντολού. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή», πρόσθεσε το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή