Η εβδοµάδα που ξεκινά αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Χωρίς δόση υπερβολής, το εάν θα παγιωθεί ή όχι το εύθραυστο καλό κλίµα που καλλιεργήθηκε από τον φονικό σεισµό της 6ης Φεβρουαρίου και µετά θα εξαρτηθεί από την έκβαση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας.

Η «Απογευµατινή» της Κυριακής αποκαλύπτει τι θα συζητηθεί, τον στόχο της Αθήνας, τις επιδιώξεις της Αγκυρας, τις εκτιµήσεις των δύο πλευρών και φυσικά τα υπουργικά «ντουέτα» που θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Διαβάστε ακόμα: ''Πυρετός'' για το τρίτο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα επόμενα βήματα που αναμένεται να κλειδώσουν στον ''οδικό χάρτη''


Πότε φτάνει στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν

Οι δρόµοι στην Αθήνα δεν θα κλείσουν µόνο την Τετάρτη, ανήµερα της «µαύρης» επετείου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και την Πέµπτη 7 ∆εκεµβρίου. Το κέντρο θα είναι «αστακός» για την πολυαναµενόµενη άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργών και συνεργατών του. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α» της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναµένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα στις 11 το πρωί.

Συνοδεία µεγάλης αυτοκινητοποµπής ο Ταγίπ Ερντογάν θα µεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα συναντήσει την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συναντά τον Τούρκο οµόλογό του, Χακάν Φιντάν. Αλλωστε, οι δύο υπουργοί αποτέλεσαν τους ενορχηστρωτές της ελληνοτουρκικής συνάντησης. Παράλληλα, θα γίνονται και οι κατ’ ιδίαν επαφές των υπόλοιπων υπουργών.

Αµέσως µετά, ο Τ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίµου. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και οι διπλωµατικοί σύµβουλοι των δύο ηγετών: η Αννα-Μαρία Μπούρα και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά το κρίσιµο αυτό ραντεβού, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Ερωτήσεις δεν προβλέπονται, ίσως για να µην µπει στον «πειρασµό» ο Τ. Ερντογάν να βγει εκτός κειµένου, προκαλώντας µε τον τρόπο που προκάλεσε στο Βερολίνο, µπροστά στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Μετά το διπλωµατικό επεισόδιο στο Λονδίνο µε υπογραφή Σούνακ, µια ρήξη µε την Τουρκία είναι το τελευταίο που θα ήθελε η Ελλάδα. Η εκτίµηση της Αθήνας, πάντως, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα προκαλέσει. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολοµέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κ. Μητσοτάκη και τον Τ. Ερντογάν µε τη µορφή γεύµατος εργασίας, στο Μέγαρο Μαξίµου.


Τα «ντουέτα»

Τα υπουργικά δίδυµα έχουν κλειδώσει. Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έχει «ανοίξει» τον πολιτικό διάλογο µε τον Τούρκο οµόλογό της, Μπουράκ Ακσαπάρ, θα συµµετάσχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αρµόδιος για την Οικονοµική ∆ιπλωµατία.

Ο κ. Φραγκογιάννης έχει τρέξει τη λεγόµενη «θετική ατζέντα» µε τους Τούρκους και θα συζητήσει την επικαιροποίηση της ενεργειακής µας συµφωνίας. Ενα deal που αποκάλυψε η «Α» την περασµένη Κυριακή και έχει να κάνει µε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας.

Οι υπουργοί Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, αναµένεται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα έχει απέναντί του τον Μεχµέτ Σιµσέκ. Ο υπουργός Μετανάστευσης, ∆ηµήτρης Καιρίδης, θα συνοµιλήσει µε τον υπουργό Εσωτερικών της γείτονος, Αλί Γερλίκαγια. Οι δυο τους έχουν κάνει την προεργασία για την πολυαναµενόµενη συµφωνία για το Μεταναστευτικό. Η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη θα συζητήσουν µε τον Τούρκο υπουργό, Μεχµέτ Ερσόι, και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, µε τον Γιουσούφ Τεκίν.


Αµοιβαία βούληση

Οποιος πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα λύσουν το θέµα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ την ερχόµενη Πέµπτη, πλανάται. ∆εν είµαστε ακόµα εκεί.

Αρµόδιες πηγές λένε στην «Α» της Κυριακής ότι ο βασικός στόχος των δύο πλευρών είναι να επιβεβαιωθεί η αµοιβαία βούληση να συζητάµε ώστε να µη φτάνουµε στα πρόθυρα σύγκρουσης κάθε φορά που διαφωνούµε.

Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουµε από τα βατά θέµατα: Οικονοµία, Εµπόριο, Μετανάστευση, Ενέργεια, Εκπαίδευση, Τουρισµός, Πολιτισµός, Πολιτική Προστασία. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της εφηµερίδας µας, την 7η ∆εκεµβρίου θα κλειστεί το επόµενο ελληνοτουρκικό ραντεβού, όπου εκεί πλέον θα συζητηθεί επισήµως το θέµα των θαλάσσιων ζωνών.

Προς το παρόν, αµφότεροι µάλλον κερδίζουµε χρόνο. Το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν δεν έχει -προς το παρόν- ανακοινώσει ότι θέλει να µεταβεί ιδιωτικώς στη Θράκη, όπως έκανε το 2017, δίνει την αίσθηση στην Αθήνα ότι η διατήρηση του καλού κλίµατος αποτελεί προτεραιότητα και για την Αγκυρα. Γνώστες των ελληνοτουρκικών συνοµιλιών εξηγούν ότι τώρα που ο Τ. Ερντογάν έχει κόψει κάθε γέφυρα µε τη ∆ύση, κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρέχει στη «Χαµάς» και της αντιαµερικανικής ρητορικής µε την οποία συνοδεύει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, χρειάζεται τα ήρεµα νερά µε την Ελλάδα.

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιστρέφοντας από την επεισοδιακή του επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε δηµοσιογράφους ότι επιδιώκει διάλογο µε τη χώρα µας. «∆ιαφήµισε» δηλαδή, τρόπον τινά, την παρούσα νηνεµία. Ακόµα και το γεγονός ότι πραγµατοποιείται το ΑΣΣ, αποτελεί δείγµα του ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει µια «µυστική συµφωνία» να συνοµιλούν. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ο τελευταίος γύρος του ΑΣΣ είχε πραγµατοποιηθεί στη Σµύρνη τον Μάρτιο του 2016, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχµέτ Νταβούτογλου. Βεβαίως, οι Ελληνες αξιωµατούχοι δεν είναι αφελείς. Η τουρκική αντι-NAVTEX, µε την οποία ζητούσαν αποστρατιωτικοποίηση της Ικαρίας µόλις πριν από έξι ηµέρες, οι παράλογες και παράνοµες αξιώσεις τους και φυσικά η πληγή του Κυπριακού, που παραµένει ανοιχτή και πονά τον απανταχού Ελληνισµό, κάνουν την Αθήνα να προσέρχεται στις συνοµιλίες χωρίς αυταπάτες.

Δημοσιεύηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»